Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφασίζουν οι αγρότες

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφασίζουν οι αγρότες
Farmers protesting the new insurance bill promoted by the government block the main highway at Nikaia, in Thessaly, Greece on January 21 2016. / , , , 21 2016. SOOC

Έκλεισαν εκ νέου τα Τέμπη. “Είμαστε ακόμη πιο δυνατοί” απαντούν οι αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων. Σε  επ΄ αόριστον κλείσιμο των δρόμων προχωρούν οι αγρότες του Ηρακλείου

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα», αποφάσισαν σε γενική συνέλευση τους απόψε οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα το μεσημέρι, για το περιεχόμενο της.

Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη , προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούταν μέχρι πριν από λίγο ελευθέρα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

Την Τρίτη οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και την γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η δυσαρέσκεια των αγροτών είχε ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις με κάποιους μάλιστα να σχολιάζουν ότι από το Μαξίμου βγήκε «μαύρος καπνός» μετά την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την αντιπροσωπεία συναδέλφων τους που συναντήθηκε μαζί τους.

Παράλληλα, από την Τρίτη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.

Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, σημειώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και Τρόϊκας». Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε» ο κ. Καμπούρης σημείωσε «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Φραστική επίθεση σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση προκλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ συγκεντρωμένων αγροτών και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV». Σύμφωνα με το cretapost.gr, η ένταση πυροδοτήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, σύμφωνα με τις οποίες διατύπωνε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρούσε σε «διορθωτικές κινήσεις».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αγανάκτηση αγροτών που συνόδευαν τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ Γιώργο Τζωρτζάκη, επίσης καλεσμένο του τηλεοπτικού σταθμού, με αποτέλεσμα να καταφερθούν εναντίον του βουλευτή.

Σε ελάχιστο χρόνο, στο σημείο βρέθηκαν κι άλλοι εξαγριωμένοι αγρότες οι οποίοι εξέφραζαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την αντίθεσή τους στις δηλώσεις του βουλευτή αλλά και στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα που αφορούν του αγρότες.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης δέχθηκε έντονη φραστική επίθεση και χρειάστηκε να παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης.

Νέα μπλόκα στο Ηράκλειο

Σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων – Οροπεδίου από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εθνική Οδό για το κλείσιμο της επ΄ αόριστον όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

ΦΩΤΟ: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα