Στις 13 Μαΐου καταθέτουν οι Σημίτης, Βενιζέλος για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Στις 13 Μαΐου καταθέτουν οι Σημίτης, Βενιζέλος για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φθάνει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου καταθέτει ως μάρτυρας στην δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Πολιτικές παρουσίες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για τη δίκη σε δεύτερο βαθμό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ποιοι βρέθηκαν στο δικαστήριο και πότε θα καταθέσουν

Στο δικαστήριο βρέθηκαν σήμερα ως μάρτυρες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και η Βάσω Παπανδρέου, εκτός του Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό. Παρών ήταν και το τότε στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη, Σωκράτης Κοσμίδης.

Ως μάρτυρες έχουν κληθεί κληθεί, επίσης, και οι αρχηγοί των τριών όπλων το επίμαχο χρονικό διάστημα Αθανάσιος Τζογάνης, Μανώλης Παραγιουδάκης και Γιώργος Ιωαννίδης, οι οποίοι ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο συνέχισε την εξέταση των μαρτύρων κατηγορητηρίου ζητώντας από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να επανέλθουν σε λίγες μέρες προκειμένου να καταθέσουν.

Ειδικότερα, στις 13 Μαΐου θα καταθέσουν για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου οι Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ενώ η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιάννος Παπαντωνίου στις 20 Μαΐου. Παράλληλα, οι τρεις απόστρατοι αξιωματικοί θα προσέλθουν στο δικαστήριο για κατάθεση στις 27 Μαΐου.

Νωρίτερα, πριν ανέβει το δικαστήριο στην έδρα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντάλλαξε τυπική χειραψία με τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα, όταν αυτός μεταφέρθηκε στο δικαστήριο.

“Γεια σου πρόεδρε” είπε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τείνοντας το χέρι του. “Γεια σου Άκη” απάντησε ο κ.Σημίτης.

Στον κ.Βενιζέλο, ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε λέγοντάς του: “γεια σου Βαγγέλη”, ενώ περισσότερο συνομίλησε με τη Βάσω Παπανδρέου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου δήλωσαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης: “Άπαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Ηταν τομή να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ όχι μόνο για το δικαστήριο αλλά και για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι έγινε τότε. Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι είτε απο τον πολιτικό ή άλλο χώρο. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους ειναι σημαντική. Σε δυο εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214”.

“Άπαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Ηταν τομή να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ οχι μονο για το δικαστήριο αλλά και για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι εγινε τοτε. Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι είτε απο τον πολιτικό ή άλλο χώρο. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους ειναι σημαντική. Σε δυο εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214”.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο κάλεσε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός ‘Αμυνας διατυπώνει επί 3 χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε της σύλληψής του, τον Απρίλιο του 2012, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1 .

Η θέση του πρώην υπουργού ‘Αμυνας είναι πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Η απάντηση που μέχρι τώρα λάμβανε από τη Δικαιοσύνη στο αίτημα του ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι πως αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Μέλη άλλωστε του ΚΥΣΕΑ έχουν από καιρό δηλώσει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ‘Αμυνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα