‘Κατηγορώ’ Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ

‘Κατηγορώ’ Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ
O πρώην γενικός γραμματέας ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης G4PHOTOS

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, και νυν κατηγορούμενος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Το “κατηγορώ” κατά όσων τον παρέδωσαν “βορά” στα ΜΜΕ, αλλά και των δικαστών που “δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν”, κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, κατηγορούμενος για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρώτην εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε: “Φώναζα και θα φωνάζω ότι απαγορευόταν η  χρήση της λίστας Λαγκάρντ“.

Κατά την απολογία του για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος της υπηρεσίας, ο Ιωάννης Διώτης επέμεινε στην αθωότητά του, διευκρινίζοντας πως έχει “ήσυχη της  συνείδησή του” καθώς “εάν είχα την παραμικρή ευθύνη θα την ομολογούσα”. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα επεσήμανε πως η χρήση της λίστα Λαγκάρντ για τον εντοπισμό φοροφυγάδων ήταν παράνομη, αφού η ίδια η λίστα είχε αποκτηθεί με μη νόμιμο τρόπο. “Σας προσκόμισα στοιχεία ότι και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί αλλά τα κατέστρεψαν κιόλας. Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω, ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση που είχε μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης, δίχως όμως να αναφερθείσε συγκεκριμένα πρόσωπα. Όπως υποστήριξε, “έλεγαν ότι αν το Δημόσιο αξιοποιούσε τη λίστα Λαγκάρντ θα εισέπραττε 80-100 δις ευρω. Με παρέδωσαν βορά στα ΜΜΕ. Αυτό αποτελεί μία εξήγηση γιατί οδηγήθηκαν τα πράγματα εδώ και γιατί οι δικαστές που με παρέπεμψαν δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν σε αυτά τα λαϊκίστικα που ακούστηκαν”.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων του δικαστηρίου, ο Ιωάννης Διώτης ανέφερε ότι “η τότε κυβέρνηση είπε ότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία”, ενώ για το περιβόητο στικάκι στο οποίο αντιγράφτηκε η λίστα Λαγκάρντ, επέμεινε πως δεν είχε λόγο να το δει ούτε να το κρατήσει, αντιθέτως το παρέδωσε στον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, Βαγγέλη Βενιζέλο: “Όταν πήρα το cd, έβγαλα ένα αντίγραφο ασφαλείας και το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Έβγαλα και κάποιες εκτυπώσεις που μου ζήτησε και κατέστρεψα το αντίγραφο. Να το κρατήσω να το κάνω τι;”.

Εισαγγελέας: Γιατί να πάρετε το cd εξαρχής; Αυτή η απορία δεν μου έχει λυθεί. Τι σας εμπόδιζε, βλέποντας ονόματα με υψηλές καταθέσεις να ελεγχθούν;

Κατηγορούμενος: Ελάτε και φωνάξτε οποιονδήποτε για έλεγχο. Θα σας πει δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία. Στο τέλος θα κατηγορηθώ γιατί δεν έλεγξα όλους Έλληνες. (…) Μου λέτε δηλαδή να ψάξω μια λίστα κάποιου που την έκλεψε από μία Ελβετική τράπεζα και την παζάρευε και την πουλούσε για ποιό λόγο; Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι… Μου λέτε γιατί σε τρεις ημέρες δεν γκρέμισα τον ναό του Σολωμόντα και να τον ξαναχτίσω…

Εισαγγελέας: Με τι κριτήριο δίνονταν οι εντολές για έλεγχο;

Κατηγορούμενος: Με βάση καταγγελίες ή με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες ομάδες.

Εισαγγελέας: Δεν θα μπορούσατε τα πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ να ενταχθούν σε κάποια επαγγελματικά κριτήρια;

Κατηγορούμενος: Το έκανα με άλλη μεγάλη έρευνα.

Αναμένεται πλέον κατά την επόμενη συνεδρίαση, την 6η Οκτωβρίου, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου, ενώ θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα