Εξαρθρώθηκαν τέσσερις σπείρες διακίνησης ναρκωτικών που συνεργάζονταν

Εξαρθρώθηκαν τέσσερις σπείρες διακίνησης ναρκωτικών που συνεργάζονταν

Τα "πλοκάμια" των τεσσάρων κυκλωμάτων ναρκωτικών είχαν απλωθεί κυρίως στις περιοχές της Σαλαμίνας, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, της Αγίας Βαρβάρας, της Κέρκυρας και της Καρπάθου

Εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, ιεραρχικά δομημένες, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, οι οποίες συνεργάζονταν και δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή – μεταφορά – αποθήκευση - εμπορία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης, κυρίως στις περιοχές της Σαλαμίνας της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, της Αγίας Βαρβάρας, της Κέρκυρας και της Καρπάθου.

Ύστερα από οργανωμένη και συντονισμένη, ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με τη συμμετοχή τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας, κεντρικών και περιφερειακών Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή δύο εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά και Αθηνών, συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων οι 21 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και δύο άτομα (ένας Έλληνας και ένας Αλβανός) για προμήθεια προς χρήση.

Από τα 21 μέλη, 19 είναι Έλληνες ηλικίας από 19 έως 59 ετών και δύο Αλβανοί ηλικίας, 32 και 47 ετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα αρχηγικά μέλη. Δυο από τους συλληφθέντες είναι αλβανικής υπηκοότητας (το ένα αρχηγικό), οι οποίοι βρίσκονται έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης, για υποθέσεις ναρκωτικών. Ένα μέλος της οργάνωσης, απεβίωσε τον Αύγουστο του 2017 από παθολογικά αίτια. Η έρευνα συνεχίζεται για την σύλληψη των μελών που διαφεύγουν και για την ταυτοποίηση και εντοπισμό των αγνώστων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, καθώς και παραβάσεις που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση και την πολύμηνη έρευνα, τουλάχιστον από αρχές Μαΐου του 2017, οι κατηγορούμενοι, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε τέσσερις αυτοτελείς, ιεραρχικά δομημένες, εγκληματικές ομάδες.

Οι ομάδες αυτές είχαν διαρκή δράση και τα μέλη τους διακριτούς ρόλους, στο πλαίσιο των οποίων αντάλλασσαν πληροφορίες και διακινούσαν μεταξύ τους, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Με την καθοδήγηση μάλιστα, των Αρχηγικών μελών τους, προέβαιναν σε καθημερινή διακίνηση - εμπορία ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης, κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης, ενώ αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι κάθε ομάδα διέθετε ξεχωριστό πελατολόγιο, με πολυάριθμους «πελάτες».

Οι εγκληματικές οργανώσεις είχαν αναπτύξει τη παράνομη δραστηριότητά τους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αλλά και στα νησιά της Καρπάθου και της Κέρκυρας, ενώ εκτιμάται ότι κατά το διάστημα της έρευνας διακίνησαν τουλάχιστον 4 κιλά κοκαΐνης και 63 κιλά κάνναβης, σε πλήθος χρηστών.

Από την έρευνα προέκυψε μάλιστα η επαγγελματική υποδομή των μελών των εγκληματικών οργανώσεων με στόχο την καθημερινή διακίνηση και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους, το οποίο βάσει των προαναφερόμενων διακινηθέντων και κατασχεθέντων ποσοτήτων, ξεπερνάει το χρηματικό ποσό των 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας και ειδικότερα απογευματινές ώρες της 31ης Αυγούστου 2017, στην περιοχή της Σαλαμίνας, ύστερα από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών είχαν συλληφθεί τρία μέλη της δεύτερης εγκληματικής ομάδας, καθώς στο όχημα που επέβαιναν, είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 40 αυτοσχέδιες συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους περίπου 41 κιλών και 920 γραμμαρίων. Επίσης για την ίδια υπόθεση είχαν κατασχεθεί και δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Έχοντας γνώση των μεθόδων της αστυνομίας και προκειμένου να δυσχεράνουν στο μέγιστο βαθμό τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, τα μέλη της οργάνωσης για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις - συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν λέξεις κωδικούς και συγκεκαλυμμένες φράσεις.

Σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους και σε καθημερινή βάση έκαναν χρήση διαδικτυακών εφαρμογών για την πραγματοποίηση των συνομιλιών τους, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, ονομαστικοποιημένες σε άτομα αλλοδαπής καταγωγής, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά διαστήματα, πάγια πρακτική ατόμων που ενέχονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Κατά την επιχείρηση, διενεργήθηκαν συνολικά 20 κατ’ οίκον έρευνες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15 κιλά και 300 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 225 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 38 γραμμάρια κοκαΐνης, 200 γραμμάρια λευκής σκόνης, προφανώς νοθευτική ουσία, το χρηματικό ποσό των 7,500 χιλιάδων ευρώ, δύο πιστόλια και 220 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 5 σφραγίδες, εκ των οποίων οι 3 δημόσιων αρχών και οι δύο με ονόματα, 65 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων (κάρτες Sim ), 18 Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς και 4 μοτοσυκλέτες και 6 ζυγαριές ακριβείας.

Επίσης κατά την έρευνα, εξιχνιάστηκαν τέσσερις κλοπές, (δύο κλοπές σε οικίες και δύο κλοπές οχημάτων), τις οποίες διέπραξαν μέλη των εγκληματικών ομάδων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τα δύο πιστόλια που κατασχέθηκαν. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος τους παρέπεμψε στη Γ΄ Ανακρίτρια Πειραιά.

ADVERTISING

SHARE: