Guardian για προσφυγικό: Αυξάνεται η οργή στην Λέσβο

Guardian για προσφυγικό: Αυξάνεται η οργή στην Λέσβο
Protest at Moria Refugee Camp organized by All Workers Militant Front (PAME), in Lesvos Island, on Apr. 15, 2016 / , , 15 , 2016 Stringer / SOOC

Στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών και στις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά, στέκεται η βρετανική εφημερίδα

Στο ζήτημα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο νησί της Λέσβου αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Συμφωνα με ρεπορτάζ της που δημοσιεύεται σήμερα, ένταση επικρατεί στις σχέσεις του δημάρχου του νησιού με την κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι μετατρέπει το νησί σε ένα τεράστιο κέντρο κράτησης.

Η απουσία τους από τους εορτασμούς της 105ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού από την Οθωμανική αυτοκρατορία, αποτέλεσε ένα τελεσίγραφο των τοπικών αρχών προς την Αθήνα: ή θα λάβει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση του νησιού ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές διαμαρτυρίες των ολοένα και πιο οργισμένων κατοίκων. “Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πολιτικές που μετατρέπουν την Λέσβο και άλλες ακριτικές περιοχές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαφανίζεται”, δήλωσε ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, προσθέτοντας πως “Η κυβέρνηση έχει αποτύχη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μία αποτελεσματική συμφωνία σε αυτό το πρόβλημα, ώστε οι άνθρωπο να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους”.

Στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο νησί, συμβάλει ο αυξανόμενος αριθμός αιτούντων άσυλο, με σχεδόν 6.000 άτομα να φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, που είχε αρχικά δημιουργηθεί ως προσωρινό κέντρο με υποδομές φιοξενείας για 2.000 ανθρώπους.

Μετά τον τετραπλασιασμό στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο τρίμηνο, η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, επεξεργάζονταν σχέδιο για την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία και τη χρήση επιβατικών πλοίων, προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ηπειρωτική χώρα, με την αίτησή τους για άσυλο να εκκρεμεί, με αποτέλεσμα 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να παραμένουν σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο. Στη Λέσβο και την Σάμο, περισσότεροι από 8.300 αιτούντες άσυλο αναγκάζονται να ζουν σε δομές που προορίζονται για 3.000.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αρθυμός των ανθρώπων που έφτασαν στην Ελλάδα, αυξήθηκαν από 3.665 τον Αύγουστο σε 4.604 τον Σεπτέμβριο. “Κάθε εξέλιξη σε εμπόλεμες ζώνες έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προσφυγικές ροές”, ανέφερε ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του γραφείου του ΔΟΜ στην Ελλάδα.

 

Η πολιτική του εγκλεισμού σε κέντρα κράτησης έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με 18 από αυτές να αποστέλλουν επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν ηλικιωμένοι, βρέφη και ασθενείς.

Οι προτάσεις για επέκταση των υπαρχόντων κέντρων βρίσκει κάθετα αντίθετες τις τοπικές αρχές.  Όπως αναφέρει ο Guardian, η αποτυχία στην αποσυμφόρηση των νησιών, μετέτρεψε την αρχική συμπάθεια που έδειχναν οι κάτοικοί τους απέναντι στους πρόσφυγες, σε οργή, η οποία πολύ συχνά στρέφεται κατά των προσφύγων και των μεταναστών, στους οποίους αποδίδονται όλα τα δεινά που υφίστανται.

Αξιωματούχοι των Αθηνών, εμφανίζονται απρόθυμοι να κατακρίνουν την Άγκυρα για την άυξηση στις ροές, αντί να την αποδίδουν στις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, υπό το φως της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

“Είμαστε γείτονες της Τουρκίας, δεν είμαστε Λουξεμβούργο και πρέπει να προσέχουμε τι λέμε”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Ιωάννης Μπαλάφας. “Αυτό που βλέπουμε έιναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Κάθε φορά που η Τουρκία θέλει να πιέσει την Ευρώπη, ανοίγει την κάνουλα, επιτρέποντας περισσότερους ανθρώπους να περάσουν”.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνεί με αυτή την θέση: “Εάν η Τουρκία επιθυμούσε, θα μπορούσε να ελέγξει τις ροές”, δήλωσε. “Αυτό που βλέπουμε, είναι αποτύπωση της προβληματικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία”.

Πηγή: TheGuardian Φωτογραφία: Sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα