Η Σίκινος κάνει την αρχή και “τελειώνει” τα πλαστικά καλαμάκια

Η Σίκινος κάνει την αρχή και “τελειώνει” τα πλαστικά καλαμάκια
COPYRIGHT VICKY MARKOLEFA

Γίνεται το πρώτο νησί όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα "Sea Change" για την αλλαγή των επιχειρηματικών πρακτικών όσον αφορά στα καλαμάκια, τα ποτήρια και τα πλαστικά είδη μιας χρήσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Ξεκίνησαν στη Σίκινο τις προηγούμενες ημέρες οι δράσεις κατά των πλαστικών μιας χρήσης, μέρος της πρωτοβουλίας «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σε συνεργασία με το Δήμο Σικίνου.

Η συνεργασία των δύο μερών επισφραγίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείου Σικίνου, παρουσία κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού. Στην εκδήλωση διανεμήθηκαν δωρεάν βιοδιασπώμενα καλαμάκια και γυάλινα ποτήρια πολλαπλών χρήσεων με «αντάλλαγμα» κοινά πλαστικά, ενώ οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για τα οφέλη της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης με προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «Straws» και δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση.

«Αλλάζουμε καθημερινές συνήθειες. Κάνουμε απλές κινήσεις που οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον», δήλωσε ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης.

«Μαζί αλλάζουμε. Ένα καλαμάκι τη φορά, ένα βήμα τη φορά. Ευχαριστούμε τον Δήμο για τη συνεργασία και τους κατοίκους για την θερμή υποδοχή και την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας. Καλούμε και τα υπόλοιπα νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σικίνου και να κάνουν την αλλαγή», δήλωσε η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας, η ομάδα του προγράμματος «SEA CHANGE» μαζί με εθελοντές κατοίκους και σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποίησε καθαρισμούς σε δύο παραλίες του νησιού, την παραλία ‘Αγιος Παντελεήμονας και την παραλία Αγ. Γεώργιος. Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των επιχειρηματιών του νησιού με στόχο να αλλάξουν τις πρακτικές τους όσον αφορά τα καλαμάκια, τα ποτήρια και τα είδη μιας χρήσης, καλώντας τους να συμβάλλουν έμπρακτα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερα νησιά. Στόχος του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα