Πώς ανακαλύφθηκε η λίστα Μπόργιανς

Πώς ανακαλύφθηκε η λίστα Μπόργιανς

Τον τρόπο με τον οποίο "έπεσε" στα χέρια των γερμανικών αρχών η λίστα Βεστφαλίας - Ρηνανίας παρουσιάζει το NEWS 247. Η διαδρομή της μέχρι τις ελληνικές αρχές

Καθαρή τύχη ήταν η ανέρευση της λίστας, με τους περίπου 10.000 καταθέτες της ελβετικής τράπεζας UBS, η οποία “πρωταγωνιστεί” σήμερα στην ελληνική επικαιρότητα και φέρει το όνομα “Μπόγιαρνς”.

Το αρχείο των ονομάτων που παρέδωσε την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Βεστφαλίας – Ρηνανίας, Νόμπερτ Μπόργιανς, δεν βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο, αλλά “φόρα παρτίδα” σε ένα υπολογιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο γερμανικής έρευνας οι αρχές χρειάστηκε να “μπουν” στα γραφείο της τράπεζας UBS της χώρας τους, στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να κατάσχουν έγγραφα για μία εκκρεμής υπόθεση φοροδιαφυγής. Ντοσιέ, σκληροί δίσκοι και αρχεία υπολογιστών κατασχέθηκαν από το πιστωτικό ίδρυμα.

Ανάμεσα στα γραφεία που χρειάστηκε να μπουν οι αστυνομικοί, ήταν και εκείνο υπαλλήλου η οποία είχε μόλις πάρει μετάθεση από τα κεντρικά καταστήματα της Ζυρίχης. Στις βαλίτσες της όμως, εκτός από τα προσωπικά της αντικείμενα είχε φέρει και ένα τεράστιο αρχείο καταθετών της τράπεζας, η οποία περιελάμβανε δεκάδες χιλιάδες αριθμούς λογαριασμών, χωρίς περαιτέρω στοιχεία των πελατών.

Οι Γερμανοί προχώρησαν σε περαιτέρω έλεγχο της λίστας, κράτησαν τα στοιχεία που χρειάζονταν για την δική τους έρευνας, και στη συνέχεια αποφάσισαν να ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση για την ύπαρξη των περίπου 10.500 λογαριασμών, με δικαιούχους Έλληνες καταθέτες.

Πρώτες κλήσεις

Λίγους μήνες μετά, οι πρώτες κλήσεις για εμπλεκόμενους στη λίστα έχουν πλέον φύγει από τους οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούν τα στοιχεία που τους δόθηκαν. Οι καταθέσεις πάντως, αναμένεται να αφορούν σε όσους έχουν στους λογαριασμούς τους άνω του ενός εκατομμυρίου, ενώ σε πρώτη φάση θα τους ζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, να δικαιολογήσουν με ποιό τρόπο απέκτησαν τα χρήματα αυτό, φέρνοντας εν συνεχεία και τα σχετικά έγγραφα.

Συνολικά περίπου 10.500 πρόσωπα βρίσκονται στο “στόχαστρο” των εισαγγελικών αρχών, ανάμεσά τους δικηγόροι, γιατροί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τα ποσά των επίμαχων λογαριασμών από 2006 έως 2008, να μην ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα