Κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες

Κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες
Πανηγυρική συνεδρίαση του ΣτΕ για την αποχώρηση του προέδρου Σωτήρη Ρίζου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την Ολομέλεια του ΣτΕ θα απασχολήσουν τα νομικά ζητήματα  του παραδεκτού και του έννομου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών

Στις 9:30 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η τρίτη διάσκεψη της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Δύο εβδομάδες μετά τη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ, πλέον η διαδικασία των ανώτατων δικαστών έχει ξεκινήσει. Ήδη απο την Τετάρτη ξεκίνησε να κρίνεται το ζήτημα του παραδεκτού, όπου τίθεται προς κρίση το εάν οι προσφυγές είναι σύννομες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γ. Παπαγεωργίου που φέρει το ρόλο του εισηγητή, υποστήριξε – κατά την πολύωρη αγόρευσή του κατά την τελευταία διάσκεψη – τη θέση του ότι οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών και της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας θα πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες. Δεν έλειψαν πάντως, και οι υψηλοί τόνοι μεταξύ του εισηγητή και άλλων μελών της Ολομέλειας.

Σήμερα η διαδικασία εκτός απροόπτου αναμένεται να συνεχιστεί, με τους συμβούλους Επικρατείας να παίρνουν αυτή τη φορά το λόγο για να αναπτύξουν τις απόψεις τους γύρω από το παραδεκτό και το έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών. Στη συνέχεια, οι ανώτατοι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν.

Εφόσον οι σύμβουλοι της Επικρατείας αποδεκτούν την επίμαχη εισήγηση την Παρασκευή, τότε η υπόθεση θα κλείσει σε αυτό το σημείο και οι ανώτατοι δικαστές δεν θα ασχοληθούν καθόλου με την ουσία της υπόθεσης που ειναι η συνταγματικότητα ή μη του Νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ολομέλεια θα κληθεί να εξετάζει την υπόθεση στην ουσία της και σε αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να οριστεί και νέα διάσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση των κύριων προσφυγών είχε διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας και η ένωση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας έθεσαν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αναφορικά με την παράκαμψη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τον περιορισμό των αδειών στις τέσσερις και την τιμή εκκίνησης για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό που είχε οριστεί στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα