Κούρδος συλληφθείς στην απολογία του: “Ο Ερντογάν είναι σαν τον Χίτλερ”

Κούρδος συλληφθείς στην απολογία του: “Ο Ερντογάν είναι σαν τον Χίτλερ”
The trial of Golden Dawn, in Athens, Greece on Sept. 5, 2016. / , 5 2016. SOOC

Ο Κούρδος Ν. Μεμέτ εκζητείται από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να εκτίσει ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί στην Τουρκία για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση

Στο Συμβούλιο Εφετών συζητήθηκε σήμερα το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών σε βάρος ενός εκ των εννέα κούρδων συλληφθέντων τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες πριν από την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Ο πρώτος εκ των 9 Κούρδων συλληφθέντων σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα ζήτησε από τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας να μην κάνουν δεκτό το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία παραλληλίζοντας τον Ερντογάν άλλοτε με το Χίτλερ και άλλοτε με τον χουντικό Γ. Παπαδόπουλο.

“Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου στις φυλακές της Τουρκίας. Άνθρωποι που ήταν στο ίδιο κελί μαζί μου, δολοφονήθηκαν δίπλα μου. Πριν το 2000 είχα δύο μάτια, τώρα έχω ένα….”, είπε ο  60χρονος Ντοκάν Μεμέτ στο δικαστικό συμβούλιο, δείχνοντας  το γυάλινο μάτι του που μαρτυρά τα βασανιστήρια που έχει υποστεί στις τουρκικές φυλακές.

Αν και η Γαλλία έχει χορηγήσει  πολιτικό άσυλο στον 60χρονο εκζητούμενο, οι τουρκικές αρχές επιμένουν και  ζητούν να εκτίσει στη χώρα τους ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Φανερά φορτισμένος συναισθηματικά, ο Ντοκάν Μεμέτ απηύθυνε έκκληση στους δικαστές όχι να τον λυπηθούν αλλά να αποδώσουν Δικαιοσύνη. “Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Ή θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος η θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού. Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας”, είπε,  απευθυνόμενος στα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που θα κρίνει το αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν  οι τουρκικές αρχές.

“Έχω μαζέψει κομμάτια των συμφοιτητών μου όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Έριξαν βόμβες. 7 συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερία της χώρας μας.

Το 2015 στο Ντιγιάρ Μπακιρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους του φοιτητές σας; Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου…. Όπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα… Αγαπάω τη χώρα και το λαό μου αλλά λόγω των διώξεων και του ότι κινδύνευε η ζωή μου αναγκάστηκα να φύγω το 2011. Πήγα στη Γαλλία και εκεί αναγνωρίστηκα ως πολιτικός πρόσφυγας. Αγωνίστηκα και στη Γαλλία κατά του φασιστικού καθεστώτος ως δημοσιογράφος, μέσω άρθρων και  διαλέξεων. Ήρθα στην Ελλάδα το 2013-2014.Δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη αλλά απαιτώ δικαιοσύνη από εσάς”, είπε ο 60χρονος εκζητούμενος.

Μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του -μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης – υποστήριξαν ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους, για τα πιστεύω του. “Η Τουρκία επιχειρεί να του φορτώσει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Η Γαλλία του έχει χορηγήσει ήδη πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν για έναν τρομοκράτη”, είπαν.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται η εισαγγελική πρόταση ενώ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης του δεύτερου Κούρδου εκζητούμενου, μετά το αίτημα των συνηγόρων του  προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα