Στο εδώλιο 32 για ‘μίζες’ στα υποβρύχια

Στο εδώλιο 32 για ‘μίζες’ στα υποβρύχια

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με βούλευμά του, να παραπεμφθούν σε δίκη 32 κατηγορούμενοι -ανάμεσά τους επιχειρηματίες και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων- για "μίζες" για την υπογραφή των συμβάσεων των γερμανικών υποβρυχίων

Την παραπομπή 32 συνολικά κατηγορουμένων σε δίκη για τις μίζες που φέρονται να δόθηκαν για τα γερμανικά υποβρύχια, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.

Στο βούλευμά που εκδόθηκε σήμερα, οι κατηγορούμενοι -επιχειρηματίες αλλά και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων- θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα παράνομα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Πρόκειται για την υπόθεση των συμβάσεων με την γερμανική HDW – Ferrostaal και μεταξύ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση οι κατηγορούμενοι, είναι τα κακουργήματα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της δωροδοκίας – δωροληψίας, της απιστίας και άλλα, και μάλιστα σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50).

Κατά την κατηγορία, φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη “μαύρων χρηματικών ποσών”, τα οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Στην πλειοψηφία τους, οι αποκαλούμενες “μίζες” για τα υποβρύχια, εμφανίζονται να κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιριών.

Αντίστοιχη ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Ευστ. Βεργώνη, προς το αρμόδιο συμβούλιο, ο οποίος είχε προτείνει την παραπομπή 32 εκ των 37 κατηγορουμένων, που είχαν προκύψει από την ανάκριση.

Ανάμεσά τους ήταν οι επιχειρηματίες Μιχαήλ Ματαντός και Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο εκπρόσωπος εταιρίας οπλικών συστημάτων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος, και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού Αντώνης Χάγιας καθώς και ο Γιώργος Νικολάου.

Πάντως, οι εφέτες απαλλάσσουν από τις κατηγορίες τη σύζυγο του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου, καθώς και τους Γ. Αγουρίδη, Πέτρο και Γιώργο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Κάμαρη, για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Παραμένει στη φυλακή ο Αντ. Κάντας

Με το βούλευμα διατάσσεται η παραμονή στην φυλακή του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Αμύνης, Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει συμπληρώσει το πρώτο δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησης.

Αντίθετα διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 500 χιλιάδων ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Επίσης, με το βούλευμα τους γίνεται δεκτό το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2 εκατομμύρια στις 500 χιλιάδες της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκιση του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα