Mέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων της Λέσβου

Mέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων της Λέσβου

Μια σειρά διευκολύνσεων για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Μυτιλήνης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, Σε ξενοδοχεία στεγάζονται 232 σεισμοπαθείς

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων της Λέσβου στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται τη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης από καιρό επίσκεψης του στο νησί.

Όπως σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος, έχει ήδη δώσει προφορικές οδηγίες και άμεσα θα εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα εφαρμοστούν σημαντικές διευκολύνσεις για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Συγκεκριμένα θα εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα:

α) Κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το τέλος του Μαΐου 2017 (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, και λοιπών επιβαρύνσεων.

β) Αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και το Νοέμβριο χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

γ) Δυνατότητα εξόφλησης των παραπάνω εισφορών, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής σε 12 έως και 24 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο Τάσος Πετρόπουλος θα έχει συναντήσεις στο Επιμελητήριο με τους φορείς του νησιού, θα επισκεφτεί τα δύο υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στη Μυτιλήνη ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επίσης θα επισκεφτεί και σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού.

‘Η εξέλιξη του φαινομένου είναι ομαλή’

Σημειώνεται ότι στο νησί περιόδευσε με τη διπλή ιδιότητα του σεισμολόγου και του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, ο Σταύρος Τάσσος. Ο κ. Τάσσος αναφερόμενος στο φαινόμενο του σεισμού, αλλά και της αντισεισμικής προστασίας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προβλέπεται. «Μπορεί, όμως, να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και γι’ αυτό τον λόγο οφείλει η πολιτεία να είναι προετοιμασμένη και να έχει φροντίσει για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων» είπε.

«Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει σε σχέση με τον σεισμό της Δευτέρας, είναι γιατί η Βρίσα υπέστη τόσο μεγάλες ζημιές, συγκριτικά με άλλα χωριά που είναι πολύ κοντά σ’ αυτή. Η επιστημονική εξήγηση που υπάρχει, είναι ότι η σεισμική ενέργεια δεν διαδίδεται ομοιόμορφα, γιατί η σύσταση του υπεδάφους δεν είναι ομοιογενής. Η ενέργεια που απελευθερώνεται από ένα σεισμικό φαινόμενο, διοχετεύεται στην επιφάνεια της γης μέσω διαύλων που θα βρει στην πορεία του, χωρίς αυτό να γίνεται ομοιόμορφα. Προφανώς οι δίαυλοι που ακολούθησε ο συγκεκριμένος σεισμός, οδήγησαν μεγάλο μέρος της ενέργειάς του στη Βρίσα» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η εξέλιξη του φαινομένου, κατά την άποψή του κ. Τάσσου, είναι ομαλή. «Έχουμε, λέει, μία φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, με πλήθος μετασεισμών. Όσο περνά ο χρόνος, αυξάνεται η πιθανότητα ο σεισμός αυτός να είναι ο κύριος σεισμός. Απόλυτη βεβαιότητα σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει, εξετάζουμε, όμως, πάντα το πιο πιθανό σενάριο, το οποίο είναι ότι ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος σεισμός».

Αναφορικά με τις απόψεις που ακούγονται ότι είναι πιθανόν να γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός κοντά στο μέγεθος του αρχικού σεισμού, ο κ. Τάσσος είπε πως «έχουν κάποια βάση, είναι στο πλαίσιο της φυσιολογικής εξέλιξης του φαινομένου και ενδεχομένως να συμβεί κάτι τέτοιο. Όσο περνά, όμως, ο χρόνος και δεν συμβαίνει αυτό, τότε απομακρύνεται μια τέτοια πιθανότητα. Μ’ αυτό το σκεπτικό, ήταν σωστή η ενέργεια να εκκενωθεί η Βρίσα, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συνέχεια».

Σε ξενοδοχεία 232 κάτοικοι της Βρίσας

Συνολικά 232 σεισμοπαθείς της Βρίσας έχουν στεγαστεί σε ξενοδοχεία, καθώς και στο γηροκομείο Πολιχνίτου. Σε σπίτια συγγενών διαμένουν 85 άτομα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού επέλεξαν να μην ζητήσουν κατάλυμα. Σε όσους φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία παρέχεται πλήρης διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Την διατροφή των υπολοίπων έχει αναλάβει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρείας «Ηλιαχτίδα», ενώ η διανομή του φαγητού γίνεται με τον συντονισμό του προέδρου της Κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα.

Με ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου γίνεται γνωστό ότι έχει εξαντληθεί η δυνατότητα φιλοξενίας σεισμοπλήκτων σε δωμάτια στην περιοχή των Βατερών. Όσοι ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν σε καταλύματα εκτός Βατερών, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22510 42843 με την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό Κατερίνα Βαρουκτσή. Στην ίδια μπορούν να απευθύνονται και όσοι σεισμοπαθείς αντιμετωπίζουν ανάγκες φαρμάκων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα