Κακοκαιρία στην Αιτωλοακαρνανία: Επισπεύδονται καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου 2017, στον Λούρο στην Πρέβεζα, μετά την υπερχείλιση του ποταμού, ενώ αρχικά προκλήθηκε αναστάτωση μιας και πολλοί ήταν εκείνοι που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. 
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)
Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου 2017, στον Λούρο στην Πρέβεζα, μετά την υπερχείλιση του ποταμού, ενώ αρχικά προκλήθηκε αναστάτωση μιας και πολλοί ήταν εκείνοι που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ) EUROKINISSI

Η επίσπευση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών, στις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, θα δώσει την δυνατότητα στα συναρμόδια υπουργεία να καταβάλλουν το συντομότερο δυνατόν στους πληγέντες τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Κλειστό έως την Παρασκευή το σχολείο Χρυσοβεργίου στο Μεσολόγγι

Την επίσπευση της καταγραφής για ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μεσολόγγι, σημειώνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία για ζητήματα αναστολής πληρωμής οφειλών, φορολογικών, ασφαλιστικών και προς τράπεζες.

Όσον αφορά στα έργα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει συντονισμός μεταξύ της περιφέρειας και των δήμων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη υλοποίηση.

Ακόμη, αναμένεται η κατάθεση τεχνικών δελτίων από τους δήμους, προκειμένου να εκταμιευτούν το συντομότερο ενισχύσεις από το υπουργείο Εσωτερικών για έργα στα δίκτυα ύδρευσης και την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα θα δοθεί προτεραιότητα στην διάνοιξη των ρεμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα από τυχόν νέο κύμα κακοκαιρίας, καθώς και στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και στους δημάρχους Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο και Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση, ότι το υπουργείο θα σταθεί στο πλευρό τους, με όσα μέσα διαθέτει, καθώς και με τεχνική βοήθεια.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι αναγκαία η χάραξη ενός μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, βάσει του οποίου θα προωθηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με πρόνοια για τις αλληλεπιδράσεις τους σε όμορες περιοχές και στη βάση πάντα των πραγματικών αναγκών.

Μεσολόγγι: Κλειστό το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου

Έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα ισχύσει η διακοπή των μαθημάτων στο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου του δήμου Μεσολογγίου, μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε από μηχανικούς του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τα μέλη του ΤΕΕ πραγματοποιώντας εθελοντικά επισκέψεις σε σχολικές μονάδες περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα, έκριναν ως ακατάλληλο για χρήση το κτίριο, όπου στεγάζεται το σχολείο, καθώς όπως διαπιστώθηκε, εφάπτεται με διερχόμενο ρέμα.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι ο αύλειος χώρος όπου βρίσκονται τα δύο προκατασκευασμένα κτίρια έχει υποστεί κατολίσθηση.

Αντίστοιχες αυτοψίες έγιναν στα δημοτικά σχολεία Ελληνικών, Σταμνάς, Χαλικίου, Κεφαλοβρύσου, καθώς επίσης στο 1ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Νεοχωρίου και στο 1ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Κατοχής. Το κόστος αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν στα σχολικά συγκροτήματα, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας των μελών του ΤΕΕ, ανέρχεται σε 400.000 ευρώ. Για το θέμα, ενημερώθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, καθώς ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος τού παρέδωσε την παραπάνω έκθεση.

Σημειώνεται πως η διακοπή μαθημάτων ισχύει μόνο για το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου, καθώς οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες που είχαν προσωρινά διακόψει τη λειτουργία τους αύριο Τρίτη θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ο Σκουρλέτης - Έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων

SHARE: