Ένταση στην Κρήτη: Αγρότες κατά Ναυτεργατών

Φωτιές πέτρες και φωτοβολίδες στο λιμάνι Ηρακλείου. Οι αγρότες κατευθύνθηκαν κατά των ναυτεργατών οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους (Vid)

Ένταση επικρατεί, από το απόγευμα της Παρασκευής, στο λιμάνι Ηρακλείου καθώς δεν καταγράφηκε μόνο φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε αγρότες και ναυτεργάτες, αλλά λίγο έλειψε να συμβούν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες πέταξαν φωτοβολίδες στο πλοίο και στο σημείο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι ναυτεργάτες, με τους τελευταίους να απαντούν με ρίψεις νερού.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά ο λιμενάρχης. Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ για να τον παραλάβει ωστόσο λόγω του στενού κλοιού των αγροτών και της γενικευμένης αναταραχής η διέλευση του ασθενοφόρου παρεμποδίστηκε και δεν κατέστη εφικτή η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία αγρότη από την Ιεράπετρα ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο καπετάνιος του πλοίου Blue Horizon, έβαλε σε λειτουργία τις μηχανές με σκοπό να απομακρυνθεί από την προβλήτα, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι από τα σχοινιά και με κίνδυνο να τραυματιστούν αγρότες,κάτι που δεν επιβεβαιώνει το λιμενικό.

Σύμφωνα με το ΥΕΝ το πλοίο έδεσε, για λόγους ασφαλείας, σε άλλο σημείο στο λιμάνι, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς κιόσκι της ΑΝΕΚ.

Πάντως αποφασισμένοι είναι οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι κατέφτασαν μετά τις 17.00 το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου και δηλώνουν ανυποχώρητοι καθώς όπως λένε θα παραμείνουν στο σημείο έως ότου επιβιβαστούν 150 νταλίκες με κηπευτικά σε πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Το χρονικό της επίθεσης

Ώρα 5.30 το απόγευμα: Αγρότες έχουν καταφτάσει απ’ όλη την Ανατολική Κρήτη (Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιο Νικόλαο) αλλά και την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου (περιοχές της Μεσαράς) στο λιμάνι του Ηρακλείου, μετά την χθεσινή απόφαση που έλαβε η συντονιστική επιτροπή.

Οι αγρότες βλέπουν την πύλη του λιμανιού κλειδωμένη και τα πλοία της γραμμής αγκυροβολημένα

Ώρα 6.00 το απόγευμα: Οι αγρότες κόβουν τις αλυσίδες που κρατούν την πύλη κλειδωμένη και μπαίνουν μέσα στον χώρο του λιμανιού. Δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν στα… άκρα καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστες.

Πλησιάζουν τους ναυτεργάτες που βρίσκονται πάνω στο πλοίο Blue Horizon της ΑΝΕΚ. Ανεβαίνουν στους κάδους και ζητούν από τους ναυτεργάτες ν’ ανοίξουν τις μπουκαπόρτες ώστε να φορτωθούν οι 150 νταλίκες με τα αγροτικά τους προϊόντα.

Οι ναυτεργάτες δεν κάνουν πίσω και τα αίματα… ανάβουν! Οι αγρότες εξαγριώνονται και πετάνε αντικείμενα και φωτοβολίδες μέσα στο πλοίο.

Οι ναυτεργάτες απαντούν με ρίψεις νερού ενώ το πλοίο απομακρύνεται από το λιμάνι για ασφάλεια.

Ώρα 6.30 το απόγευμα: Οι στιγμές έντασης όσο περνάνε τα λεπτά αυξάνονται. Οι αγρότες απαιτούν να επιστρέψει «εδώ και τώρα» πίσω το πλοίο προκειμένου να φορτώσει τα προϊόντα τους και ν’ αναχωρήσει για Πειραιά. Ομάδα ατόμων πηγαίνει προς τα παλαιά εκδοτήρια της ΑΝΕΚ που βρίσκονται μέσα στον χώρο του λιμανιού και βάζει φωτιά. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική δύναμη που μέσα σε λίγη ώρα σβήνει τις φλόγες εμποδίζοντάς τες να επεκταθούν.

Ώρα 7 το απόγευμα: Από την αναμπουμπούλα των επεισοδίων τραυματίζεται ελαφρά – χτυπώντας σε μία πόρτα – ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης. Οι άνδρες του λιμενικού σώματος ειδοποιούν το ΕΚΑΒ που μπαίνει στον χώρο του λιμανιού αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει προς τον λιμενάρχη. Οι αγρότες έχουν στήσει «μπλόκο» και δεν επιτρέπουν στο ασθενοφόρο να περάσει. Το αποτέλεσμα είναι ο κ. Σαϊτάκης να παραμείνει στο λιμάνι.

Ώρα 7.30 το απόγευμα: Η ένταση αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί ωστόσο οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι πως δεν πρόκειται να φύγουν από το λιμάνι έως ότου αναχωρήσουν τα προϊόντα τους για Πειραιά. Μάλιστα, αίτημά τους είναι να επιστρέψει το Blue Horizon ώστε να φορτωθούν οι νταλίκες. Στο σημείο βρίσκεται και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος έχει ξεκινήσει προσπάθειες για να βρεθεί λύση.

Πηγή: Cretapost/ Cretalive/ neakriti.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Απεργίες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Έσπασε' η απεργία της ΠΝΟ στο Ιόνιο

ADVERTISING

SHARE: