Συνδικάτο του εγκλήματος: Ένοχοι 18 για την απαγωγή Παναγόπουλου

Ο Παναγιώτης Βλαστός οδηγείται από αστυνομικούς του τμήματος Μεταγωγών στην έξοδο των Δικαστηριών μετα την πολύωρη απολογία του ενώπιον των ανακριτών Ρέα Κατσιβέλη και Δημήτρη Φούκα την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015. Ο Παναγιώτης Βλάστος φέρεται ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε μέσα από τις φυλακές και στην οποία αποδίδονται σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως βομβιστικές επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, διακίνηση μαύρου χρήματος, τοκογλυφίες, αρπαγές, σχέδια απαγωγών και εκβιασμούς. Τη δράση του κυκλώματος αποκάλυψε στις αρχές η εξαδέλφη του, Ευαγγελία Βλαστού.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Ο Παναγιώτης Βλαστός οδηγείται από αστυνομικούς του τμήματος Μεταγωγών στην έξοδο των Δικαστηριών μετα την πολύωρη απολογία του ενώπιον των ανακριτών Ρέα Κατσιβέλη και Δημήτρη Φούκα την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015. Ο Παναγιώτης Βλάστος φέρεται ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε μέσα από τις φυλακές και στην οποία αποδίδονται σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως βομβιστικές επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, διακίνηση μαύρου χρήματος, τοκογλυφίες, αρπαγές, σχέδια απαγωγών και εκβιασμούς. Τη δράση του κυκλώματος αποκάλυψε στις αρχές η εξαδέλφη του, Ευαγγελία Βλαστού. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση επί των ποινών όσων καταδικάσθηκαν σε δεύτερο βαθμό για το αποκαλούμενο "συνδικάτο του εγκλήματος" και την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου

Την ενοχή 18 κατηγορουμένων για το αποκαλούμενο "συνδικάτο του εγκλήματος" το οποίο είχε διαπράξει και την απαγωγή του ακτοπλόου Περικλή Παναγόπουλου αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ύστερα από μία διαδικασία που ξεπέρασε τα 2,5 χρόνια, το δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία τέσσερα άτομα, που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως, και συγεκριμένα την πρώην σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού Ιωάννα Χήρα, το Γιάννη Θεοδωράκη, το Χριστόφορο Λασηθιωτάκη και το Γιαννη Καλογερίδη.

Αναφορικά με το σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου, η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ένοχους ως ηθικό αυτουργό τον Παναγιώτη Βλαστό και ως φυσικούς τους Απόστολο Πετρακη και Χαραλαμπο Μουστακα. Αντίστοιχα, αθωώθηκαν οι: Γιάννης Σκαφτούρας, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και Γιώργος Κατσαγάννης. Όσο για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008, καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Βλαστός (ηθική αυτουργία), ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και ο Γιώργος Κατσαγάννης (άμεση συνέργεια).

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε και για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Βασίλης Στεφανάκος ο οποίος έχει αποφυλακιστεί εδώ και καιρό, κρίθηκε ένοχος μόνο για την πράξη της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, μέσω του συνηγόρους του, Βασίλη Καπερνάρου, ανακάλεσε το αίτημά του να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Τέλος για το αδίκημα της συγκρότηση εγκληματιξής οργάνωσης καταδικάστηκε ο Γιαννης Σκαφτούρας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι αγορεύσεις επί των ελαφρυντικών, ενώ η συνεδρίαση διέκοψε για τις 2 Οκτωβρίου οπότε και το δικαστήριο θα αποφανθεί τόσο επί των ελαφρυντικών όσο και επί των ποινών των καταδικασθέντων.

Η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ήρθε με τον Παν. Βλαστό να φωνάζει: "Να ξέρετε είμαι αθώος. Δεν σκότωσα το Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση".

Ο συνήγορος του βαρυποινίτη και της Ιωάννας Χήρας, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε σχετικά: "Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του για τη δολοφονία του Γούσιου λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών".

Αντίστοιχα, ο Θεοδ. Μαντάς ανέφερε ότι "η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση, αθωωτική, διαψεύστηκε. Το δικαστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής.. Η προσδοκία για ευνοική ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά ώστε να μειωθούν οι ποινές".

Η δράση του κυκλώματος, η οποία δεν περιοριζόταν εκτός φυλακής αλλά και εντός, ξεσκεπάστηκε πριν περίπου 8 χρόνια. Κομβικότερο ίσως σημείο ήταν η απαγωγή Παναγόπουλου που ολοκληρώθηκε με την καταβολή λύτρων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν βρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη

ADVERTISING

SHARE: