PLOFKRAAK: Η εισαγομένη μέθοδος ανατίναξης ΑΤΜ για κλοπή-Περίπου 30 περιστατικά στην Αττική

PLOFKRAAK: Η εισαγομένη μέθοδος ανατίναξης ΑΤΜ για κλοπή-Περίπου 30 περιστατικά στην Αττική
Διαρρήκτες με τη μέθοδο της διοχέτευσης αερίου, προκάλεσαν έκρηξη σε ΑΤΜ που βρισκόταν έξω από Super Market στα Μελίσσια, αφαίρεσαν την κασετίνα με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Δεκάδες τα χτυπήματα σε Αττική και κυρίως στην επαρχία με τη νέα μέθοδο ανατίναξης ΑΤΜ που τείνει να γίνει μόδα

Απανωτά φαίνεται πως είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα χτυπήματα διαρρηκτών σε ΑΤΜ, που τα ανατινάζουν με την μέθοδο «PLOFKRAAK», όπου αφού παροχετεύουν μίγμα αερίου στα ΑΤΜ, τα ανατινάζουν και αφαιρούν τις μεταλλικές κασετίνες με τα χρήματα.

Μόνο στην Αττική, την φετινή χρονιά έχουν σημειωθεί περίπου 30 χτυπήματα με αυτή την μέθοδο, αποτυχημένα και επιτυχημένα και στην επαρχία αυτοί οι αριθμοί εκτινάσσονται έως και το διπλάσιο.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτός είναι απλός:

– Πρώτον, τα χτυπήματα αυτά πραγματοποιούνται ξημερώματα και σε σημεία που δεν έχουν κίνηση αυτές τις ώρες ώστε να έχουν τον χρόνο οι δράστες να παγιδεύσουν με αέριο τα ΑΤΜ και να προκαλέσουν έκρηξη γι αυτό και είναι πολύ πιο συχνά τα χτυπήματα στην επαρχία.

– Δεύτερον, ακόμα και οι πιο έμπειροι χρειάζονται μία περίοδο «εκπαίδευσης» ώστε να πετύχουν τον σωστό συνδυασμό μίγματος αερίου με την σωστή ποσότητα που χρειάζεται, ώστε η ανατίναξη να ανοίξει τα μέταλλα και να πάρουν τις κασετίνες με τα μετρητά άθικτα και όχι να διαλυθεί τελείως το μηχάνημα, ώστε να φύγουν και εκείνοι άπραγοι.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία ή σε δύο συμμορίες αυτό το “modus operandi”. Ακόμα και συμμορίες που έχουν συλληφθεί, σπάνια δεν είχαν και αποτυχημένες προσπάθειες στο ενεργητικό τους και ειδικά στην αρχή.

Ύστερα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, καθώς γνωρίζουν ότι οι στόχοι που επιλέγουν έχουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, επιλέγουν εξ αρχής στην πλειοψηφία τους να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και έτσι οι Αρχές προσπαθούν να βρουν άκρη από το σωματότυπο κλπ., άρα και πάλι δύσκολο να αποδοθούν σε μία ή σε δύο συμμορίες όλα τα χτυπήματα.

Είναι μία μέθοδος που πρωτοπόροι υπήρξαν οι Ρουμάνοι διαρρήκτες των ΑΤΜ γι αυτό και οι πρώτες συμμορίες που εξαρθρώθηκαν ήταν Ρουμάνοι, σιγά-σιγά όμως πήραν αυτόν τον νεοτερισμό και άλλοι στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη και πλέον αφού οι ληστείες στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολες και άρα σπάνιες, έχουν στραφεί σε αυτή την μέθοδο για να αφαιρούν την λεία που επιθυμούν από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και από διάφορους χώρους που τοποθετούνται ΑΤΜ, όπως υπαίθρια κιόσκια, σουπερμάρκετ κλπ.

Πίσω τους βέβαια αφήνουν πάντα βομβαρδισμένο τοπίο και αυτό έχει πολλαπλό αντίκτυπο για τις τράπεζες. Μάλιστα, ειδικά στην προσπάθειά τους οι συμμορίες να «εκπαιδευτούν» και να «χτυπήσουν» όσα περισσότερα ΑΤΜ μπορούν, δεν κάνουν και διακρίσεις…

Για παράδειγμα, έχουμε δει ανάλογο χτύπημα στα ΤΕΙ Αιγάλεω, έξω από το Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, ακόμα και μέσα σε αυτό και συγκεκριμένα στο προαύλιο…

Όπου υπάρχει δηλαδή ΑΤΜ ακριβώς λόγω της μαζικότητας των χτυπημάτων συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει στόχος ειδικά όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις χαμηλού κινδύνου για τους δράστες που προαναφέρθηκαν.

Τελευταία χτυπήματα που σημειώθηκαν ήταν τα ξημερώματα της Παρασκευής στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Σουλίου, στα Μελίσσια, όπου οι δράστες παγίδευσαν το ΑΤΜ τράπεζας που είναι τοποθετημένο στην είσοδο σουπερμάρκετ και αφού το ανατίναξαν, αφαίρεσαν τις κασετίνες και τα ξημερώματα της Πέμπτης σε βάρος υποκαταστήματος τράπεζας στα Οινόφυτα, απ’ όπου κατάφεραν να πάρουν τις κασετίνες με λεία 137.500 ευρώ!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα