Με εξέδρα στην Ερμού και περιφρούρηση το συλλαλητήριο της Κυριακής

Με εξέδρα στην Ερμού και περιφρούρηση το συλλαλητήριο της Κυριακής
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) Eurokinissi

Στην Ερμού η εξέδρα του συλλαλητηρίου που θα προστατεύεται από ομάδες περιφρούρησης. Ομιλητές ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Κασιμάτης και εκπρόσωποι της εκκλησίας.

Στην αρχή της Ερμού θα στηθεί τελικά η εξέδρα για το συλλαλητήριο της Κυριακής για την ονομασία της πΓΔΜ, όπως αποφασίστηκε από τους διοργανωτές σε συνεννόηση με τον δήμο Αθηναίων. Όπως και στην Θεσσαλονίκη, στο φόντο της εξέδρας θα αναγράφεται «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Στόχος των διοργανωτών, είναι η πλατεία Συντάγματος να είναι κατάμεστη, με τους ίδιους να περιμένουν συμμετοχή τριπλάσια από αυτήν του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου. Στην εξέδρα, η οποία θα στηθεί το απόγευμα του Σαββάτου και θα ανέβουν τελικά για να μιλήσουν ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιάννης Κασιμάτης καθώς και οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Δράμας, Παύλος και Χίου, Μάρκος. Παράλληλα, πρόκειται να απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι ενώσεων και συλλόγων, Ποντίων, απογόνων Μακεδονομάχων και ομογενών.

Όπως ενημέρωσαν οι διοργανωτές, στα πέριξ της εξέδρας θα υπάρχει ομάδα ανθρώπων που θα περιφρουρεί για τον φόβο των επεισοδίων, ενώ ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να κάνουν το καθήκον τους προστατεύοντας επίσης τους διαδηλωτές. Ερωτώμενοι για το αν πρόκειται η περιφρούρηση να αποτελείται από άνδρες security, απάντησαν πως «πρόκειται για ομάδες εθελοντών που θα βρίσκονται γύρω από την εξέδρα».

Τα πούλμαν που θα έρθουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, έχει σχεδιαστεί να αφήνουν τον κόσμο στη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ στη συνέχεια θα αποχωρούν για να μην υπάρξει συμφόρηση.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, οι διοργανωτές έχουν επαναλάβει πως στηρίζονται από «όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια», ενώ τα χρήματα θα διατεθούν για την εξέδρα που θα στηθεί αλλά και για τις ηχητικές εγκαταστάσεις. Οι τελευταίες αναμένεται να είναι αρκετές για να υπάρχει καλή ακουστική σε όλη την έκταση της πλατείας και των γύρω δρόμων.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο, οι διοργανωτές επιχείρησαν να ξεκαθαρίσουν πως δεν υπάρχει κανένας κομματικός χρωματισμός στο συλλαλητήριο, ενώ η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, τόνισε πως «είναι δικαίωμα όλων να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και για τον λόγο αυτό περιμένουμε πως η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη». Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον Μάθιου Νίμιτς, αποκαλώντας τον «δήθεν αμερόληπτο». Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τάτσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε προπαγανδιστές που κυκλοφορούν στα χωριά της βορειοδυτικής Μακεδονίας, και επιχειρούν να πείσουν του δίγλωσσους κατοίκους να αντικαταστήσουν την ελληνική γλώσσα «με την σλάβικη που εκείνοι αποκαλούν δήθεν μακεδονική».

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, αναμένεται να παραδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, ψήφισμα που θα έχει διαμορφωθεί από τους διοργανωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα