“Και τι δεν ήταν” – Ένα ντοκιμαντέρ για το Δεκέμβρη του 2008

“Και τι δεν ήταν” – Ένα ντοκιμαντέρ για το Δεκέμβρη του 2008

Δείτε το νέο ντοκιμαντέρ που διερευνά το ερώτημα, "τι ήταν τελικά ο Δεκέμβρης του 2008" (Vid)

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, και την κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε, η σκηνοθετική ομάδα “Χάι Λάιφ” αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα “τι ήταν τελικά ο Δεκέμβρης του 2008”.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή του Pathfinder.gr.

Σκηνοθεσία – έρευνα: “Χάι-Λάιφ”

Κείμενα – αφήγηση: Σπύρος Παπαδόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Νικολόπουλος

Μοντάζ: Αντώνης Ροζάκης

Μουσική: Γιώργος Καλαβρέζος

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Η εν ψυχρώ και αναίτια δολοφονία, πυροδότησε σειρά αντιδράσεων, κινητοποιήσεων και έξαρση οργής κυρίως από τη νεολαία, που ξέσπασε κατά της αστυνομικής βίας και της καταστολής. 

Οι αντιδράσεις γενικεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα, και ο νεαρός 15χρονος έγινε σύμβολο αντίστασης και έμπνευσης για χιλιάδες φοιτητές και μαθητές. Οι ταραχές του Δεκεμβρίου του 2008 που συνεχίστηκαν για 14 ημέρες, χαρακτηρίστηκαν από μερίδα του τύπου (και από πολλά διεθνή ΜΜΕ) αλλά και από πολιτικά κόμματα ως εξέγερση, ενώ τα γεγονότα αποτέλεσαν αντικείμενο πολιτικής τριβής και αντιπαράθεσης.

Η δίκη και η καταδίκη

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς επικράτησε η άποψη πως μια δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες αντιδράσεις.

Μετά από ενστάσεις, η διαδικασία μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου τελικά η δίκη ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010.

Αθώοι δήλωσαν οι δύο αστυνομικοί φρουροί, οι οποίοι τελικά, στις 11 Οκτωβρίου του 2010, κρίθηκαν ένοχοι.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ ο Βασίλης Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια. Ο Βασίλης Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2011 υπό τον όρο να παραμείνει στο νομό Δράμας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα