Καταδικάστηκε ο φοιτητής για την επίθεση κατά του Άγγ. Συρίγου

Καταδικάστηκε ο φοιτητής για την επίθεση κατά του Άγγ. Συρίγου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή στο νεαρό φοιτητή για συμμετοχή του στον ξυλοδαρμό του καθηγητή Πανεπιστημίου

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή αλλά χωρίς κανένα ελαφρυντικό, καταδικάστηκε ο νεαρός φοιτητής, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για την επίθεση σε βάρος του πανεπιστημιακού, Άγγελου Συρίγου.

Το Α’ Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ένοχο το φοιτητή της Φιλοσοφικής Σχολής για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής, με τον εισαγγελέα της έδρας να υποστηρίζει ότι “είναι υποχρέωση του καθηγητή να υπερασπίζεται το Πανεπιστήμιο”.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε πρώτος ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε, υποστήριξε ότι όλα ξεκίνησαν, όταν είδε κάποιον να γράφει με σπρέι σε τοίχο του πανεπιστημιακού χώρου. “Τα μάρμαρα είχαν καθαριστεί πριν λίγες μέρες. Του ζήτησα το λόγο και ξαφνιάστηκε. Αφού του είπα ότι μπορεί εάν θέλει να κολλήσει αφίσες, ήρθαν δύο νεαροί” είπε, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του ενός τον κατηγορούμενο.

Ο ένας μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι. Ο κατηγορούμενος μου μιλούσε από μπροστά και οι άλλοι με πλησίασαν από πίσω

Κατά τον πανεπιστημιακό, ακολούθησε διαπληκτισμός: “Ο ένας μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι. Ο κατηγορούμενος μου μιλούσε από μπροστά και οι άλλοι με πλησίασαν από πίσω. Ο ένας με χτύπησε. Όπως έπεφτα παρέσυρα και τον κατηγορούμενο. Με χτύπησαν στα πλευρά και με κλωτσιές στα πόδια. Ο κατηγορούμενος με τα χέρια και τα πόδια σε διάφορα σημεία.

Τρεις φορές με χτύπησαν στο κεφάλι με τη βάση του σπρέι” είπε καθώς περιέγραφε την επίθεση και συνέχισε εξηγώντας, ότι ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να διαχωρίσει ποιός ακριβώς τον χτυπούσε, αλλά είχε “τρομερό μίσος και μανία”. Όπως υπογράμμισε, “εξεπλάγην με το πάθος τους” και επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος ήταν αυτός που τον αποκάλεσε “χρυσαυγίτη” και στη συνέχεια -σύμφωνα με το μάρτυρα- του είπε: “θυμήσου τι έγινε. Γλίστρησες, έπεσες και χτύπησες στις πλάκες. Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη”.

Άκουσα έναν διαπληκτισμό και τον πολιτικώς ενάγοντα να λέει: Εγώ είμαι καθηγητής εδώ, εσείς ποιος είστε; Τρία άτομα κάθονταν στο τοιχείο του Παντείου

Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο σχετικά: “Άκουσα έναν διαπληκτισμό και τον πολιτικώς ενάγοντα να λέει: Εγώ είμαι καθηγητής εδώ, εσείς ποιος είστε; Τρία άτομα κάθονταν στο τοιχείο του Παντείου. Ο Συρίγος μπήκε μπροστά και του έβαψαν το παντελόνι. Ο κατηγορούμενος έσπρωξε τον Συρίγο και τον έριξε στο έδαφος. Άρχισαν να τον κλωτσάνε στα πλευρά. Όταν άρχισαν δύο κοπέλες να φωνάζουν έτρεξα να βοηθήσω”.

Αντίθετη ήταν η κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης και φίλου του κατηγορούμενους ο οποίος δεν απέδωσε ευθύνες στο νεαρό. Κατά τον ίδιο, βρισκόταν σε κοντινό σημείο από το συμβάν και -όπως είπε- ο Άγγελος Συρίγος ήταν αυτός που έσπρωξε το φοιτητή και όχι το αντίθετο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πιο πολύ είχε χτυπήσει ο νεαρός, παρά ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας: “ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να φύγει ανά πάσα στιγμή μετά το συμβάν, αλλά δεν το έκανε”.

Θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στον καθηγητή να κάνει παρατήρηση, ενώ είναι υποχρέωσή του να υπερασπίζεται τους φοιτητές

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή του για την ενοχή του κατηγορουμένου, επεσήμανε ότι το συμβάν “δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας μας”, κατηγορώντας τη “νέα γενιά” για τις αξίες της: “Θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στον καθηγητή να κάνει παρατήρηση, ενώ είναι υποχρέωσή του να υπερασπίζεται τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο. Είναι καλό να είσαι δυναμικός και να υπερασπίζεται τις ιδέες σου. Εδώ όμως, δεν δικάζονται οι ιδέες αλλά οι πράξεις. Καλά κάνει ο κατηγορούμενος να υπερασπίζεται τις ιδέες του, αλλά δεν έχει δικαίωμα να χτυπάει καθηγητή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα