Κατά του πόθεν έσχες οι δικαστές

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τέσσερις δικαστικές Ενώσεις και ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες

Κατά της δήλωσης "πόθεν έσχες" λόγω παραβίασης προσωπικών δεδομένων στρέφονται τέσσερις δικαστικές Ενώσεις, ζητώντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Οι δικαστές ζητούν να ακυρωθεί ως προς τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων αναφορικά με τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ αλλά και για τη δήλωση των στοιχείων δηλώνονται τα στοιχεία συγγενών.

Όπως αναφέρουν, η απόφαση παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ παραβιάζεται και το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα (άρθρο 5) δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία.

Επίσης, υποστηρίζουν πως εφόσον καταγραφούν τα ζητούμενα περιουσιακά και προσωπικά δεδομένα στις επίμαχες δηλώσεις, αποκαλύπτουν με τον τρόπο αυτό τα φυλασσόμενα στο σπίτι τους κινητά περιουσιακά στοιχεία, με ότι συνέπεια έχει αυτό για τους ίδιους προσωπικά και τα μέλη των οικογενειών τους. Εξάλλου, λόγω των capital controls που έχουν επιβληθεί οι πολίτες φυλάσσουν στα σπίτια τους χρήματα για κάποια έκτακτη ανάγκη (ασθένεια, κ.λπ.)

Ως προς την δήλωση των προσωπικών δεδομένων, που υποχρεώνονται να αναφέρουν, τονίζουν ότι η νομοθεσία (νόμος 3213/2003 όπως έχει τροποποιηθεί με μεταγενέστερους νόμους) έχει πλέον καταργήσει την συγκεκριμένη αναγραφή, αλλά η επίμαχη απόφαση επαναφέρει την υποχρέωση αυτή.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: 1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4) Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

ADVERTISING

SHARE: