Κλίμα αναμονής στη Θράκη για την επίσκεψη Ερντογάν

Κλίμα αναμονής στη Θράκη για την επίσκεψη Ερντογάν
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras welcomes the Turkish President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan at the Maximos Mansion in Athens, Greece on December 7, 2017. / . Recep Tayyip Erdogan, , 7 2017. Nick Paleologos / SOOC

Σε κλίμα αναμονής είναι κάτοικοι και φορείς της Θράκης ενόψει της άφιξης εκεί του προέδρου της Τουρκίας

Κλίμα αναμονής επικρατεί στην Θράκη ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Κομοτηνή.

Ανοιχτή επιστολή στον Ερντογάν αποστέλλουν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, με αφορμή την άφιξή του στην Ελλάδα και την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Θράκη.

Στην επιστολή τους οι δύο άνδρες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη στη Θράκη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, η οποία, όπως αναφέρουν, άφησε “πικρή γεύση” καθώς υπήρξε “διχαστική” και δεν τήρησε τους κανόνες ευγένειας. Υπενθυμίζεται, ότι ο Χακάν Τσαβούσογλου κατήργησε το πρωτόκολλο επισκεπτόμενος τον ψευδομουφτή, ενώ είχε κάνει λόγο για “τουρκική μειονότητα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητροπολίτης και ο δήμαρχος καλούν τον Ερντογάν να “διορθώσει” με την επισκεψή του τα λάθη του αντιπροέδρου του αλλά και του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, το οποίο, όπως λένε, “παρεξέκλινε από τα καθήκοντά του”. Την ίδια στιγμή, διαμηνύουν στον Ερντογάν, πως Θρακιώτες χριστιανοί και μουσουλμάνοι, δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν σε κανένα “να κλονίσει το ζηλευτό μοντέλο συνύπαρξης”.

Επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα

Εν τω μεταξύ, ενέργειες στην Κομοτηνή επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα ενόψει τις επίσκεψης Ερντογάν. Το βράδυ της Τετάρτης, ώρες πριν ο τούρκος πρόεδρος φτάσει στη χώρα μας, άγνωστοι πέταξαν στην πόλη φυλλάδια στην τουρκική γλώσσα τα οποία έγραφαν: “Σκέψου, ο Ερντογάν θα φύγει, εσύ αύριο θα μείνεις εδώ” ενώ, υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι σχημάτισαν με μαύρο σπρέι σταυρούς έξω από σπίτια και γραφεία μουσουλμάνων.

Οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα 24ωρα, όταν 22 συλλογικότητες της Θράκης, απηύθυναν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία τάσσονται κατά της επίσκεψης Ερντογάν και καλούν την τοπική κοινωνία σε διαδηλώσεις, ενώ κυκλοφόρησαν και αφίσες της αυτοαποκαλούμενης “Συντονιστικής Επιτροπής Θράκης”, με το πρόσωπο του Ερντογάν και την λέξη “ανεπιθύμητος”.

Πηγή:paratiritis, hronos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα