Κουμπούρι

Κουμπούρι
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) Eurokinissi

"Το κουμπούρι είναι χρήσιμο για την αυτοπροστασία σας, ειδικά εάν είστε ένας άνθρωπος που έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως η ζωή του κινδυνεύει από τους άλλους Ολιγάρχες"

Η κουμπούρα, ή το κουμπούρι, δηλαδή η μεγάλη εμπροσθογεμής πιστόλα, προέρχεται από το ελληνικότατο «κουμπί», (από την αρχαία λέξη «κομβίον»), καθώς, όπως λέει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, οι οπλισμένοι με την κουμπούρα συνήθιζαν να τοποθετούν το πιστόλι τους σε κουμπωτό περιστήθιο.

Οπότε, η τουρκική λέξη «kubur», με την ίδια σημασία, είναι μάλλον δάνειο από την ελληνική λέξη.  Το Μείζον Ελληνικό Λεξικό δίνει και μια άλλη, μεταφορική, σημασία: τα «κουμπούρια», στον πληθυντικό, είναι, για μια νέα γυναίκα, οι μαστοί, τα βυζιά!

Από το «κουμπούρι» έχουμε και τον όρο «κουμπούρας», που είναι βέβαια ο κακός μαθητής, αυτός που δεν παίρνει τα γράμματα. Βέβαια αυτός ο χαρακτηρισμός χρησιμοποιούνταν πριν εισβάλλει η πολιτική ορθότητα στο λεξιλόγιό μας – σήμερα ο ίδιος μαθητής αντιμετωπίζει «μαθησιακές δυσκολίες».  Επίσης, παλιότερα, «κουμπούρα» λέγανε και τον βλάκα, τον άξεστο, τον απαίδευτο – το Λεξικό δίνει ως συνώνυμα τις λέξεις «κούτσουρο» και «τούβλο», οι οποίες, να σημειώσω πως τυγχάνουν πολιτικά εσφαλμένες.

Οπότε προσέξτε πώς τις χρησιμοποιείτε, όπως άλλωστε και το ίδιο το πιστόλι – προσέξτε τη συμπεριφορά σας όταν οπλοφορείτε. Ασφαλώς  και το κουμπούρι είναι χρήσιμο για την αυτοπροστασία σας, ειδικά εάν είστε ένας άνθρωπος που έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως η ζωή του κινδυνεύει από τους άλλους Ολιγάρχες. Ωστόσο, πρέπει να τηρείτε τα προσχήματα: για παράδειγμα, το να μπουκάρετε στο γήπεδο αλλόφρων με το σιδερικό στη θήκη σαν τον Λούκι Λουκ που πηγαίνει να συναντήσει τους Ντάλτον, δεν είναι πολιτικώς ορθό, σίγουρα αμαυρώνει το δημόσιο προφίλ σας. Βέβαια, αλίμονο εάν οι οπλαρχηγοί του ’21 κοιτούσαν την πολιτική ορθότητα, καθώς κουβαλούσαν περήφανα τα κουμπούρια τους στο σταυρωτό τους περιστήθιο.

Όπως και να’ χει, το κουμπούρι στην Ελλάδα είναι μάλλον δαιμονοποιημένο. Θέλω να πω, σε κάποιες από τις Πολιτείες των ΗΠΑ, απαγορεύεται το να κουβαλάς κρυμμένο κουμπούρι (concealed weapon). Εάν όμως μοστράρεις την νόμιμη κουμπούρα σου φόρα παρτίδα, ουδείς σε πειράζει.  Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα, αν και στους αγωνιστικούς χώρους γίνονται εσχάτως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφήστε που το να έχεις κουμπούρι και να το δείχνεις, είναι και ένα βήμα προς την κοινωνική ισότητα, όχι μέσω της δικαιοσύνης, αλλά διά της απειλής: «Ο Θεός έφτιαξε τους ανθρώπους, και ο Κολτ (διάσημος Αμερικανός οπλοποιός) τους έκανε ίσους», λέει ένα ρητό της Άγριας Δύσης.

*Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα