Καλοκαιρινές διακοπές: Προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις 

Καλοκαιρινές διακοπές: Προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις 

Γιατί και εδώ έχει ισχύ το αξίωμα "όσο νωρίτερα, τόσο φτηνότερα!"

Πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν πως η καταλληλότερη περίοδος για να κλείσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές, είναι το πολύ ένα μήνα πριν από αυτές.

Μια τέτοια άποψη που όμως δεν τη συμμερίζονται οι περισσότεροι ταξιδιώτες στην Ευρώπη, αφού είναι γνωστό πως ειδικά οι επισκέπτες της χώρας μας έχουν φροντίσει να κλείνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους πριν ακόμη κι από τα Χριστούγεννα. Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ συχνά τη φράση “να γίνουμε Ευρώπη”. Κι αν σε πολλά άλλα δεν το έχουμε καταφέρει και πολύ καλά, στο κομμάτι των διακοπών τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας αρχίζει και γίνεται Ευρωπαίος, αφού χρόνο με το χρόνο φροντίζει να κλείσει τις διακοπές του όλο και νωρίτερα.

 

“Είναι απόλυτα φυσιολογικό” μας αναφέρουν από το 18-24 Travel, “αφού οι τιμές αυτή την περίοδο για να κλείσεις καλοκαιρινές διακοπές είναι εξωφρενικά χαμηλές. Όταν βρίσκεις πακέτα διακοπών στη Σαντορίνη από 140 ευρώ το άτομο μαζί με τα αεροπορικά, παίρνεις το ρίσκο. Την άδεια θα την κανονίσεις μετά.”

Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που επιλέγουν να κλείσουν από αυτή την περίοδο, είναι οι μαθητές που τελειώνουν το καλοκαίρι το σχολείο, όπως κι οι φοιτητές. Γνωρίζουν από τώρα τις υποχρεώσεις τους, ξέρουν πότε τελειώνουν οι εξετάσεις, συνεπώς μπορούν εύκολα να προγραμματίσουν τι θα κάνουν το καλοκαίρι.

Φυσικά το κίνητρο είναι πρωτίστως οικονομικό: Όσο νωρίτερα, τόσο φτηνότερα.

“Η τάση είναι έντονα αυξητική” μας λένε και πάλι από το 18-24 Travel. Χρόνο με το χρόνο οι κρατήσεις μετατοπίζονται πιο νωρίς, σε βαθμό που σε μια πενταετία ίσως μπορούμε να μιλάμε για τυπική ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά οι επιχειρήσεις οι οποίες εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν. Πώς να σχεδιάσεις πακέτα διακοπών για τους πελάτες όταν αρχές του χρόνου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα δρομολόγια των πλοίων, ή όταν αυτά μπορεί να αλλάξουν το Μάιο;

 

Σε περιοχές όμως όπως οι Κυκλάδες, που τα δρομολόγια των πλοίων είναι σταθερά εδώ και χρόνια, ο προγραμματισμός είναι εύκολος. Με δεδομένο πως κάποια νησιά παρουσιάζουν έντονα αυξητική τάση ζήτησης (Νάξος, Σύρος, Άνδρος, Μήλος), αλλά και την ανάγκη του κόσμου να κάνει οικονομικές διακοπές, οι κρατήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Το ίδιο αντίστοιχα συμβαίνει και στους κλασσικούς νεανικούς προορισμούς. Η Σκιάθος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μετασχολικές ηλικίες, αν και φέτος φαίνεται πως θα χάσει τα πρωτεία. Η έλλειψη διασκέδασης (χωρίς κλασσικό Beach bar) και η πτώση της νυχτερινής ζωής, φαίνεται πως θα κάνουν καλό στη γειτονική Σκόπελο. Αρκετά πιο οικονομική, με όμορφες παραλίες, ζωντανή, φαίνεται πως φέτος θα έχει την ευκαιρία της.

Όπως και νάχει, δεν είναι νωρίς. Η ώρα να κλείσεις διακοπές είναι τώρα. Είπαμε: όσο νωρίτερα, τόσο φτηνότερα.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα