Κατερίνα Στεφανίδη: Ποια είναι η χρυσή επικοντίστρια μας

Κατερίνα Στεφανίδη: Ποια είναι η χρυσή επικοντίστρια μας
Greece's Ekaterini Stefanidi competes in the women's pole vault final, during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Friday, Aug. 19, 2016. (AP Photo/Matt Slocum) Eurokinissi

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου η Κατερίνα Στεφανίδη, στη μεγαλύτερη βραδιά της καριέρας της. Ποια είναι η χρυσή επικοντίστρια που απογείωσε την Ελλάδα. Οι σπουδές στο εξωτερικό, η επίπονη προπόνηση, οι διακρίσεις και η απόλυτη προσήλωση στον στόχο (Pics+Vid)

“Όταν μπήκα στη δεύτερη προσπάθειά μου στους Ολυμπιακούς είπα μέσα μου ότι αυτή είναι η τελευταία μου προσπάθεια και μου βγήκε το 4.80μ. Το ίδιο έκανα και στο 4.85 μ. και εκεί έπιασε. Βέβαια, το δοκίμασα και στο 4.90 αλλά δεν έπιασε”. Με ατομικό ρεκόρ στα 4.90 μέτρα, η Κατερίνα Στεφανίδη “άγγιξε” το δικό της όριο, έδωσε έναν σπουδαίο αγώνα και έφερε στη χώρα μας ακόμη ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

“Έχω περάσει πολλά προβλήματα. Μου έχει πάρει πολλά χρόνια να ξαναφτάσω σε αυτό το επίπεδο και για αυτό είναι τόσο σημαντικό αυτό το μετάλλιο”. Στις δηλώσεις της στην ΕΡΤ μετά τον ατομικό της άθλο, στάθηκε κυρίως στην προετοιμασία της και ζήτησε “συγγνώμη” που μας ξενύχτησε, μιας και ο αγώνας της άρχισε στις 2.30 ώρα Ελλάδας, το ξημέρωμα του Σαββάτου. Προφανώς και Κατερίνα, δεν χρειάζεται καμία “συγγνώμη”, παρά μόνο ένα τεράστιο “ευχαριστώ” από όσους σε παρακολούθησαν.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια,  τις προσπάθειες της οποίας στηρίζει η Stoiximan.gr, έδωσε μεγάλη μάχη με την Μόρις (ΗΠΑ), μιας και έκαναν την ίδια επίδοση, αλλά με περισσότερες έγκυρες προσπάθειες η Στεφανιδη κατέκτησε το χρυσό, το έκτο κατά σειρά μετάλλιο για την Ελλάδα φέτος.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του τελικού στο Ρίο:

1. Κατερίνα Στεφανίδη 4.85

2. Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) 4.85

3. Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) 4.80

4. Αλάνα Μπόιντ (Αυστραλία) 4.70

5. Χόλι Μπράντσο (Μ. Βρετανία) 4.70

6. Νικολ Μπούχλερ (Ελβετία) 4.70

7. Τζένιφερ Σουρ (ΗΠΑ) 4.60

8. Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα) 4.60

9. Μαρτίνα Στρουτζ (Γερμανία) 4.60

10. Λίσα Ριζιχ (Γερμανία) 4.50

11. Τίνα Σούτεϊ (Σλοβακία) 4.50

12. Κέλσι Άχμπε (Καναδάς) 4.50

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Eurokinissi

Μια καριέρα που χτίζεται βήμα – βήμα

Ο πατέρας της, Γιώργος, έχει καταγωγή από τον Πόντο, και η μητέρα της, Ζωή, από τη Μικρά Ασία. Η ίδια έχει αναφέρει πως στην ιδιοσυγκρασία της υπάρχουν πολλά στοιχεία που διαχρονικά χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων, όπως η αγωνιστικότητα, το κουράγιο, η αισιοδοξία και η πίστη στον στόχο.

 

Χαμογελαστή, ήρεμη και προσηλωμένη, η Στεφανίδη έκανε σήμερα αυτό που ξέρει να κάνει καλά τα τελευταία χρόνια. Να αγωνίζεται προσπαθώντας κάθε φορά να ξεπεράσει τον εαυτό της. Οι επιτυχίες για τη γεννημένη στις 4 Φεβρουαρίου του 1990 Κατερίνα, ξεκίνησαν από τη Γυμνασιάδα του 2006. Όντας μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης, έσπασε όλα τα εθνικά σχολικά ρεκόρ κερδίζοντας το χρυσό. Στη συνέχεια έσπασε και το Παγκόσμιο ρεκόρ νέων με άλμα στα 4.37 μέτρα.

Η πρώτη της διεθνής εμπειρία ήτανε στα 15 της όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4.30. Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έφτασε την δεύτερη θέση με 4.25. Το 2008 κέρδισε το χάλκινο με 4.25 στο World Junior Championship στο Μπίντκος της Πολωνίας. Την ίδια χρονιά κέρδισε υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ξεκίνησε να αγωνίζεται με τους Στάνφορντ Κάρντιναλς.

To 2011, ήταν δεύτερη στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου, με 4.40. Την ίδια χρονιά υπερασπίστηκε τον τίτλο της στο Pac-10 με ένα άλμα στα 4.28 ενώ ήταν τρίτη στο Αμερικάνικο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (NCAA) με 4.40. Ήταν δεύτερη στους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και τρίτη στην Πανεπιστημιάδα στο Σεντζέν, στην Κίνα με ισοφάριση του προσωπικού της ρεκόρ στα 4.45. Στη πρώτη της χρονιά σαν ενήλικας η Στεφανίδη έφτασε την τρίτη θέση στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου (4.35).

Το 2012 έγινε ξανά πρωταθλήτρια στο Pac-12, που έγινε στο Όρεγκον με επίδοση 4,48μ. Ένα μήνα αργότερα έγινε πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στο Ντές Μοινες, στην Αιόβα με 4.45. Το ρεκόρ της σαιζόν έγινε στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια με 4.51 και επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2012, που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τις ηλικίες κάτω των 23 ετών.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Eurokinissi

Η χρονιά της “απογείωσης”

Το 2014 βελτίωσε την επίδοση της στον κλειστό στίβο με άλμα στα 4.55. Την ίδια χρονιά βελτίωσε το προσωπικό της ρεκόρ και στον ανοιχτό στίβο πηδώντας στα 4.57 και πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ στα 4.60 στο Ντάιμοντ Λίγκ της Νέας Υόρκης, όπου κατέκτησε την 4η θέση.

Το 2014 διαγωνίσθηκε επίσης για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων που έγινε στο Ταλίν, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, κερδίζοντας με άλμα στα 4.55μ. Βελτίωσε την προσωπική της επίδοση στο Ντάιμοντ Λίγκ της Γλασκόβης με 4.65, παίρνοντας την τρίτη θέση.

Μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της ρεκόρ με ένα μεγάλο άλμα στα 4.71 που ισοφάρισε και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο. Οι επιδόσεις της, την βοήθησαν να είναι στην λίστα των αθλητών που κέρδισαν χορηγία από την ΕΟΕ με στόχο την Ολυμπιάδα του 2016.

Κατάφερε να προκριθεί εύκολα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014, ενώ στον τελικό πέτυχε το καλύτερο της αποτέλεσμα κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4.60. Πήρε την τρίτη θέση στο Μπέρμιγχαμ με 4.57, ενώ ήταν δεύτερη στη συγκεντρωτική βαθμολογία του Ντάιμοντ Λίγκ για το 2014.

Το 2015 ξεκίνησε ιδανικά για εκείνη μιας και κέρδισε στα Millrose Games με 4.60. Βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ με 4.77, ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με 4.75 μ.

Στις 17 Μαρτίου του 2016 κατέκτησε την 3η θέση (χάλκινο μετάλλιο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, με άλμα στα 4.80, και φυσικά, στις 20 Αυγούστου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με άλμα στα 4.85 μέτρα.

 

Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει σπουδάσει Βιολογία στο Στάνφορντ και έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στην Νευροψυχολογία, που της χάρισε και τη θέση της βοηθού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Φοίνιξ στην Αριζόνα. Μετά το Ρίο θα συνεχίσει το διδακτορικό της, όπως έχει δηλώσει η ίδια. Είναι παντρεμένη με τον επίσης αθλητή Μίτσελ Κρίερ, που είναι και προπονητής της και έχουν ως βάση τους το Οχάιο των ΗΠΑ.

Η τεράστια ολυμπιακή επιτυχία της διαφαινόταν στον ορίζοντα για όσους την παρακολουθούσαν, μιας και τον Φεβρουάριο του 2016, είχε σημειώσει το τρέχον ατομικό της ρεκόρ στο μίτινγκ της Νέας Υόρκης, με την αθλήτρια του επί κοντώ να περνάει πάνω από τα 4.90 μέτρα.

“Ήταν η δεύτερη φορά που δοκίμασα να περάσω στα 5,00 μ. και νομίζω ότι τα άλματα ήταν καλά. Εάν όλα πάνε βάσει προγραμματισμού, πιστεύω ότι και στο Ρίο θα βρεθώ στη διεκδίκηση μιας διάκρισης”, έλεγε τον Ιούνιο, μετά το Γκαλά της Φιλοθέης. Και τα κατάφερε.

Μπράβο της από όλους μας!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα