Κάρολος Γ’: Ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Κάρολος Γ’: Ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
Επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου σε βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου AP

Μεγάλη ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Κάρολο Γ΄, καθώς ανακηρύχτηκε και επίσημα βασιλιάς. Η ομιλία του κατά την τελετή. Τι θα ακολουθήσει.

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς το Σάββατο (10/09), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος.

Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου.

Είχε προηγηθεί μια τελετή στο παλάτι Σεντ Τζέιμς, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Διαδοχής και πριν από την ανακήρυξη του Καρόλου ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο νέος βασιλιάς δήλωσε ότι «συνειδητοποιεί βαθύτατα» τα «καθήκοντα και τις βαριές ευθύνες» που συνδέονται με το νέο αξίωμά του, κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του Συμβουλίου.

Η επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου σε βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Victoria Jones/Pool Photo/ AP

“Είναι μεγάλο στήριγμα η συμπάθεια που μου δείχνει ο βρετανικός λαός”, είπε αρχικά ο Κάρολος στην πρώτη ομιλία ως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συνέχεια, τόνισε: “Η μητέρα μου, μου άφησε μία τεράστια κληρονομιά και ευθύνη. Ξέρω πόσο βαθιά εσείς, ολόκληρο το έθνος –και νομίζω ότι μπορώ να πω ολόκληρος ο κόσμος– με συμπάσχει για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί. Είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για μένα που γνωρίζω τη συμπάθεια που εξέφρασαν τόσοι πολλοί και αυτή η υποστήριξη πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη την οικογένειά μας.. Σε όλους εμάς ως οικογένεια, ως προς αυτό το βασίλειο και την ευρύτερη οικογένεια των εθνών της οποίας είναι μέρος, η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας.

Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των ευθυνών… Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών του νησιού και των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο.

Για το σκοπό αυτό, γνωρίζω ότι θα έχω την υποστήριξη και την πίστη των ανθρώπων των οποίων κλήθηκα να γίνω Βασιλιάς, και ότι κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων θα καθοδηγούμαι από τους συμβούλους των εκλεγμένων κοινοβουλίων τους. Σε όλα αυτά, με ενθαρρύνει βαθιά η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου..

Προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού.”

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι.

Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του.

Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.

Η επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου σε βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Victoria Jones/Pool Photo/ AP

Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Το βράδυ της Παρασκευής, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους “God save the King” (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το”God save the Queen” (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

Νωρίτερα την Παρασκευή, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα