‘Μόνο αποδεικτικό στοιχείο ο Διώτης’, υποστηρίζει ο συνήγορος Π. Κουρελέας

‘Μόνο αποδεικτικό στοιχείο ο Διώτης’, υποστηρίζει ο συνήγορος Π. Κουρελέας
, , ` `, , 25 , 2015 / Former finance minister George Papakonstantinou appears before a special court to face charges for allegedly tampering with a confidential tax document known as the 'Lagarde list', in Athens, Greece on February 25, 2015 Sooc

Κατά την αγόρευσή του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο συνήγορος υπεράσπισης Π. Κουρελέας, ανέφερε ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτης, ενώνει το χάσμα των αποδεικτικών στοιχείων, αν και "έχει πει πάρα πολλά ψέματα"

Η “πίστη” στα λεγόμενα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη, ο οποίος όμως “κατά καιρούς έχει πει πάρα πολλά ψέματα”, αλλά και το επιχείρημα ότι τα τρία ονόματα είναι συγγενείς του κατηγορούμενου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι τα δύο στοιχεία που οδήγησαν στην εκδίκαση της υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ.

Αυτό υποστήριξε κατά την αγόρευσή του, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Π. Κουρελέας, απευθυνόμενος στα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο δικηγόρος επιχείρησε να αποδομήσει τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην υπουργο, υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη πρέπει να έρθει, μόνο εφόσον υπάρχει βέβαιη δικανική πεποίθηση, χωρίς καμία αμφιβολία.

Είπε μεταξύ άλλων: “φαίνεται ότι ο κ. κατηγορούμενος είναι ο δράστης, γιατί τα τρία ονόματα που λείπουν, είναι οι συγγενείς του. Φαίνεται μια ξεκάθαρη υπόθεση. Λέει όμως ο κατηγορούμενος ότι δεν είναι έτσι, “μου την έχουν φέρει. Ειναι μια υποθεση στημένη στο πρόσωπό μου”. Αν είναι έτσι, πάλι τρεις διαγραφές συγγενών δεν θα υπήρχαν; Αυτός που ήθελε να του τη “φέρει”, αν διέγραφε και άλλους δεν θα επιτύχαινε το στόχο του, να ενοχοποιήσει μόνο τον κατηγορούμενο”.

Το μεγαλύτερο μέρος της αγόρευσης αφορούσε στις κινήσεις του Ιω. Διώτη, ο οποίος “δεν παρέδωσε στην ποινική διαδικασία το usb που μπορούσε να φέρει στοιχεία, αλλά ένα άλλο αντίγραφο”.

Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος είπε πως το αρχικό cd της λίστας Λαγκάρντ που ήρθε από τη Γαλλία “είναι αποδεικτικά άχρηστο. Δεν είναι το cd που σας λείπει. Είναι το usb του Παπακωνσταντίνου, που δεν χάθηκε, καταστράφηκε. Χωρίς αυτό μόνο στο χώρο των ενδείξεων μπορούμε να κινηθούμε”. Ο Π. Κουρελέας επεσήμανε πάντως, ότι; “Δεν προέκυψε συμπαιγνία. Ποτέ δεν είπε ο κατηγορούμενος ότι ο Ιω. Διωτης είναι ο δράστης της υπόθεσης”.

“Μόνη απόδειξη ο Διώτης”

Για το συνήγορο, οι καταθέσεις του πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ, ο οποίος είναι κατηγορούμενος ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, είναι “το μόνο αποδεικτικό στοιχείο” που συνδέει τον Γ. Παπακωνσταντίνου με τη νόθευση εγγράφου.

“Είναι ο μόνος που λέει ότι τα δύο usb έφεραν 2.059 ονόματα. Το χάσμα της αλυσίδας των αποδείξεων το καλύψαμε με την κατάθεση Διώτη. Δεν έχετε άλλη απόδειξη για αυτό. Καμία πραγματογνωμοσύνη δεν είπε κάτι σχετικό. Μονο το Διώτη έχουμε”, επεσήμανε ο δικηγόρος.

“Οι 12 θυμωμένοι  άνθρωποι”

Ο Π. Κουρελέας αναφέρθηκε σε μια ταινία του 1957 με τίτλο “οι 12 θυμωμένοι άνδρες” με θέμα μια σημαντική δίκη που αφορούσε μια υπόθεση, για την οποία είχε αποφανθεί η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ: “Οταν οι 12 θυμωμένοι ένορκοι αποσύρθηκαν, ο δικαστής τους είπε, “μόνο όταν δεν έχετε καμία αμφιβολία θα εκδόσετε απόφαση. Αν έχετε έστω και μια αμφιβολιά, πρέπει να τον αθωώσετε”. Ένας από τους 12 θυμωμένους ενόρκους αρνήθηκε να ενταχθεί στο κλίμα “να τελειωνουμε” και είπε “θέλω να συζητήσω όλες τις απορίες μου, για να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου”.

Ο υπεραπιστής του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης:

στο ποσό της λίστας, που κατά την εισαγγελέα αγγίζει τα 4,5 δις. δολλάρια: “Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Προκύπτει ότι υπάρχουν τριπλές και τετραπλές εγγραφές με τα ίδια στοιχεία μέχρι και το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο. Το ΣΔΟΕ έχει υπολογίσει και δύο και τρεις και τέσσερις φορές τα ίδια ποσά”.

στο δράστη της νόθευσης της λίστας Λαγκάρντ, που κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι κάποιος άλλος:  “Εγκαταλείψαμε τις άμεσες αποδείξεις και προσπαθήσαμε να βρούμε την ενοχή του κατηγορουμένου στις ενδείξεις. Θα πρέπει να αποκλείσετε όλες τις ενδείξεις αθωότητας και δεν μπορείτε να έχετε την αξίωση από τον κατηγορούμενο για το ποιός το έχει κάνει. Ούτε ξέρει, ούτε μπορεί να λέει αυτά που φαντάζεται”.

στο αρχικό cd της λίστα Λαγκάρντ, που δεν βρέθηκε ποτέ: “Δεν έχετε χάσει τίποτα στη ζωή σας; Ούτε το πορτοφόλι σας; Ούτε τα κλειδιά σας; Δεν τον πιστεύουμε, γιατί ούτε ο κατηγορούμενος λέει σε ποιά γραμματέα του το έδωσε, ούτε οι γραμματείς λένε ότι πήραν τη λίστα Λαγκαρντ. Κι αυτό γιατί καμιά τους δεν ήξερε τί τους δόθηκε. Πήραν ένα cd, χωρίς να ξέρουν το περιεχόμενο. Κι ο ίδιος δεν θυμάται. Σιγά μη θυμάται. Το πρόγραμμά του είναι το πιο αλλόκοτο πρόγραμμα, περισσότερο και από τον πρωθυπουργό. Δεν θυμάται πότε σήκωσε το τηλέφωνο, ποιά απο τις επτά γραματείς απάντησε και ποιά το πήρε”.

(Πηγή φωτό: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα