Μετρό Θεσσαλονίκης: Πιο κοντά στην Καλαμαριά

Εργασίες κατασκευής στο εργοτάξιο του Πανεπιστημίου, έναν απο τους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή του σταθμού Πανεπιστήμιο ξεκίνησε το 2008 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ το 2020 θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό ολοκληρώνοντας τη βασική γραμμή του υπογείου σιδηροδρόμου. 
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Εργασίες κατασκευής στο εργοτάξιο του Πανεπιστημίου, έναν απο τους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή του σταθμού Πανεπιστήμιο ξεκίνησε το 2008 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ το 2020 θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό ολοκληρώνοντας τη βασική γραμμή του υπογείου σιδηροδρόμου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Βάσει χρονοδιαγράμματος προχωρά το μετρό στη Θεσσαλονίκη, με την επέκταση στην Καλαμαριά να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Του Δημήτρη Μπαλή

Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της, όσον αφορά στα νέα. Από τη μια η Διεθνής Έκθεση στην πόλη και από την άλλη τα έργα του μετρό που συνεχίζονται και μάλιστα εντείνονται προκειμένου το 2019 να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του μετρό και το 2020 να λειτουργήσει εμπορικά.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διάνοιξη της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά και αύριο, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο μετροπόντικας «Έλλη» θα φθάσει στον σταθμό «Αρετσού» (Τσιγγιρίδου και Αγίου Νικολάου).

Παρόντες στην άφιξη του μετροπόντικα θα είναι η διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε., εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας και εργαζόμενοι στο έργο.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται λοιπόν με 5 σταθμούς με 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής, προς τη Νομαρχία, την Καλαμαριά, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα.

Το έργο της κατασκευής της πρώτης επέκτασης προς Καλαμαριά δημοπρατήθηκε στις 6 Μαΐου 2009, ενώ η Σύμβαση επέκτασης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε, συνολικού προϋπολογισμού 518 εκ. €. (400 εκ. € αφορούν στην υπογραφείσα σύμβαση).

Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ. Τον Ιούνιο του 2014 ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του Σταθμού ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, στην επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, που αποτελεί το δεύτερο εργοτάξιο μετά από το φρέαρ εκκίνησης των ΤΒΜ (μετροπόντικα).

ADVERTISING

SHARE: