Εκδήλωση για την επέτειο ανατίναξης του Γοργοποτάμου

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Γοργοπόταμο σε εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, όπου παρευρέθηκαν αντιστασιακοί και απόγονοί τους

Πλήθος κόσμου, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο Γοργοπόταμο στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Αντιστασιακοί και απόγονοί τους, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ασπρομάλληδες και μικρά παιδιά τίμησαν τα 74 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η Μάχη του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942, μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ που συνεργάστηκαν με συντονισμό Βρετανών σαμποτέρ, εναντίον κυρίως Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας και η διακοπή της σιδηροδρομικής επικοινωνίας επί έξι εβδομάδες. Θεωρείται μια σημαντική επιτυχία της Αντίστασης που έδρασε ενωμένη. Δεν είχε όμως στρατηγική σημασία για τον πόλεμο στη Β. Αφρική γιατί περίπου ένα μήνα ενωρίτερα αυτός είχε κριθεί στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Το 1982, με το νόμο 1285, η επέτειος της μάχης καθιερώθηκε ως ετήσιος Πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Η αντίσταση του ελληνικού λαού έχει όνομα και πρωτοπορία. Την έλεγαν: ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, Εθνική Αλληλεγγύη, Λαϊκή Πολιτοφυλακή, ΕΛΑΝ. Καρδιά, αιμοδότης, νους και καθοδηγητής του ΕΑΜικού κινήματος ήταν το ΚΚΕ

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, χαιρετισμό απηύθηνε ο Θοδωρής Αυγέρος γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της ανατίναξης της γέφυρας, ενώ στηλίτευσε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους μαζικούς φορείς που δήθεν τιμούν τον Άρη και τα παλικάρια του, ωστόσο όπως σημείωσε «για όλους αυτούς η Εθνική Αντίσταση ήταν ανώνυμη». «Η αντίσταση όμως του ελληνικού λαού έχει όνομα και πρωτοπορία. Την έλεγαν: ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, Εθνική Αλληλεγγύη, Λαϊκή Πολιτοφυλακή, ΕΛΑΝ. Καρδιά, αιμοδότης, νους και καθοδηγητής του ΕΑΜικού κινήματος ήταν το ΚΚΕ», πρόσθεσε.

Ο Θ. Αυγέρος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΕ και επιτελείων της αστικής τάξης στην Ελλάδα για παραχάραξη της ιστορίας και ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό επισημαίνοντας ότι «στοχεύουν ενάντια στους λαούς και τα κινήματά τους, θέλουν να διαμορφώσουν υποταγμένες συνειδήσεις, να παροπλίσουν την εργατική τάξη, να συκοφαντήσουν την ταξική πάλη και την προοπτική της». «Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη του λαού» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε ότι είναι δικιά μας η ευθύνη να μπολιάσουμε τις λαϊκές συνειδήσεις με τα ιδανικά του αγώνα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε η νεολαία του ΚΚΕ, που υπήρξε η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ

Εκ μέρους της ΚΝΕ χαιρέτισε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, γραμματέας του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι «είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε η νεολαία του ΚΚΕ, που υπήρξε η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ. Είμαστε περήφανοι γιατί ό,τι θετικό έζησε ο λαός στον τόπο μας τα κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Δ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι «έχουμε κάθε συμφέρον να αμφισβητούμε το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά συνέχεια, πολέμους, φτώχεια, εξαθλίωση και για τους νέους εξασφαλίζει την περιπλάνηση στην ανεργία. Έχουμε κάθε συμφέρον να παλέψουμε για την νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από όλη τη χώρα, από ομοσπονδίες και συλλόγους συνταξιούχων, την ΠΕΑΦΕ κ.ά., ενώ στεφάνια κατάθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΚΝΕ. Αντάρτικα τραγούδια τραγούδησε η χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και το «Επέσατε θύματα».

ΠΗΓΗ 902.GR

ADVERTISING

SHARE: