Έρευνες στο εσωτερικό του Norman Atlantic. Εννιά Έλληνες μεταξύ των αγνοουμένων

default image

Οι έρευνες στο πλοίο αρχικά θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση επιπλέον θυμάτων, καθώς, σε σχέση με την επίσημη λίστα των επιβαινόντων, τουλάχιστον 18 άνθρωποι (οι 9 Έλληνες) είναι αγνοούμενοι

Επιταχύνθηκαν από χθες οι έρευνες για την ανεύρεση των αιτιών του δυστυχήματος που προκλήθηκε από τη φωτιά που ξέσπασε στο υπόγειο γκαράζ του επιβατηγού/ οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου.

Επειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες στο πλοίο, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί και αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι. Μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης, τέθηκαν σε λειτουργία και ειδικά συστήματα απορρόφησης καπνού, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους ερευνητές που θα επιχειρήσουν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» όσων συνέβησαν και να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες των τουλάχιστον εννέα θυμάτων, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες.

Όπως αναφέρει σήμερα η “Καθημερινή”, οι έρευνες στο πλοίο αρχικά θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση επιπλέον θυμάτων, καθώς, σε σχέση με την επίσημη λίστα των επιβαινόντων, τουλάχιστον 18 άνθρωποι (οι 9 Ελληνες) είναι αγνοούμενοι. Ακόμη όμως κι αν βρεθούν θύματα στα αμπάρια του πλοίου (εικάζεται ότι θα περιλαμβάνονται και παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες), είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί αναγνώριση μέσω εξέτασης DNA. Οι Ελληνες συγγενείς των αγνοουμένων είχαν βρεθεί στην Ιταλία τις προηγούμενες μέρες, αναζητώντας τους οικείους τους στα νοσοκομεία των γύρω περιοχών, χωρίς αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, χθες, ξεκίνησε και η διαδικασία της νεκροψίας για τα εννέα θύματα του δυστυχήματος, που ενδεχομένως να προσφέρει περισσότερα στοιχεία στους ερευνητές, προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Θεωρείται πιθανό κάποιοι από τους επιβάτες που πήδηξαν στη θάλασσα για να σωθούν να έπεσαν θύματα καρχαριών, καθώς σε μία τουλάχιστον από τις σορούς διαπιστώθηκαν σημάδια επίθεσης.

Η Εισαγγελία του Μπάρι, που προΐσταται των ερευνών, φαίνεται να επιθυμεί τη ρυμούλκηση του πλοίου από το Μπρίντιζι, καθώς οι υποδομές στο Μπάρι είναι περισσότερες και πιθανώς να καταστεί εφικτή και η απομάκρυνση όλων των οχημάτων από το πλοίο.

Σε μια νέα τροπή των πραγμάτων, χθες, σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, επικαλούμενο πηγές της Εισαγγελίας του Μπάρι, τονίζεται ότι θα ερευνηθούν σε βάθος οι επαφές του καπετάνιου Αρτζίλιο Τζακομάτσι με τη ναυλώτρια εταιρεία AΝΕΚ. Σπεύδει όμως να προσθέσει πως κατά την ανάκρισή του ο Τζακομάτσι δεν ανέφερε ότι δέχθηκε πιέσεις για να αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα. «Πίστευα ότι θα κατάφερνα να φτάσω μέχρι το λιμάνι προορισμού», φέρεται να δήλωσε ο καπετάνιος στον εισαγγελέα του Μπάρι.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα