Ξεκίνησε η εισαγγελική εισήγηση στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Ξεκίνησε η εισαγγελική εισήγηση στη δίκη Παπακωνσταντίνου
, , ` `, , 25 , 2015 / Former finance minister George Papakonstantinou appears before a special court to face charges for allegedly tampering with a confidential tax document known as the 'Lagarde list', in Athens, Greece on February 25, 2015 Sooc

"Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μου" είπε στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου. Υποστήριξε πως δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων που βαραίνουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου

“Ειλικρινά δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μου. Δεν θα ήθελα ποτέ στο έδρανο του κατηγορούμενου να είναι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι κατηγορούσα αρχή”. Με αυτά τα λόγια η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, ξεκίνησε την αγόρευσή της επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η εισαγγελική λειτουργός συνέχισε αναφέροντας: “Εκ της υποχρεώσεως μου της υπηρεσιακής, έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον σήμερα. Και πιο πολύ στεναχωριέμαι γιατί θα πρέπει να πω και πράγματα που θίγουν και το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό που κάποιες φορές δεν λειτουργεί σωστά”.

Αφού ευχαρίστησε τους παράγοντες της δίκης, για την άψογη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αναφέρθηκε στην ουσία της υπόθεσης.

Αποσβεστική προθεσμία

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στην αποσβεστική προθεσμία, κατά πόσο δηλαδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Για το ζήτημα αν υπάρχει παραγραφή, καθώς πέρασαν περισσότερες από δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι, είπε πως “βουλευτική σύνοδος χωρίς βουλευτική περίοδο δεν υφίσταται”.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως “δεν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία”. Κι αυτό γιατί η Βουλή που συστήθηκε την 18η Μαΐου 2012, διαλύθηκε την επόμενη ημέρα λόγω αδυναμίας σχηματισμού της κυβέρνησης και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την 17 Ιουνίου και έτσι η εν λόγω Βουλή δεν άσκησε καθήκοντα. Κατέληξε δεν πως στη χώρα μας  “έχουμε απομείνει να έχουμε τόσο μικρή αποσβεστική προθεσμία που τείνει να εξαλειφθεί το αξιόποινο”.

Πηγή φωτογραφίας sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα