Η “Σχεδία” αποκτά νέο σπίτι στην οδό Κολοκοτρώνη

Η “Σχεδία” αποκτά νέο σπίτι στην οδό Κολοκοτρώνη
Maria Pachou

Το κοινωνικά ευαίσθητο όραμα του περιοδικού «Σχεδία» αποκτά ένα νέο σπίτι στην οδό Κολοκοτρώνη. Το νέο κτίριο θα στεγάσει ένα πωλητήριο, εκθετήριο και εργαστήρι design αντικειμένων αλλά κι ένα καφέ κι εστιατόριο. Για τη δημιουργία του συνεργάζεται η Design Ambassador του Βασίλη Μπαρτζώκα με την εταιρεία Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική και το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners

Tο κτίριο του περιοδικού Σχεδία έρχεται, στο πιο hip σημείο τα αθηναϊκής ζωής, στην οδό Κολοκοτρώνη, απέναντι από το ήδη θρυλικό Noel. Τι θα δούμε στο νέο κτίριο της ΜΚΟ; Όμορφα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα design, προς πώληση, τα οποία δημιουργούν οι άνθρωποι της Σχεδίας με περιοδικά τα οποία δεν έχουν πουληθεί. Πέρα από τη λειτουργία του ως εκθετήριο και πωλητήριο, το κτίριο θα φιλοξενήσει ακόμα ένα εργαστήριο, ένα καφέ κι ένα εστιατόριο.

Αυτό το φιλόδοξο έργο δίνει την ευκαιρία στην αρχιτεκτονική να επεκτείνει την έκφραση του κοινωνικού προσώπου της. Το ανέλαβε η εταιρεία Design Ambassador του Βασίλη Μπαρτζώκα, γνωστού μεταξύ άλλων για τη διοργάνωση της ημερίδας αρχιτεκτονικής και interior design ΕΣΩ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την πλατφόρμα archisearch.gr, μαζί με μία ομάδα επίλεκτων συνεργατών. « Είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι που μπορούμε να συμβάλουμε σε μια τέτοια προσπάθεια. Εγώ προσωπικά και η εταιρία Design Ambassador έχουμε αναλάβει εθελοντικά την επιμέλεια και την σύσταση της  ομάδας αρχιτεκτόνων, κατασκευαστών και προμηθευτών καθώς και την υλοποίηση και συντονισμό του project», δηλώνει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Για τον σχεδιασμό του ισογείου χώρου και πωλητηρίου, προσκάλεσε την ομάδα του Δημήτρη Ποτηρόπουλου και της Λιάνας Νέλλα Ποτηροπούλου από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners. «Ο χώρος του ισογείου προορίζεται να λειτουργήσει επιπλέον ως εστιατόριο και μπαρ. Αποδεχτήκαμε με χαρά την προσωπική πρόσκληση του Βασίλη Μπαρτζώκα κι ήδη έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό, τον οποίο προσφέρουμε αφιλοκερδώς προκειμένου να συνδράμουμε τους σκοπούς και την δράση της», λένε οι αρχιτέκτονες.

Οι εργασίες ανακαίνισης του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει από την εταιρεία Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική με την προσωπική επίβλεψη του ιδρυτή και CEO Ιωσήφ Αραμπατζή.

Ο διάλογος του «παλαιού» με το «νέο» αποτελεί το κεντρικό θέμα του σχεδιασμού, καθώς οι αρχιτέκτονες πραγματοποιούν μια σύγχρονη επέμβαση σε ένα νεοκλασικό κτίριο. «Σχηματίζεται έτσι ένας ζωτικός χώρος στον οποίο αλληλεπιδρούν πολλές γεωμετρίες, μέσα από τις χρονικές περιόδους που αυτές συμβολίζουν. Ένας θεατρικός και μαζί αφηγηματικός χώρος, πάνω στο οποίο τέμνονται διαφορετικές ιστορίες του αστικού μύθου στο κέντρο της πόλης, ξεχασμένες αλλά και σύγχρονες», επεξηγούν οι Δημήτρης Ποτηρόπουλος και Λιάνα Νέλλα Ποτηροπούλου. «Το να καλείσαι να «επέμβεις» μέσα από τον σχεδιασμό σου σε ένα κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα, σε μια τόσο ιστορικά φορτισμένη περιοχή της Αθήνας, αποτελεί μια πρόκληση. Αυτή η Αθήνα, η ασύντακτη και ατίθαση, η παλαιότερη και η πιο νέα, αυτή των αναμνήσεων και εκείνη των προσδοκιών, είναι κάτι σαν «οικογένεια». Καταγράφεις την εξέλιξή της, ανιχνεύεις, ανακαλύπτεις, προτείνεις. Η σχέση με το αντικείμενο του σχεδιασμού γίνεται βιωματική, βαθιά εγκεφαλική, συναισθηματική», συμπληρώνουν.

Η επιλογή του σημείου δεν είναι τυχαία. Εδώ συνυπάρχουν τα εμπορικά καταστήματα και τα γραφεία, με τα café, τα εστιατόρια και τα μπαρ, συνθέτοντας έναν ιστό, ζωντανό όλο το εικοσιτετράωρο. «Καθώς η ημέρα και η νύχτα τη μεταμορφώνουν, η ενέργεια είναι διάχυτη παντού, την αισθάνεσαι σε κάθε γωνιά. Οι παλιές ιστορίες της γειτονιάς ίσως ξέφτισαν στον χρόνο, όμως υπάρχουν ακόμη, ενώ νέες έρχονται να προστεθούν δίπλα τους. Η Κολοκοτρώνη είναι ένα ζωηρό «ποτάμι» της παλιάς Αθήνας. Τα πολλά πρόσωπα της πόλης είναι που την κάνουν γοητευτική, όλη την περιοχή γύρω της, γύρω από το νεοκλασικό της Σχεδίας», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

«Η κοινωνική ανισότητα δεν είναι μόνον οικονομικό ή τεχνικό ζήτημα, είναι και πολιτισμικό. Ίσως κυρίως πολιτισμικό», δηλώνουν οι αρχιτέκτονες. Μας παραπέμπουν μάλιστα στην άποψη του Αλεχάντρο Αραβένα: «Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν η αρχιτεκτονική και η πόλη στο θέμα των ευκαιριών για τους υποβαθμισμένους πολίτες είναι σημαντικός. Οι σωστά σχεδιασμένες πόλεις αποτελούν τον σύντομο δρόμο για την κοινωνική ισότητα. Για τα επόμενα 15 χρόνια, με όλα αυτά που συμβαίνουν, θα πρέπει να στεγάζουμε παγκοσμίως 1 εκ. ανθρώπους την εβδομάδα, με αναλογία 10.000 δολάρια ανά οικογένεια για το οικόπεδο και το κτίσμα». Πιστεύουν, λοιπόν, ότι αν οι πόλεις είναι σωστά σχεδιασμένες, αν η αρχιτεκτονική είναι σωστά σχεδιασμένη, αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής αυτών των ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής, σημαντικές εταιρίες στηρίζουν το έργο με υλικά τους και είναι δίπλα στον ιδρυτή της Χρήστο Αλεφαντή αλλά και όλη την ομάδα και τον σκοπό που αυτή υπηρετεί. «Τις επόμενες ημέρες θα ανεβούν εκτός από συμπληρωματικό φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες σχετικά με τις εταιρίες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, τους συντελεστές, ενώ χρειαζόμαστε και άλλους μιμητές σε άλλα υλικά όπως κλιματιστικά, διακοπτικό υλικό, συστήματα ασφαλείας, κλπ» ολοκληρώνει ο Βασίλης Μπαρτζώκας, σ’ ένα δελεαστικό call to action.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα