Κρούσμα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο. Η απίστευτη αντίδραση του Συλλόγου του σχολείου

Κρούσμα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο. Η απίστευτη αντίδραση του Συλλόγου του σχολείου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου στο οποίο φοιτά το προσφυγόπουλο, ζητά να μην συνεχίσει η λειτουργία του σχολείου ως σχολική δομή για τους πρόσφυγες. Τι απαντούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Από ηπατίτιδα Α νόσησε προσφυγόπουλο που διαμένει σε δομή φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης και παρακολουθεί μαθήματα στο 67ο δημοτικό σχολείο, στην Ξηροκρήνη. Το γεγονός προκάλεσε την τρομακτική αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "δεν δέχεται να συνεχίσει η λειτουργία του σχολείου ως σχολική δομή για τους πρόσφυγες περαιτέρω". Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Γουλής δηλώνει ότι "πρόκειται για ένα παιδί που νόσησε από ηπατίτιδα την περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία".

Η επιστολή του Συλλόγου γονέων του 67ου Δημοτικού Σχολείου απευθύνεται στην Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Υπενθυμίζεται ότι το 67ο Δημοτικό Σχολείο αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως σχολική δομή για παιδιά προσφύγων, κάτι που σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων, "έγινε χωρίς να ακολουθηθεί καμία δημοκρατική διαδικασία, όπως το να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του".

"Η σύμφωνη γνώμη των γονέων δόθηκε, μάλλον απρόθυμα, μετά από τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμόδιων ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ή οποιουδήποτε είδους συμβάν στο σχολείο μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως οι γονείς πρόσφατα πληροφορήθηκαν ότι υπήρξε ένα κρούσμα ηπατίτιδας Α σε έναν από τους μαθητές - πρόσφυγες, "προκαλώντας τους αναστάτωση και ζητώντας να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της απογευματινής βάρδιας του σχολείου που εξυπηρετεί τους πρόσφυγες μαθητές".

"Οι ανησυχίες αυτές είναι εύλογες καθώς οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε καταυλισμούς με άσχημες συνθήκες διαβίωσης και διεθνείς οργανισμοί όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προειδοποιήσει την διεθνή κοινότητα για μεγάλη πιθανότητα εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών" υπογραμμίζεται στην επιστολή και ζητείται άμεσα απάντηση στο αίτημα για διακοπή των μαθημάτων στα προσφυγόπουλα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προειδοποιεί, τέλος, ότι "για οποιοδήποτε συμβάν στο μέλλον θα ζητήσουν ποινικές ευθύνες από κάθε υπεύθυνο".

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 67ου δημοτικού σχολείου Δημήτρης Γουλής, διαβεβαιώνει ακόμη ότι στο σχολείο έχουν γίνει απολυμάνσεις, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη φιλοξενία των προσφυγόπουλων και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η απάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

«Κινδυνολογία» χαρακτηρίζει ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τον ισχυρισμό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 67ου Δημοτικού Σχολείου που με επιστολή του ζητά να σταματήσουν τα μαθήματα στα προσφυγόπουλα, μετά το κρούσμα ηπατίτιδας, επικαλούμενος μάλιστα ότι «οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προειδοποιήσει την διεθνή κοινότητα για μεγάλη πιθανότητα εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών».

«Δεν έχουμε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο» δηλώνει κατηγορηματικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Βεϊζης των ΓΧΣ, τονίζοντας ότι «η κινδυνολογία της επιστολής βλάπτει».

«Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος μετάδοσης και ένα κρούσμα δεν απειλεί τα υπόλοιπα παιδιά» ξεκαθαρίζει ο κ.Βεϊζης. Συμπληρώνει μάλιστα ότι πάρα πολλά προβλήματα υγείας των προσφύγων συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης και τις κακές συνθήκες υγιεινής ενώ υπάρχει σχεδιασμός και πρόβλεψη για τακτικούς εμβολιασμούς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: