Η μεταμόρφωση του κήπου σου με απλά βήματα

Η μεταμόρφωση του κήπου σου με απλά βήματα

Με μερικές έξυπνες ιδέες και την κατάλληλη όρεξη, ακόμα και ο πιο αδιάφορος ή παρατημένος κήπος μπορεί να μετατραπεί σε μία μικρή όαση!

Όσο ο καιρός ανοίγει, τόσο και η διάθεσή σου σε οδηγεί σε μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις. Η ίδια η φύση, οι μυρωδιές και τα χρώματά της σου μεταδίδουν ένα αίσθημα εσωτερικής ευφορίας και γαλήνης.

Είναι όμως απαραίτητο να αναζητάς τη φύση αποκλειστικά στις εξορμήσεις σου;

Είναι άραγε τόσο δύσκολο να διατηρήσεις ή να φτιάξεις έναν κήπο που όχι μόνο θα σε γαληνεύει κάθε φορά που θα βρίσκεσαι μέσα στη μικρή σου όαση, αλλά θα σου προσφέρει και την ικανοποίηση της ενασχόλησης; 

Το πρώτο βήμα για τον κήπο των ονείρων σου!

Πρέπει να ξέρεις πως διανύουμε την καταλληλότερη περίοδο για να ξεκινήσεις την υλοποίησή του, καθώς μέρα με τη μέρα θα τον παρακολουθείς να μεταμορφώνεται και να σου ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο τη φροντίδα και τον χρόνο σου!

Όπως όμως σε όλες τις ιδέες που φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη, έτσι και στο κεφάλαιο Κήπος το πρώτο βήμα είναι το πιο κρίσιμο.

Ξεκινώντας, λοιπόν, είναι καλό να έχεις μια εικόνα, περισσότερο ή λιγότερο σαφή, του τι θέλεις να κάνεις. Ποιο είναι το στυλ που θέλεις να υιοθετήσεις για τον κήπο σου και ποιες ανάγκες αυτός θα εξυπηρετεί. Μία επίσκεψη στο e-shop ή σε ένα κατάστημα Praktiker θα σε φέρει πιο κοντά σε αυτό που ψάχνεις και θα σου δώσει ιδέες και έμπνευση.  

Βρες ποιες ανάγκες θα εξυπηρετεί ο κήπος σου! 

Για παράδειγμα, εμείς στον κήπο που φτιάξαμε στο σπίτι της 24MEDIA στη Νέα Σμύρνη είχαμε ως ζητούμενο έναν κήπο που θα φιλοξενεί πολύ κόσμο, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας κι έτσι φροντίσαμε να τον διαμορφώσουμε ανάλογα. Διατηρήσαμε τα οπωροφόρα δέντρα που υπήρχαν και δώσαμε έμφαση σε λεπτομέρειες που δημιούργησαν έναν λειτουργικό και όμορφο εξωτερικό χώρο.

Έτσι επιλέξαμε ξύλινο deck, ένα τραπέζι πικ-νικ, διάφορα διακοσμητικά όπως βότσαλα, γλάστρες και φαναράκια… και φυσικά αρωματικά και εντομοαπωθητικά φυτά, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για όλων των ειδών τις ανάγκες. 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις 

Βήμα 1ο: Αποφάσισε τι κήπο θέλεις

Το βασικό σου ζητούμενο μπορεί να είναι ένας κήπος για παιδιά, ή ένα ιδιωτικό ησυχαστήριο, ή ακόμα ένας κήπος για να μαζεύεστε τα βράδια με τους φίλους σου για μπάρμπεκιου. Όταν αποφασίσεις τι κήπο θέλεις, τότε θα αποκτήσεις και μια εικόνα του τι πρέπει να αλλάξεις. 

Βήμα 2ο: Ασχολήσου ουσιαστικά

Από το να κουρέψεις τον κήπο για να δεις σε τι κατάσταση βρίσκεται και αν υπάρχει γρασίδι μέχρι να ξεχορταριάσεις τα αγριόχορτα, όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς σε πραγματικές διαστάσεις σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κήπος σου και τα φυτά του. 

Βήμα 3ο: Γράψε σε λίστα τι έχεις να κάνεις

Τώρα πλέον πρέπει να έχεις μια ιδέα. Χώρισε σε κατηγορίες όσα πρέπει να γίνουν: πχ: μία λίστα με το τι έχεις να αγοράσεις, μία άλλη με το τι έχεις να επιδιορθώσεις / φτιάξεις / βάψεις, μία τρίτη με το τι έχεις να φυτέψεις κοκ.

Βήμα 4ο: Διαχώρισε τις μεγάλες από τις μικρές δουλειές και κάνε ένα πρόγραμμα

Το να φυτέψεις για παράδειγμα ένα δέντρο είναι μεγάλη δουλειά, καθώς χρειάζεται να αποφασίσεις τι δέντρο, πού θα τοποθετηθεί, ενώ και η ίδια η φύτευση θα σου πάρει κάποιον χρόνο. Το να αγοράσεις φαναράκια είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και μετά το γραφείο. Μην περιμένεις να τα κάνεις όλα μέσα σε ένα Σ/Κ, μπορείς όμως να αφήσεις τις μεγάλες δουλειές για τότε. 

Βήμα 5ο: Μην απογοητεύεσαι

Μην σκεφτείς πως δεν έχεις τον χρόνο ή ακόμα χειρότερα τον χώρο. Πόσες φορές άραγε δεν είδες ονειρεμένους κήπους σε ελάχιστα τετραγωνικά και θαύμασες τους ιδιοκτήτες για την ευρηματικότητά τους; Άλλωστε, ακόμα και ο πιο μικρός χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μέσα από κρεμαστές γλάστες ή και αναρριχώμενα φυτά. Ένα εντυπωσιακό tip είναι να γεμίσεις φαναράκια με χώμα, μετατρέποντάς τα σε γλαστράκια και να τα κρεμάσεις σε διάφορα σημεία.  

Επίσης, αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι αν τα φυτά που έχεις επιλέξει είναι κατάλληλα για το κλίμα της περιοχής σου. Φρόντισε να διαβάσεις μερικές πληροφορίες και για τη συντήρησή τους!

Όπως βλέπεις χρειάζεται μια ισορροπία πρακτικών συμβουλών, αλλά και σωστής προετοιμασίας. Ανεξάρτητα από το αν θέλεις απλά να προσθέσεις κάποια άνθη και ίσως μια επιφάνεια από γκαζόν, ή αν ο στόχος σου για το επόμενο διάστημα είναι να περνάς περισσότερο χρόνο στον κήπο, παρά μέσα στο σπίτι σου, το μόνο σίγουρο είναι πως θα απαιτηθούν ορισμένες μεθοδικές κινήσεις.

Η ώρα της δημιουργίας

Εφόσον έχεις πάρει τις ιδέες που χρειάζεσαι και έχεις καταλήξει στον κήπο των ονείρων σου, το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση!

Επιστροφή λοιπόν στα Praktiker, καθώς εκεί μπορείς να βρεις όχι μόνο τα εργαλεία που χρειάζεσαι, αλλά και από τα μικρότερά έως και τα μεγαλύτερα αντικείμενα που θα σε βοηθήσουν να περιποιηθείς και να εξοπλίσεις τον κήπο σου.

Αυτό άλλωστε κάναμε και εμείς και μεταμορφώσαμε, όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες, έναν πρώην αδιάφορο κήπο σε σημείο συναντήσεων, αλλά και χαλάρωσης! Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές, αλλά ορισμένες έξυπνες κινήσεις και αγορές!

Σκαπτικά εργαλεία, τρυπάνια και πολλά ακόμα εργαλεία και μηχανήματα κήπου διατίθενται σε πολύ μεγάλη ποικιλία σε οποιοδήποτε κατάστημα της αλυσίδας και θα σε βοηθήσουν να επιμεληθείς και να τελειοποιήσεις το «έργο» σου.

Αν παρ’όλα αυτά νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του κήπου ή της βεράντας σου, τώρα μπορείς να έχεις καθοδήγηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες! Πιο συγκεκριμένα, μία νέα υπηρεσία η Praktiker Garden Experts, αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και υλοποίηση εξωτερικών και υπαίθριων χώρων από εξειδικευμένους επαγγελματίες, αρχιτέκτονες τοπίου και γεωπόνους, με σκοπό να προσφέρει πραγματικές και οικονομικές λύσεις σε όσους θέλουν να σχεδιάσουν τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού τους όπως ονειρεύονται. Κλείσε τώρα ραντεβού με έναν Garden Expert στο Praktiker Ταύρου, Ανθούσας, Μεταμόρφωσης ή Ελληνικού!

Πλέον, η επόμενη εξόρμησή σου στη φύση δεν θα απαιτεί αυτοκίνητο και χάρτη αλλά λίγα βήματα από το καθιστικό σου!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα