Καταδίκη γιατρού για 'φακελάκι'

Protest by hospital staff Genimatas, Agios Dimitrios and AHEPA in Thessaloniki. April 11, 2013. /      ,      . 11  2013.
Protest by hospital staff Genimatas, Agios Dimitrios and AHEPA in Thessaloniki. April 11, 2013. / , . 11 2013. SOOC

Ο γιατρός είχε ολοκληρώσει την ειδικότητα του στον "Άγιο Δημήτριο", πέντε μήνες νωρίτερα, αλλά συνέχιζε να μπαινοβγαίνει στην Ουρολογική Κλινική φορώντας ιατρική ποδιά, εξετάζοντας ασθενείς, κανονίζοντας ραντεβού, υπογράφοντας συνταγές και προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Ένοχος για απάτη κρίθηκε από το δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημμάτων ο ουρολόγος που πήρε φακελάκι από συγγενή ασθενούς για να παρακάμψει τη σειρά στα χειρουργεία του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος».

Το Εφετείο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με αναστολή, ενώ σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 12μηνη φυλάκιση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση οι άλλοι δύο γιατροί που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση και ο ίδιος είχε κατονομάσει ως συνεργούς, δηλαδή, ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», ο οποίος φερόταν ότι είχε ζητήσει τα χρήματα για να χειρουργήσει κι ένας πνευμονολόγος που είχε παραπέμψει τον ασθενή στο συγκεκριμένο ουρολόγο.

Οι δύο γιατροί κατηγορήθηκαν για «παθητική δωροδοκία» αλλά αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ενώ σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή. Ο διευθυντής της ουρολογικής κλινικής είχε καταδικαστεί για άλλη υπόθεση χρηματισμού που συνέβη το 2005 , με «φακελάκι» 500 ευρώ για ασθενή ο οποίος έφυγε από τη ζωή ύστερα από περιπλάνηση σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος ουρολόγος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παίρνει «φακελάκι» 600 ευρώ από συγγενείς ασθενούς, προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να υποβληθεί γρηγορότερα σε χειρουργική επέμβαση του προστάτη .

Η εγχείριση δεν πέτυχε και ο ασθενής υποβλήθηκε εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτική κλινική. Μετά τη σχετική καταγγελία για το «φακελάκι», αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος πέρασαν χειροπέδες στο ουρολόγο, τον Οκτώβριο του 2010, μέσα στο νοσοκομείο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο γιατρός είχε ολοκληρώσει την ειδικότητα του στον «Αγιο Δημήτριο», πέντε μήνες νωρίτερα, αλλά συνέχιζε να μπαινοβγαίνει στην Ουρολογική Κλινική φορώντας ιατρική ποδιά , εξετάζοντας ασθενείς , κανονίζοντας ραντεβού , υπογράφοντας συνταγές και προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες , χωρίς να έχει καμία έμμισθη σχέση με το νοσοκομείο. Βέβαια φαίνεται ότι όλα αυτά δεν τα έκανε με το αζημίωτο αφού πιάστηκε να παίρνει «φακελάκι». Στη συνέχεια ο διευθυντής του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος γιατρός δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται στο νοσηλευτικό ίδρυμα αφού είχε ολοκληρώσει την ειδικότητά του.

Μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, το 2010 ο ουρολόγος βρήκε ανοικτές τις πόρτες του νοσοκομείου Βέροιας , που είχε εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα. Ο κατηγορούμενος είχε καταθέσει τα χαρτιά και είχε προσληφθεί ως επίκουρος γιατρός για τουλάχιστον ένα χρόνο. Εκ των υστέρων, ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας είχε δηλώσει ότι όταν πληροφορήθηκε την καταδίκη κάλεσε για εξηγήσεις τον ουρολόγο ο οποίος «ορκιζόταν ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ότι θα αποδείξει την αθωότητα του στο Εφετείο». Κάτι που δεν έγινε, τελικά.

ADVERTISING

SHARE: