ΕΛΑΣ: Προς ενιαίο κατηγορητήριο για τις ‘παρεμβάσεις’ του Ρουβίκωνα

ΕΛΑΣ: Προς ενιαίο κατηγορητήριο για τις ‘παρεμβάσεις’ του Ρουβίκωνα
Το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Eurokinissi

Τις νομικές δυσκολίες που υπάρχουν προσπαθούν να ξεπεράσουν οι διωκτικές Αρχές σε συνεργασία με την Δικαιοσύνη για να μπορέσουν να έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο οι ακτιβιστές του «Ρουβίκωνα», ειδικά μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε βάρος Πρεσβειών, που φέρνουν σε δύσκολη θέση την χώρα και την κυβέρνηση

Σε συνεργασία βρίσκονται οι διωκτικές Αρχές με την Δικαιοσύνη για να μπορέσουν να εξαντλήσουν το νομικό «οπλοστάσιο» που διαθέτουν έναντι του «Ρουβίκωνα».

Αυτό άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ώστε να έρθουν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη οι ακτιβιστές του «Ρουβίκωνα», ειδικά μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε βάρος Πρεσβειών, που φέρνουν σε δύσκολη θέση την χώρα και την κυβέρνηση

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις, ωστόσο καμία από αυτές δεν μπορεί να προκαλεί νομικές ακροβασίες και υπερβάσεις, δηλαδή δεν μπορεί καθαρά πλημμεληματικού χαρακτήρα ενέργειες να αντιμετωπιστούν με εδάφια νόμων όπως του «τρομονόμου» για παράδειγμα.

Αυτό που μπορεί να γίνει και έχει γίνει σε κάποιες περιπτώσεις έως σήμερα είναι η συνένωση δικογραφιών, καθώς αυτό άλλωστε συνιστά και ζητά η Δικαιοσύνη.

Η δυσκολία που υπάρχει από περίπτωση σε περίπτωση όμως από τον Μάρτιο του 2015 έως σήμερα είναι η ταυτοποίηση των μελών. Η συνένωση δικογραφιών δηλαδή έχει βάση μόνο για τις περιπτώσεις που πράγματι έχουν προσαχθεί και σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος τους και έχουν ταυτοποιηθεί σε νέες ενέργειες.

Στην πρόσφατη περίπτωση για παράδειγμα της Πρεσβείας του Ισραήλ, δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι συμμετέχοντες, ενώ στην περίπτωση της Πρεσβείας της Ισπανίας έγιναν 19 συλλήψεις, ανάμεσά τους δύο άτομα που έχουν αρχηγικό ρόλο και έχουν τουλάχιστον 20 συλλήψεις σε βάρος τους για αντίστοιχες ενέργειες.

Άρα εκεί που μπορεί να υπάρχει συνένωση δικογραφιών είναι στις περιπτώσεις που πράγματι έχουν ταυτοποιηθεί για τις πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Ρουβίκωνας» έχει διπλασιάσει το 2017 τις ενέργειές του σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, συμμετέχουν σε αυτόν πάνω από 100 άτομα, οι περισσότεροι γνωστοί στις Αρχές, άλλοι με μεμονωμένη δράση και άλλοι με συχνή παρουσία γύρω από τον αρχηγικό πυρήνα της οργάνωσης. Αυτοί είναι περίπου 20 άτομα και έχουν έρθει επίσης αρκετές φορές αντιμέτωποι με κατηγορίες.

Η διαρκώς αυξανόμενη λοιπόν συχνότητα των ενεργειών τους και η συχνότητα που σχηματίζονται δικογραφίες σε βάρος τους είναι αυτή που τελικά μπορεί να τους οδηγήσει σε πιο αυστηρή αντιμετώπιση από πλευράς της Δικαιοσύνης, πάντα όμως στα πλαίσια και στα όρια των νόμων που έχουν παραβεί…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα