Εισαγγελέας: 'Ανυπόστατος ο πολιτικός γάμος ομόφυλων'

Εισαγγελέας: 'Ανυπόστατος ο πολιτικός γάμος ομόφυλων'

Στο πλαίσιο πολιτικής δίκης για τη σύναψη πολιτικού γάμου μεταξύ δύο ανδρών ο εισαγγελέας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ρητή νομοθεσίας

Την ανάγκη να θεσπιστεί νομοθετική διάταξη σχετικά με τη σύναψη πολιτικού γάμου αναφορικά με ομόφυλα ζευγάρια, καταδεικνύει η εισήγηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία τέτοιος γάμος "δεν νοείται".

Το ζήτημα τέθηκε ενώπιον του Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπου συζητήθηκε η αναίρεση που έχει ασκήσει ομόφυλο ζευγάρι ανδρών κατά της απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου του οποίο έκρινε ανυπόστατο τον γάμο μεταξύ των δυο ανδρών. Ο εισηγητής μάλιστα, κατέστησε σαφές την ανάγκη ρητής νομοθετικής διάταξης για το γάμο μεταξύ ομοφύλων κατά την ακροαματική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και από την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτός ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως ανέφερε, ο πολιτικός γάμος πρέπει να κριθεί από το δικαστήριο ανυπόστατος, επισημαίνοντας ότι υπό το νομικό καθεστώς του Αστικού Κώδικα θεωρείται αυτονόητη η διαφορετικότητα των φύλων των νεονύμφων, αφού αποδεκτός από τον κώδικα είναι μόνον ο γάμος μεταξύ ετεροφύλων. "Η δε αναφορά των διατάξεων του Α.Κ. πλέον, σε «συζύγους» και «μελλόνυμφους», ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής «αναγνωρίζει» πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς" ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Επίσης επικαλέστηκε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΑ). Όπως είπε, από αυτά δεν συνάγεται καταλυτικό επιχείρημα υπέρ της αναγνώρισης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφού και εκεί διακρίνονται τα δύο φύλα.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

ADVERTISING

SHARE: