Εξαρθρώθηκε σπείρα με διεθνή πλοκάμια που έκανε τεράστιο λαθρεμπόριο τσιγάρων

Εξαρθρώθηκε σπείρα με διεθνή πλοκάμια που έκανε τεράστιο λαθρεμπόριο τσιγάρων
DEE/FOTOGRAFIKO 2

Η εγκληματική οργάνωση χρηματοδοτούσε την προμήθεια φορτίων καπνικών προϊόντων, τα οποία εισήγαγε από τρίτες χώρες, με πλοία και κυρίως από Αλεξάνδρεια σε Πειραιά και σε άλλα λιμάνια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μέσω φορτηγών

Eξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία διεθνής εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης, έξι Έλληνες και ένας Ρώσος, μόνιμος κάτοικος Ισραήλ που συνελήφθη σε ξενοδοχείο της παραλιακής, ο οποίος ως «υπαρχηγός» χρηματοδοτούσε τον Έλληνα «αρχηγό» της σπείρας για την κομπίνα και είχε έρθει για να παραλάβει το μερίδιό του. Κατασχέθηκαν 570.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων μέσα σε κοντέινερ, που είχε ως δηλωμένο εμπόρευμα δήθεν έπιπλα και με τη διάθεσή τους στην εγχώρια αγορά οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στα 2.086.000 ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση χρηματοδοτούσε την προμήθεια φορτίων καπνικών προϊόντων, τα οποία εισήγαγε από τρίτες χώρες, με πλοία και κυρίως από Αλεξάνδρεια σε Πειραιά και σε άλλα λιμάνια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μέσω φορτηγών. Μέλος της σπείρας μία 59χρονη ιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας διεθνών μεταφορών, η οποία κατηύθυνε και διεκπεραίωνε λόγω της επαγγελματικής της εμπειρίας τη διαδικασία της μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Εξαρθρώθηκε σπείρα με διεθνή πλοκάμια που έκανε τεράστιο λαθρεμπόριο τσιγάρων
DEE/FOTOGRAFIKO 2

Οι υπόλοιποι Έλληνες συλληφθέντες (35χρονος, 49χρονος, 48χρονος και 28χρονος) είχαν διακριτούς ρόλους ο καθένας (όπως εύρεση αποθήκης φύλαξης του φορτίου, οδηγοί συνοδευτικών οχημάτων, πληροφοριακή κάλυψη, φορτοεκφορτωτές κλπ). Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης της οργάνωσης, σε σχέση με την εισαγωγή του λαθρεμπορεύματος, ίδρυαν εικονικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και στα φορτωτικά έγγραφα δηλώνονταν η μεταφορά άλλων νόμιμων εμπορευμάτων. Τα μέλη της οργάνωσης πριν την εισαγωγή των λαθρεμπορευμάτων, μετέβαιναν στο εξωτερικό, αγόραζαν το «εμπόρευμα» και κανόνιζαν τη μεταφορά του ακτοπλοϊκώς με κοντέινερς.

Πιο συγκεκριμένα, πριν τον εκτελωνισμό του «εμπορεύματος» και την αποθήκευσή του, με έγγραφα των εικονικών εταιρειών, μίσθωναν αποθήκες σε απόμακρες περιοχές της Αττικής και με μεταφορικές εταιρείες το μετέφεραν και το αποθήκευαν. Κατά τη διάρκεια διακίνησης του λαθρεμπορεύματος, τα μέλη λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας με προπομπούς και συνοδευτικά οχήματα, ενώ στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν ειδικό κώδικα επικοινωνίας. Στη συνέχεια τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας σε άλλα δίκτυα, τα οποία διοχετεύονταν στην εγχώρια λιανική αγορά. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι πριν από λίγες ημέρες, η εγκληματική οργάνωση προμηθεύτηκε μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, τα οποία μετέφερε, με την σαφώς προσδιορισμένη μεθοδολογία της, με εμπορευματοκιβώτιο ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στο λιμάνι του Πειραιά.

Στα συνοδευτικά φορτωτικά έγγραφα αναφερόταν ότι το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε έπιπλα, ενώ παράλληλα για να μην κινηθούν υποψίες, εστάλη και δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο το οποίο περιείχε έπιπλα ευτελούς αξίας. Ύστερα από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά τα δύο εμπορευματοκιβώτια που είχε μεταφέρει η εγκληματική οργάνωση, το ένα εκ των οποίων περιείχε 570.000 πακέτα τσιγάρα. Σε έρευνες που επακολούθησαν στις κατοικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, ταξιδιωτικά έγγραφα, εισιτήρια, φορτωτικά έγγραφα εμπορευμάτων και ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν σε τακτικό Ανακριτή. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία

ADVERTISING

SHARE: