Κανονικά τα δρομολόγια για Κω, μέσω του λιμανιού της Κεφάλου

Κανονικά τα δρομολόγια για Κω, μέσω του λιμανιού της Κεφάλου
Συνέντευξη τύπου του κλιμακίου των Υπυργών Νίκου Τόσκα, Χρήστου Σπίρτζη και Νεκτάριου Σαντορινιού, που βρέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί της Κω. Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Η κατάσταση στην Κω ομαλοποιείται, τόνισαν οι Χ. Σπίρτζης, Ν. Τόσκας και Ν. Σαντορινιός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Αλλαγή προσέγγισης λιμένα στην Κω

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον φονικό σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κόστισε τη ζωή δυο ανθρώπων, ενημέρωσαν με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί από την πρώτη στιγμή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που συντόνιζε την συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης και τα προσωπικά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μετά από ενημέρωση που είχαν από τον κ. Λέκκα, συντόνισαν την επιχείρηση στο νησί.

Η κατάσταση στο νησί ομαλοποιείται και δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κατάσταση στο νησί ομαλοποιείται και δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Ζήτησε από το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης, ψυχραιμία και επέμεινε, τα μέσα ενημέρωσης να μην παρουσιάζουν μια εικόνα για το νησί που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε και εκείνος από την πλευρά του τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και επανέλαβε ότι το νησί, σε επίπεδο υποδομών και κτιρίων, άντεξε.

Οι υποδομές και τα κτίρια δεν έχουν υποστεί εκτεταμένες βλάβες

“Καμία σχέση δεν έχει η εικόνα της Κω, μετά το νυχτερινό χτύπημα του Εγκέλαδου, με αυτή της Λέσβου, καθώς οι υποδομές και όλα τα νεότερα κτίρια δεν έχουν ούτε ρωγμή. Αυτό υπογράμμισε στην πρώτη κοινή συνέντευξη με τους υπουργούς Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, μετά τον σεισμό των 6,6 ρίχτερ στην Κω, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υποδομών, “το νησί της Κω δεν έχει υποστεί εκτεταμένες βλάβες, οι υποδομές του έχουν αντέξει, δεν έχουμε βλάβες ούτε στην οδοποιία, ούτε σε άλλες υποδομές, τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση”. Όπως σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, αν κάποιος επισκεφτεί το σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι δύο τουρίστες και τραυματίστηκαν αρκετοί, ακόμη, θα διαπιστώσει ότι επρόκειτο για μια μικρή κατάρρευση, σε παραδοσιακό αστικό περιβάλλον με στενούς δρόμους. Πρόκειται, κατά τον υπουργό, για ένα τυχαίο γεγονός, που δεν το συναντάμε συνήθως. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι “στα νεότερα κτίρια δεν υπάρχει ούτε ρωγμή. Κάποιες λίγες μόνο στα προπολεμικά κτίρια” και γι αυτό “δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία”.

Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι από το πρωί έφτασε στο νησί κλιμάκιο μηχανικών, μαζί με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και του ΟΑΣΠ, με επικεφαλής τον κ. Ευθύμη Λέκκα και τον γενικό γραμματέα Υποδομών. Με το που έφτασαν, έγιναν έλεγχοι στο κτίριο και στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και αυτό άνοιξε για να λειτουργεί κανονικά. Επίσης, έγιναν επισκέψεις και σε άλλες κρίσιμες υποδομές και διαπιστώθηκε ότι το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι το λιμάνι. Και για αυτό το λόγο είναι καθ’ οδόν ο διευθυντής των Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου μαζί με 4 πολύ έμπειρα στελέχη του. Μαζί τους θα βρίσκονται καθηγητές από το ΕΜΠ και μελετητές, προκειμένου να βρουν τη βέλτιστη λύση για να αποκατασταθεί μέρος των υποδομών στο λιμάνι και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Στο νησί βρίσκεται και η γ.γ. Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, και μεταβαίνει και ο γ.γ. Λιμένων, Χρήστος Λαμπρίδης. Έγινε επίσκεψη σε ιστορικά μνημεία της περιοχής και διαπιστώθηκαν προβλήματα με δύο εκκλησίες και ένα τέμενος και σημειακά στο μεσαιωνικό κάστρο και τείχος. Ο κ. Σπίρτζης ενημερώθηκε ότι θα αποκλειστεί το μεσαιωνικό τείχος για να μην υπάρξει κίνδυνος από πιθανές καταρρεύσεις.

Καθ’ οδόν βρίσκονται κι άλλα δύο κλιμάκια για να συνδράμουν τους μηχανικούς τους δήμου και της Περιφέρειας για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Έχουν μοιραστεί τα απαραίτητα έντυπα που πρέπει να συμπληρώνονται. Έχει μπει και τηλεφωνική γραμμή και, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, στις 7 το βράδυ, όταν θα έχουν έρθει όλα τα κλιμάκια, θα γίνει μια μεγάλη συντονιστική συνάντηση για να ξεκινήσουν τα κλιμάκια των διπλωματούχων μηχανικών από σήμερα τους ελέγχους.

Επίσης,  μεταβαίνει και ξεχωριστό κλιμάκιο από τις κτιριακές υποδομές για να κάνει ελέγχους στα σχολεία, καθώς και έναν πιο προσεκτικό έλεγχο στο νοσοκομείο. Ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάποια βλάβη στο νοσοκομείο, αλλά προληπτικά θα γίνει και άλλος έλεγχος. Θα ελεγχθεί και το κτίριο των δικαστηρίων.

Ο κ. Σπίρτζης κάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να μην εφησυχάσουν για τα επόμενα δύο 24ωρα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν και τα στοιχεία από τους σεισμολόγους, το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασε ο Νίκος Τόσκας. Σημείωσε πως από τη 1.40 τα ξημερώματα, οπότε ενημερώθηκαν για τη σεισμική δόνηση, μέχρι τις 4 τα ξημερώματα που μετέβησαν στο νησί, υπήρξε μια ολόκληρη επιχείρηση συντονισμού, μετά από εντολές του πρωθυπουργού.

Ο συντονισμός ήταν πολύ καλός από την πρώτη στιγμή, όπως και η ετοιμότητα όλων των αρμοδίων υπηρεσιών” υποστήριξε στις δικές του δηλώσεις από την κοινή συνέντευξη τύπου, ο Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε τον συντονισμό που έγινε από το υπουργείο, λίγη ώρα μετά την είδηση του σεισμού, σημειώνοντας ότι ΕΜΑΚ, πυροσβέστες, διασώστες και όλοι όσοι έπρεπε να βοηθήσουν σε ό,τι και αν χρειαζόταν ήταν από νωρίς στο νησί.

 “Δεν ήταν απλά μια μεταφορά υπουργών για να δουν την κατάσταση, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων, έτοιμο να αντιδράσει σε δύσκολες καταστάσεις που είχαν σχέση με τη διάσωση, με την περίθαλψη και με τον τεχνικό έλεγχο” ανέφερε ο κ. Τόσκας, εξηγώντας ότι την ίδια στιγμή που γινόταν η μετάβαση του κλιμακίου των υπουργών με το C-130, ξεκινούσε και ελικόπτερο Σινούκ από τη Ρόδο, με τον Περιφερειάρχη και με διασώστες, προκειμένου να πάει στην Κω και να είναι σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί. Την ίδια στιγμή, δεύτερο αεροπλάνο ξεκινούσε για να πάει στην Κω και να μεταφέρει τους τραυματίες στο νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης και τους ελαφρύτερα τραυματίες στο Θριάσιο.

“Οι μηχανισμοί δούλεψαν και εντός νησιού και συνεργάστηκαν σωστά και οι τοπικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης” τόνισε ο κ. Τόσκας διαβεβαιώνοντας ότι, μετά από αυτή την πρώτη αντιμετώπιση, υπάρχει μια κανονικότητα στο νησί, λειτουργεί κανονικά το αεροδρόμιο και, γενικά, δεν σταμάτησε η άφιξη τουριστών στο νησί. “Οι τουρίστες κάνουν ποδήλατο στην παραλία χωρίς κανέναν πρόβλημα και απολαμβάνουν τις ομορφιές του νησιού. Όλα γίνονται σε περιβάλλον ομαλότητας. Αν έφτανε κάποιος χωρίς να ήξερε τι είχε συμβεί μπορεί και να μην αντιλαμβανόταν τίποτα’ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ν. Σαντορινιός: “Η Κως είναι ασφαλέστατη και οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους”

Λύση στο πρόβλημα της προσέγγισης των πλοίων στην Κω έδωσε από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεννόηση με την ναυτιλιακή εταιρεία που πραγματοποιεί τα δρομολόγια από και προς Πειραιά. Όπως ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, αποφασίστηκε η προσέγγιση να γίνει στο νησί της Κω σε εναλλακτικό λιμάνι, σε αυτό της Κεφάλου. “Το νησί δεν μένει αποκομμένο ακτοπλοϊκά. Όλα τα πλοία της εν λόγω εταιρείας θα χρησιμοποιούν το λιμάνι της Κεφάλου, για όσο καιρό χρειαστεί να αποκατασταθεί η λειτουργία του κεντρικού λιμανιού” ξεκαθάρισε ο κ. Σαντορινιός.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είχε να κάνει με την πύλη Σένγκεν του λιμανιού, με τις αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων από και προς την Τουρκία, η οποία χρειάστηκε να εγκατασταθεί, προσωρινά, σε παρακείμενο προβλήτα της ΔΕΗ, που δεν είχε υποστεί ζημιές, σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό. Εκεί μεταφέρθηκε, προσωρινά, και το σημείο αφίξεων και αναχωρήσεων των ενδοδωδεκανησιακών συγκοινωνιών.

Ακόμη, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την πρώτη στιγμή, 78 επιβάτες του Blue Star Paros που είχαν προορισμό την Κω αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο και από εκεί με τοπικό πλοίο στο λιμάνι της Καρδάμαινας, προκειμένου να μεταβούν στην Κω. Ταυτόχρονα, το Blue Star 2, με ακόμη 260 επιβάτες, προσέγγισε εκτάκτως την Κάλυμνο, όπου από εκεί οι επιβάτες με τα οχήματά τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μαστιχαρίου. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε εντολή να αυξηθούν τα δρομολόγια Κάλυμνος-Μαστιχάρι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες.

Ταυτόχρονα μηχανικοί από τη γ.γ., Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνδράμουν το έργο των υπολοίπων μηχανικών, ενώ έχει ήδη μεταβεί και ο διοικητής της 7ης Περιφερειακής Διεύθυνσης του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας και ως Δωδεκανήσιος, έκανε έκκληση προς μόλους για ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας ότι “ο πολύς ντόρος σε ένα τέτοιο νησί μόνο καλό δεν κάνει. Από τη στιγμή που ομαλοποιείται η κατάσταση, όλοι μας πρέπει να ρίξουμε τους τόνους και να μείνουμε σε αυτό: ότι η Κως είναι ασφαλέστατη και ότι οι τουρίστες μπορούν να κάνουν εκεί τις διακοπές, οι κάτοικοι να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για κάποιον να συνεχίσει τις διακοπές του, όπως τις είχε προγραμματίσει μέχρι χθες το βράδυ” συμπλήρωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα