Ζήγρας για τραπεζίτη: Ξέπλενε χρήματα μέσω έργων τέχνης

Ζήγρας για τραπεζίτη: Ξέπλενε χρήματα μέσω έργων τέχνης

Ο ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου κατέθεσε ενώπιον ελβετικών Αρχών για τις μίζες των εξοπλιστικών μέσω του τραπεζικού συστήματος, δίνοντας ως άμεσα εμπλεκόμενο έναν τραπεζίτη. Σημείωσε ότι ξέπλεναν χρήματα, αγοράζοντας πίνακες ζωγραφικής

Ελληνοελβετό τραπεζικό στέλεχος που ήδη κρατείται προσωρινά από τις ελβετικές αρχές, έβαλε στο “κάδρο” των μιζών ο Νίκος Ζήγρας, ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχει καταδικασθεί πρωτόδικα για το αποκαλούμενο μαύρο πολιτικό χρήμα, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της ελβετικής Δικαιοσύνης που εδώ και περίπου δύο χρόνια ερευνά την εμπλοκή του τραπεζικού της συστήματος στις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στους Ελβετούς δικαστές, που ήρθαν ατην Ελλάδα, ο Νικ. Ζήγρας έδωσε νέα στοιχεία, αναφερόμενος σε τραπεζίτη, ο οποίος -όπως εξήγησε – τον βοηθούσε στην απόκτηση έργων τέχνης προκειμένου έτσι να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα.

Ξέπλυμα μέσω έργων τέχνης

Κατά τη μαραθώνια απολογία του, που διήρκησε περίπου οκτώ ώρες, ο Νικ. Ζήγρας ανέφερε πως το εν λόγω πρόσωπο, γνωστό στους κύκλους των Ελβετών τραπεζών τον Αύγουστο του 2010, όταν δηλαδή στη Ελλάδα είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις μίζες με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αποφάσισε να του πωλήσει πίνακες ζωγραφικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ξάδελφος Τσοχατζόπουλου κατέθεσε πως  ο τραπεζίτης κατάφερε ν’ ανοιχτεί, με μία φωτοτυπία ενός διαβατηρίου, ένας τραπεζικός λογαριασμός στη Morgan Stanley της Ζυρίχης, ο οποίος “δούλευε, υπέρ μιας υπεράκτιας εταιρείας, της NULUFIELD DEVELOPPMENT INC, στην οποία μετέφερε χρήματα μιας άλλης υπεράκτιας εταιρείας που φαίνεται να ανήκε στο θείο ενός στενού του φίλου του τραπεζίτη”.

Στη συνέχεια, κατά τον Ν. Ζήγρα “με εντολή πληρωμής που δόθηκε μέσω e-mail, μεταβιβάστηκαν χρήματα σε εταιρεία που ανήκει στον ίδιο φίλο του τραπεζίτη στο Λονδίνο και από εκεί (από το Λονδίνο), τα χρήματα εμβάστηκαν σε λογαριασμό μιας εταιρείας που ανήκει στον ποροφυλακισμένο Ελβετό τραπεζίτη”.

Ο κροίσος

Όπως είπε ο Νικ. Ζήγρας στις ελβετικές αρχές, ο τραπεζίτης προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του τον εμφάνιζε ως κροίσο, ενώ ποτέ δεν παραδόθηκαν στον ίδιο έργα τέχνης.

“Το ότι οι πίνακες ποτέ δεν παραδόθηκαν σε εμένα, τον υποτιθέμενο αγοραστή, όπως και το ότι ο τραπεζίτης είχε εγγυηθεί για εμένα προσωπικά στη Morgan Stanley προ δεκαετίας πως είμαι ένας κροίσος, ενώ φέρεται να έχει λάβει από εμένα εκατοντάδες τηλεφωνικές εντολές μεταφοράς χρημάτων είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Όπως ομολογεί, αυτός εμπνεύστηκε τη διαδικασία, αντί να πωλήσει σε εμένα, τον από δεκαετίας γνώριμό του, τους πίνακες και να πληρωθεί απευθείας από τη δήθεν εταιρεία μου” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νικ. Ζήγρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα