Υπόθεση Φαίης Μπλάχα: Πρόταση ενοχής για τον Βαγγέλη Στεφανάκη

Υπόθεση Φαίης Μπλάχα: Πρόταση ενοχής για τον Βαγγέλη Στεφανάκη

Με "φονικό όπλο" το σώμα του ο Βαγγέλης Στεφανάκης προχώρησε στον άγριο ξυλοδαρμό της 23χρονης Φαίης Μπλάχα στη Νέα Μάκρη το 2013, σύμφωνα με την εισαγγελέα, η οποία ζήτησε την καταδίκη του για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Ενοχή "είδε" και για την αδελφή του θύματος, η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία και ψευδορκία

Με μία αναλυτική εισήγηση-καταπέλτη κατά του Βαγγέλη Στεφανάκη, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, πρότεινε την καταδίκη του για τη δολοφονία της 23χρονης συντρόφου του, Φαίης Μπλάχα, στη Νέα Μακρη.

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος, που πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, χτύπησε την κοπέλα με “επαγγελματισμό αθλητή” περιγράφοντας τον “άγριο ξυλοδαρμό” του θύματος με γροθιές και κλωτσιές. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “οι γιατροί ενήργησαν παραπάνω από τα καθήκοντά τους. Καμία πράξη τους δεν επηρέασε την εξέλιξη των τραυμάτων. Το κώμα ήταν μη αναστρέψιμο. Το θύμα βυθίστηκε από την πρώτη στιγμή, λόγω της σοβαρής εγκεφαλικής κάκωσης, της οποίας ο κατηγορουμενος ήταν δράστης”.

“Ο κατηγορούμενος δεν συγκρατήθηκε από το γεγονός ότι συνδεόταν με το θύμα. Οι εκρήξεις βίας που παρουσίαζε, δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν ούτε από τις σχέσεις οικειότητας με τους ανθρώπους που είχε απέναντί του. Χτύπησε την παθούσα με κίνητρο το συνετισμό της, γιατί διατάραξε τους κανόνες που είχε θέσει από το βάθρο του δυνατού και ισχυρού. Τη χτύπησε δυνατά μέχρι θανάτου κόβοντας πολύ νωρίς το νήμα της ζωής της” υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός, προσθέτοντας: “Γνώριζε τη σημασία και τη δύναμη των χτυπημάτων του και δεν φρόντισε να αποτρέψει τις συνέπειες της πράξης του, αλλά κοιτούσε μόνο πως θα τις αποφύγει ζητώντας προστασία αμέσως από μια άρρωστη γυναίκα. Εκμεταλλεύθηκε την έντονη ερωτική προσκόλληση της δεύτερης κατηγορουμένης και χωρίς προβληματισμό αποδέχθηκε τη βοήθειά της, αποφεύγοντας για ένα μήνα τις διωκτικές αρχές”.

Η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος ο Βαγγ. Στεφανάκης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, προτείνοντας να απορριφθεί ο ισχυρισμός ότι η κατηγορία θα πρέπει να μετατραπεί σε αυτή της θανατηφόρου βλάβης, με το σκεπτικό ότι στην επίμαχη περίπτωση υπήρξε δόλος από την πλευρά του δράστη. Παράλληλα, εισηγήθηκε την καταδίκη και της αδελφής του θύματος και κατηγορουμένης για τα πλημμελήματα της ψευδορκίας και της υπόθαλψης εγκληματία, Μαριαλένας Μπλάχα. Αναφέρθηκε σε βίαια περιστατικά με θύτη τον Βαγγέλη Στεφανάκη και θύμα τις -περισσότερες φορές- την 23χρονη Φαίη, κάνοντας λόγο για “παλαιστή – καβγατζή”, αλλά και στη σχέση του με την αδελφή της.

Αναλυτική ήταν η αγόρευση ως προς το τί συνέβη τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 2013, όταν η Φαίη Μπλάχα έπεσε σε κωματώδη κατάσταση στην άσφαλτο από τα χτυπήματα που είχε δεχθεί. “Το σώμα του ήταν για την παθούσα ένα φονικό όπλο. Το ένα χαστούκι στο οποίο αναφέρθηκε αρχικά, έγινε περισσότερα. Εδώ μας είπε ότι δεν θυμόταν πόσες φορές και με πόση δύναμη χτύπησε το θύμα. Ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε τον ισχυρισμό ότι η παθούσα χτύπησε στο πίσω μέρος της κεφαλής της στον προφυλακτήρα, γιατί δεν βρέθηκε κανένα τέτοιο χτύπημα”.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, κατά τη διάρκεια ενός ακόμη έντονου καβγά, αφού η σχέση τους βρισκόταν σε “συνεχή ένταση και καχυποψία”, ο μεν κατηγορούσε το θύμα ως γυναίκα αμφιβόλου ηθικής και η δε απέδιδε σε αυτόν πως είχε σχέσεις με την αδελφή της. “Η παθούσα στην άδικη κατηγορία ότι ερωτοτροπούσε ενώ είχε παρατήσει την εργασία της για να είναι δίπλα του, θεωρώντας θιγμένο τον εαυτό της κινήθηκε εναντίον του να τον χτυπήσει. Συνηθισμένος ο ίδιος να προκαλεί το φόβο και να έχει το πάνω χέρι και με τον επαγγελματισμό και γνώση πολεμικών τεχνών, κινήθηκε να τη συνετίσει που τόλμησε να σηκώσει χέρι πάνω του και να του μιλήσει έτσι” ανέφερε και συνέχισε: “Άρχισε ένας άγριος ξυλοδαρμός. Τη χτύπησε με διαδοχικό τρόπο, ως γνώστης του καράτε. Απέναντί του είχε μια λεπτοκαμωμένη κοπέλα και τη χτύπησε με τα χέρια του, τις γροθιές του, που ήξερε να χρησιμοποιεί από τα μαθήματα πυγμαχίας, στο κεφάλι και στο πρόσωπο”.

“Ήταν ανυπεράσπιστη”

Όπως εξήγησε, ο Βαγγέλης Στεφανάκης “ορμώντας κυριολεκτικά άρχισε να τη χτυπάει στο πρόσωπο, στο μάτι, στο μέτωπο, στο στόμα με συνέπεια παρά την προσπάθεια της να αμυνθεί, να χάσει ισορροπία της. Ενώ βρίσκεται πεσμένη μπροστά του, εκείνος ως επαγγελματίας αθλητής, χρησιμοποίησε πλέον τα πόδια του. Άρχισε ενώ ήταν πεσμένη κάτω, να τη χτυπά με λακτίσματα που άφησαν τα αποτυπώματά τους”. Το αποκορύφωμα ήρθε όταν εκείνη “ήταν πραγματικά ανυπεράσπιστη”. Τότε ο κατηγορούμενος της έδωσε “ένα ισχυρό χτύπημα με το πέλμα του στην περιοχή της κεφαλής. Με μια κραυγή, η παθούσα έπεσε κάτω λιπόθυμη και βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση”. Αυτό το χτύπημα ήταν, σύμφωνα με την αγόρευση, το τελειωτικό, εκείνο δηλαδή που προκάλεσε μία σειρά από εσωτερικά τραύματα στο κεφάλι της Φαίης Μπλάχα, από το οποία δεν επανήλθε ποτέ.

Η εισαγγελέας επεσήμανε τη διπλή σχέση που διατηρούσε ο κατηγορούμενος με τις δύο αδελφές Μπλάχα, εξηγώντας πως αρχικά η κατηγορούμενη για πλημμέλημα Μαριαλένα βρισκόταν σε σχέση με τον Βαγγέλη Στεφανάκη, την οποία διατηρούσε κρυφή καθώς ακόμη δεν είχε χωρίσει τυπικά με τον σύζυγό της. Όταν ο κατηγορούμενος γνώρισε το θύμα, “υπήρξε εκατέρωθεν ενδιαφέρον και έτσι άρχισε η σχέση τους”. Όπως δε τόνισε η εισαγγελέας, η Μαριαλένα Μπλάχα “συνέχιζε να επικοινωνεί μαζί του τηλεφωνικά, και εκείνος ανταποκρινόταν παρά την υπόσχεση που είχε δώσει στο θύμα, προφανώς κολακευμένος που δύο όμορφες γυναίκες εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους προς αυτόν”. Αργότερα, η Φαίη Μπλάχα έμαθε για τη σχέση του φίλου της με την αδελφή της, με αποτέλεσμα τις συνεχείς εντάσεις στο ζευγάρι, που οδήγησε στο μοιραίο καβγά.

“Εκμεταλλεύθηκε τη δεύτερη κατηγορούμενη”

Η Φαίη Μπλαχά παρέμεινε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μεγάλο διάστημα, ενώ ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να αποφύγει τη σύλληψή του. Κατά την εισαγγελική πρόταση, όταν πλέον οι θεράποντες ιατροί δεν έβλεπαν κάποια ακτίδα σωτηρίας, η οικογένεια της 23χρονης, αποφάσισε να σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μπορέσει να γίνει δωρεά οργάνων.

Επισημάνθηκε δε πως ο Βαγγέλης Στεφανάκης στην εισαγωγή της Φαίης στο νοσοκομείο, υποστήριξε πως επρόκειτο για περιστατικό ξυλοδαρμού, χωρίς να αναφέρει ότι αυτός ήταν ο δράστης. “Αντιλαμβανόμενος τις συνέπειες, κάλεσε τη δεύτερη κατηγορούμενη για να εκμεταλλευθεί την αδυναμία της προς το πρόσωπό του. Συναντήθηκαν, της είπε ότι χτύπησε την παθούσα και εκείνη είδε την αδελφή της σε καταστολή και χτυπημένη. Γνώριζε ότι ο κατηγορούμενος ήταν ο δράστης και έδειξε ψυχραιμία έως απάθεια χωρίς να αντιδράσει. Μάλιστα, απομονώθηκε μαζί του και έγινε η συνεννόηση για την ψευδή εκδοχή του περιστατικού, πως δηλαδή κάποιος φίλος τη βρήκε χτυπημένη έξω από το σπίτι της” είπε η εισαγγελέας.

Εμπλοκή με τη Χρυσή Αυγή

Να σημειωθεί πως με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου καταδικάστηκε ακόμη ένα άτομο για το πλημμέλημα της ψευδορκίας, για το οποίο η πρωτόδικη ετυμηγορία έχει καταστεί αμετάκλητη, καθώς η έφεσή του κρίθηκε απαράδεκτη.

Εκτός από την επίμαχη υπόθεση, ο Βαγγέλης Στεφανάκης έχει καταδικαστεί ερήμην πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 37 μηνών για τις πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Κατά την κατηγορία, μέλη της Χρυσής Αυγής  επιτέθηκαν με σιδερογροθιά σε προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή τον Ιούνιο του 2012. Παράλληλα, η εν λόγω δικογραφία αναμένεται να απασχολήσει τις επόμενες ημέρες και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, με την εξέταση σχετικών μαρτύρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα