Κατανομή πόρων στην ακτοπλοΐα με κριτήρια τη διακίνηση των επιβατών, ζητά ο Γ. Χατζημάρκος

Κατανομή πόρων στην ακτοπλοΐα με κριτήρια τη διακίνηση των επιβατών, ζητά ο Γ. Χατζημάρκος

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ότι η κατανομή των εθνικών πόρων στην ακτοπλοΐα ανάλογα με τον αριθμό επιβατών/ ωφελουμένων, είναι προϋπόθεση για να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος μεταφορών στη νησιωτική Ελλάδα

Θέση για τη βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων πήρε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα στη Σύρο το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με αντικείμενο την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική χώρα, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε η κατανομή των εθνικών πόρων σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων μεταφορών, να γίνει με βάση των αριθμό ωφελουμένων, που στην περίπτωση των νησιών είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και τα εκατομμύρια των επιβατών που διακινούνται ετησίως, με ειδική πρόβλεψη για τα μικρότερα νησιά.

Παρόντων του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού και εκπροσώπων ακτοπλοϊκών εταιρειών, ο περιφερειάρχης, ο οποίος είναι μέλος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στην Επιτροπή διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, τόνισε ότι με ένα προϋπολογισμό που σε ετήσια βάση δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ για ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα, όταν για τρεις οδικούς άξονες της ηπειρωτικής χώρας έχουν διατεθεί δισεκατομμύρια ευρώ, οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενός συστήματος μεταφορών, είναι καταδικασμένος να καταρρεύσει.

«Τα μεταφορικά συστήματα τα οποία σχεδιάζονται και στα οποία επενδύονται χρήματα από μια Πολιτεία, η οποία θέλει να βλέπει όλους τους πολίτες της και όλες τις περιοχές της χώρας ισότιμα, πρέπει να έχουν μια εσωτερική λογική, όσον αφορά τις κατανομές πόρων. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι ως Έλληνες, όταν βλέπουμε να φτιάχνεται μια Εγνατία Οδός ή η Ιόνια Οδός. Ωστόσο, όσο η νησιωτική Ελλάδα, όλη η νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο η Περιφέρεια μας, αποτιμάται όσο 10 km εθνικής οδού, όσο μισή σήραγγα στη ηπειρωτική χώρα, η συζήτηση θα είναι αδιέξοδη. 12 δις. για τρεις οδούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, 100 εκατομμύρια για ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πάνω στο τραπέζι ένα προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές» σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένας κατ’ ουσίαν ανύπαρκτος, όσο και αστείος προϋπολογισμός των 15 εκατ. ευρώ, για την συντήρηση των 115 λιμανιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με ανύπαρκτο υπερτοπικό σχεδιασμό για τα λιμάνια αυτά, με αποτέλεσμα την συνεχή απαξιώσή τους ως υποδομές, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν και να ανταποκριθούν ούτε στις απαιτήσεις της ναυπηγικής βιομηχανίας, ούτε στις απαιτήσεις της εποχής,» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

ADVERTISING

SHARE: