Κόντρα Γεν. Γραμματέα Υποδομών και Περιφερειάρχη Ηπείρου για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Μια περίπτωση οργανωμένης απόπειρας μεταφοράς - εξόδου από τη χώρα μας μη νόμιμων μεταναστών, με ιδιωτικό αεροσκάφος, από μέλη κυκλώματος διακίνησης, εξιχνιάστηκε την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 από τις Αστυνομικές Αρχές στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Β. ΠΥΡΡΟΣ». Ειδικότερα, βραδινές ώρες χθες (10-1-2011) συνελήφθησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία 19χρονη αλλοδαπή, μαροκινής καταγωγής και ιταλικής υπηκοότητας, υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα το Παρίσι, η οποία ενεργούσε ως ενδιάμεσος διακινητής για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών στο εξωτερικό.
Επιπλέον, συνελήφθησαν στο χώρο αναχωρήσεων του Αερολιμένα πέντε αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν (δύο ζευγάρια κι ένας ανήλικος), οι οποίοι με πλαστές ταυτότητες Δανικών Αρχών, σε συνεργασία με την προαναφερόμενη υπάλληλο του τουριστικού γραφείου, είχαν προγραμματίσει να ταξιδεύσουν από την Ελλάδα με ιδιωτικό αεροσκάφος και τελικό προορισμό την Ιταλία. (EUROKINISSI // ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
Μια περίπτωση οργανωμένης απόπειρας μεταφοράς - εξόδου από τη χώρα μας μη νόμιμων μεταναστών, με ιδιωτικό αεροσκάφος, από μέλη κυκλώματος διακίνησης, εξιχνιάστηκε την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 από τις Αστυνομικές Αρχές στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Β. ΠΥΡΡΟΣ». Ειδικότερα, βραδινές ώρες χθες (10-1-2011) συνελήφθησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία 19χρονη αλλοδαπή, μαροκινής καταγωγής και ιταλικής υπηκοότητας, υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα το Παρίσι, η οποία ενεργούσε ως ενδιάμεσος διακινητής για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών στο εξωτερικό. Επιπλέον, συνελήφθησαν στο χώρο αναχωρήσεων του Αερολιμένα πέντε αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν (δύο ζευγάρια κι ένας ανήλικος), οι οποίοι με πλαστές ταυτότητες Δανικών Αρχών, σε συνεργασία με την προαναφερόμενη υπάλληλο του τουριστικού γραφείου, είχαν προγραμματίσει να ταξιδεύσουν από την Ελλάδα με ιδιωτικό αεροσκάφος και τελικό προορισμό την Ιταλία. (EUROKINISSI // ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Τη Δευτέρα συγκαλείται σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, όμως η Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα εκπροσωπηθεί

Σκληρή ανακοίνωση κατά του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών, Θάνου Βούρδα, εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου

dbΑιτία της διαμάχης είναι η πρόσκληση που απεύθυνε ο γενικός γραμματέας, για σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα στο Υπουργείο, με θέμα το μέλλον του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα τόσο στο κείμενο της ανακοίνωσης όσο και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, θεωρεί ότι η Περιφέρεια παραγκωνίζεται στην όλη διαδικασία. Η εξήγηση που δίνει είναι ότι την πρώτη φορά το Υπουργείο συνομίλησε μόνο με τον Δήμο Ιωαννιτών (που δεν έχει την απόλυτη ευθύνη) για το μέλλον του αεροδρομίου, και τώρα ενώ είχε στείλει προσκλήσεις σε άλλους φορείς της περιοχής, όταν ο περιφερειάρχης πληροφορήθηκε το θέμα, τότε του έστειλαν πρόσκληση. Ζήτησε επίσης τη μετάθεση της συνάντησης ώστε να είναι ο ίδιος παρών, επειδή βρίσκεται σε διεθνή έκθεση στο εξωτερικό, όμως το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την κίνηση αυτή, διότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις σε διάφορα θέματα, όπως στη λήξη της σύμβασης και στις δεξαμενές καυσίμων.

Από την πλευρά του, ο Θάνος Βούρδας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης μίλησε άσχημα στη γραμματέα του επειδή δεν έλαβε έγκαιρα την πρόσκληση, ενώ επισήμανε ότι στη σύσκεψη η Περιφέρεια μπορεί να εκπροσωπηθεί από αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Στη σύσκεψη θα είναι και άλλη φορείς, όπως και η ΕΚΟ, που έχει καταθέσει πρόταση για να αναλάβει τις δεξαμενές καυσίμων και τον ανεφοδιασμό, ώστε το αεροδρόμιο αν προετοιμαστεί κατάλληλα και να λειτουργήσει την ερχόμενη άνοιξη, διότι θα έρθουν πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό.

Ο περιφερειάρχης για το θέμα των δεξαμενών είπε ότι μπορούν να επισκευαστούν με χρήματα της Περιφέρειας και να συντηρηθούν κατάλληλα και δεν χρειάζεται να κατασκευαστούν νέες, όπως προτίθεται να κάνει το Υπουργείο. Επίσης, η Περιφέρεια ζητά να έχει την ευθύνη του αεροδρομίου, αλλά την επιχειρησιακή λειτουργία να την κρατήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κάπου εκεί βρίσκεται το μεγάλο ζήτημα της κόντρας.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, αναφέρει για τον Θάνο Βούρδα μεταξύ άλλων ότι «είναι προφανές ότι επιθυμεί η σύσκεψη να γίνει σε «αποστειρωμένο» και «ασφαλές» για τον ίδιο περιβάλλον. Γιατί γνωρίζει ότι με την παρουσία του περιφερειάρχη θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για το αν διέταξε έρευνα- όπως είχε δηλώσει- για τους υπαίτιους που έλυσαν την σύμβαση με τον ανάδοχο για τον εφοδιασμό με καύσιμα των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων (και ποια είναι τα αποτελέσματά της) και βέβαια γιατί δεν προχωρά το ζήτημα των μόνιμων εγκαταστάσεων. Ο γενικός γραμματέας παραβλέπει το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν εκείνη που την περασμένη άνοιξη ανέλαβε και υλοποίησε σε ταχύτατο χρόνο απαραίτητα έργα στο χώρο του αεροδρομίου, ώστε να έχει αξιοπρεπή εμφάνιση. Έτσι αποφεύχθηκε η δυσφήμιση της Ηπείρου, των Ιωαννίνων, αλλά και του ιδίου ως πολιτικού προϊσταμένου της Υ.Π.Α.»

Και η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο γενικός γραμματέας «εξακολουθεί να αγνοεί ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δεν είναι υπόθεση μόνο του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και του Δήμου Ζίτσας, στον οποίο ανήκει κατά το ήμισυ και βεβαίως έχει περιφερειακή διάσταση, καθώς είναι το μοναδικό αεροδρόμιο εντός των γεωγραφικών ορίων της Ηπείρου.»

Καταλήγοντας, αξίζει να επισημάνουμε ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων χρόνια τώρα αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Επιπλέον αυτών, η Εγνατία Οδός και τώρα η Ιόνια Οδός, σε συνδυασμό με την Κορίνθου – Πατρών που ολοκληρώθηκε, καθιστούν τις πτήσεις από την Αθήνα σχεδόν ανέφικτες και μόνο με διεθνείς πτήσεις, με την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία. Είναι βέβαια και το σχετικά κοντινό αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο ανέλαβε να εκσυγχρονίσει και να λειτουργήσει η Fraport, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τόσο τις πτήσεις εσωτερικού όσο και της πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό.

ADVERTISING

SHARE: