Κατατέθηκε το πόρισμα για την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου

Κατατέθηκε το πόρισμα για την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου
Landslide in PPC lignite mine of Amintaio near the village Anargyri, Florina, Greece on June 12, 2017. / , 12 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι καθηγητές του ΕΜΠ και ΑΠΘ καθώς και πρώην και νυν στελέχη της ΔΕΗ, αποδίδουν την κατολίσθηση συρροή πληθώρας παραγόντων

Σε συνδυασμό πολλών και ασυνήθιστων παραγόντων αποδίδει την κατολίσθηση που έγινε στις 10 Ιουνίου στο Ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, το πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιχείρηση.

Το πόρισμα ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε από επιτροπή καθηγητών του ΕΜΠ και ΑΠΘ, νυν και πρώην στελεχών της ΔΕΗ, που είχε συγκροτήσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και αποτελείται συνολικά από 108 σελίδες.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος, στην κατολίσθηση συντέλεσε η βύθιση των λιγνιτικών στρώσεων, μέσα στο ορυχείο, σε συνδυασμό με περιστροφικής κίνησης του δυτικού τμήματος του νοτιοδυτικού πρανούς που υποχώρησε. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν δύο κρασπεδικά (περιθωριακά) ρήγματα της περιοχής, αυτό της Βεγορίτιδας και (κυρίως) εκείνο των Αναργύρων. Παράλληλα, με τα παραπάνω, τα νερά που συγκεντρώθηκαν από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τη σημαντική ρωγμή που είχε εμφανιστεί στις 15 Μαΐου (έναν μήνα, σχεδόν, πριν την κατολίσθηση) στη στέψη του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς, και επεκτάθηκε στο σύνολο της στέψης του πρανούς.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα παραπάνω δεν αποτελούν τυπικά φαινόμενα, με την έννοια ότι δεν οφείλονται σε συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα Ορυχεία όπως είναι η κλίση πρανούς, οι υδατικές πιέσεις εντός του πρανούς, η έλλειψη στήριξης του πρανούς, μέσω εσωτερικής απόθεσης αγόνων και τέφρας.

Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ γίνεται αναφορά και στον οικισμό των Αναργύρων που υπέστη ζημιές από την κατολίσθηση. Συγκεκριμένα, ο οικισμός των Αναργύρων επηρεάζεται από τις διαδοχικές ενεργοποιήσεις του τεκτονικού ρήγματος που διέρχεται διαμέσου αυτού.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ “ευχαριστεί τα μέλη της επιτροπής για το άρτιο επιστημονικά και εξαιρετικά επίπονο, όπως αποδείχθηκε, έργο τους” και διευκρινίζει, καταλήγοντας ότι “η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του news247, θα ακολουθήσει και δεύτερο πόρισμα από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενώ τα πορίσματα θα επιχειρήσει να αξιολογήσει και η Περιφέρεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα