Μαυροβούνι, ένα λάδι από τους πρόσφυγες για τους πρόσφυγες

Γυναίκα πρόσφυγας φτιάχνει φαγητό στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο στρατόπεδο "Ευθυμιόπουλου" στο Κουτσοχερο Λάρισας την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016. Στον καταυλισμό φιλοξενούνται περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες οι περισσότεροι οικογένειες με μικρά παιδιά. Όλοι ζητούν τους επισκεφθεί κάποια κυβερνητική ή κοινωνική οργάνωση που θα μπορεί να τους δώσει απαντήσεις για το θέμα της επανένωσής τους με συγγενείς τους στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Γυναίκα πρόσφυγας φτιάχνει φαγητό στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο στρατόπεδο "Ευθυμιόπουλου" στο Κουτσοχερο Λάρισας την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016. Στον καταυλισμό φιλοξενούνται περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες οι περισσότεροι οικογένειες με μικρά παιδιά. Όλοι ζητούν τους επισκεφθεί κάποια κυβερνητική ή κοινωνική οργάνωση που θα μπορεί να τους δώσει απαντήσεις για το θέμα της επανένωσής τους με συγγενείς τους στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του "λαδιού των προσφύγων". Τι δηλώνει ο υπεύθυνος του καταυλισμού της Μόριας, όπου οι πρόσφυγες έβγαλαν το λάδι, που χρειάζονται για τις ανάγκες τους

Ο Σταύρος Μυρογιάννης, υπεύθυνος του καταυλισμού "Καρά Τεπέ" στη Μόρια, είναι περήφανος, πολύ περήφανος για ετούτο το μπουκάλι το λάδι πάνω στο γραφείο του. «Είναι η απόδειξη του ότι σε ετούτον τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μόριας καταφέραμε να δώσουμε πίσω στους ανθρώπους που φιλοξενούμε την αξιοπρέπεια τους. Δεν τους βγάλαμε το λάδι, ούτε τους δώσαμε το λάδι που χρειάζεται για να μαγειρέψουν το φαΐ τους. Τους είπαμε ελάτε να μαζέψουμε τις ελιές από τα δέντρα του καταυλισμού, να κάνουμε λάδι, να μαγειρέψετε. Κάπως έτσι βγήκαν 300 κιλά λάδι σε μικρές φιάλες του μισού λίτρου, όλες για τις ανάγκες των προσφύγων στον καταυλισμό».

Το τοπωνύμιο Καρά Τεπές σημαίνει στα τούρκικα «μαύρο βουνό». Εξαιτίας του μαύρου βράχου με το λιγοστό χώμα που χαρακτηρίζει το έδαφος σε όλη την περιοχή. "Μαυροβούνι" είναι το όνομα του λαδιού που παρήγαγαν φέτος οι πρόσφυγες του καταυλισμού. Ενός καταυλισμού που καμία σχέση δεν έχει με τα «κολαστήρια» που ακούμε όλοι. Αν και στήθηκε από τον Δήμο Λέσβου σε δύσκολες ώρες πέρυσι, σε ένα μεγάλο ελαιώνα ιδιοκτησίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λέσβου και περιβάλει το κεντρική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, τρία χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης.

«Διαπιστώσαμε», λέει ο Σταύρος Μυρογιάννης, ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπήρχαν οικογένειες με μεσογειακή κουλτούρα για το ελαιόλαδο. Μάλιστα κάποιοι Σύροι, κυρίως, είχαν αρχίσει να μαζεύουν ελιές παστώνοντας τες για τις διατροφικές τους ανάγκες. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το λάδι των προσφύγων. Όσοι ήθελαν δούλεψαν. Μεταφέραμε τις ελιές στο ελαιοτριβείο του Νίκου Κινικλή και του Νίκου Ζαραδούκα στο χωριό Λουτρά που δεν πήραν δραχμή ούτε για τα μεταφορικά ούτε για την έκθλιψη του καρπού. Σχεδιάσαμε την ετικέτα του προϊόντος μας και με τη βοήθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Samaritans Purse προχωρήσαμε στην εμφιάλωση του λαδιού σε 600 μπουκάλια των 500 ml το ένα. Έτσι γεννήθηκε το "Μαυτοβούνι" για το οποίο κι είμαστε όλοι, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, η δημοτική αρχή, ντόπιοι και ξένοι, εργαζόμενοι, εθελοντές και προπάντων οι πρόσφυγες πολύ περήφανοι».

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες, όλοι μέλη οικογενειών με παιδιά. Κοινωνικοποιημένοι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, παρά τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί διαχειρίζονται το χρόνο τους σε μια σειρά προγράμματα μέσα στον καταυλισμό. Καφενείο, βρεφονηπιακός σταθμός, μουσικό σχολείο ακόμα και κομμωτήριο.

Ο Καρά Τεπές είναι μια ολόκληρη μικρή κοινωνία που επιμένει να μπορεί να τα καταφέρει. «Είναι πρόσφυγες που θέλουν να ζήσουν αλλά προπάντων να τα καταφέρουν. Φτάνει να μην τους αντιμετωπίζει κανείς σαν "καημένους" που το μόνο που ζητάνε είναι μια κάποια φιλευσπλαχνία μας», καταλήγει ο Σταύρος Μυρογιάννης.

ADVERTISING

SHARE: