GRECO: Χώρες της ΕΕ ανέτρεψαν μεταρρυθμίσεις που στόχευαν κατά της διαφθοράς

GRECO: Χώρες της ΕΕ ανέτρεψαν μεταρρυθμίσεις που στόχευαν κατά της διαφθοράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η GRECO εκτιμά ότι, σε κάποιες χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας- οι εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ανέτρεψαν τα μέτρα κατά της διαφθοράς

«Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανέτρεψαν μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στη μάχη κατά της διαφθοράς και απέτυχαν να υλοποιήσουν πλήρως συστάσεις», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η GRECO εκτιμά ότι, σε κάποιες χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας- οι εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ανέτρεψαν τα μέτρα κατά της διαφθοράς ή εξέθεσαν τις χώρες αυτές σε κίνδυνο παραβίασης διεθνών προτύπων κατά της διαφθοράς. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη πρόοδο στην υλοποίηση των συστάσεων της GRECO για την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων, αναφέρει η έκθεση.

Ως το τέλος του 2017, μόνο μια στις τέσσερις συστάσεις προς κοινοβουλευτικά μέλη (αναφορά περιουσιακών στοιχείων, περιορισμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, διατήρηση της διαφάνειας όσον αφορά την αλληλεπίδραση με  εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων, διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων) είχε υλοποιηθεί πλήρως. Τα επίπεδα εναρμόνισης ήταν υψηλότερα όσον αφορά δικαστές και εισαγγελείς: οι χώρες  υλοποίησαν σχεδόν τις μισές συστάσεις της GRECO (42%) που σχετίζονταν με τους δικαστές και πάνω από τις μισές (54%) με εισαγγελείς.

Το Βέλγιο παρουσιάζει τον υψηλότερο αριθμό συστάσεων που υλοποιήθηκαν μερικώς ή δεν υλοποιήθηκαν, ενώ ακολουθούν Αρμενία, πΓΔΜ, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Λιθουανία και Σλοβακία. Η έκθεση δημοσιεύτηκε μερικές εβδομάδες μετά την έρευνα που εντόπισε «σοβαρές ενδείξεις» διαφθοράς εντός της κοινοβουλευτικής ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης -κατηγορίες σχετικά με δωροδοκία μελών του από το Αζερμπαϊτζάν ως αντάλλαγμα πολιτικής υποστήριξης.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα