Μητροπολίτης Γαβριήλ: H εκκλησία δεν καταδικάζει τον πλούτο

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ-ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΥΡΡΗ---ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ--ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΣΑΝ Ο ΥΠ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Ο ΥΦΥΠ. ΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ , Ο πρ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ , Ο πρ.ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ , Ο ΜΗΤΡΟΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩ ΜΑΞΙΜΟΣ  Ο ΓΕΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΤΣΑΣ πρ.Γ.Γ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ  ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ-ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΥΡΡΗ---ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ--ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΣΑΝ Ο ΥΠ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Ο ΥΦΥΠ. ΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ , Ο πρ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ , Ο πρ.ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ , Ο ΜΗΤΡΟΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΕΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΤΣΑΣ πρ.Γ.Γ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ EUROKINISSI

"Η ιδιοκτησία και ο πλούτος δεν αποτελούν τροχοπέδη για κάποιον να εισέλθει στην Βασιλεία του Θεού" είπε κ.κ. Γαβριήλ μιλώντας στο 10 επιχειρηματικό συνέδριο (CEO Summit 2016) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Η ιδιοκτησία και ο πλούτος δεν αποτελούν τροχοπέδη για κάποιον να εισέλθει στην Βασιλεία του Θεού, ούτε αντίκεινται στην πορεία τους προς την σωτηρία. Η στάση της Εκκλησίας απέναντι στα υλικά αγαθά είναι θετική. Τα αγαθά αυτά δημιουργήθηκαν από τον Θεό και προσφέρονται στους ανθρώπους για χρήση και ευχαριστία.

Αντιθέτως, η Εκκλησία αποδοκιμάζει οτιδήποτε εμποδίζει την πραγμάτωση της Βασιλείας του Θεού. Η προσκόλληση στα υλικά αγαθά αποτρέπει απ' αυτήν την πραγμάτωση, αφού οδηγεί σταδιακά στην πλεονεξία, καλλιεργεί τον εγωισμό και τη φιλαυτία, ενώ εκδιώκει την αγάπη, καθιστώντας τον πλησίον αλλότριο της Βασιλείας του Θεού... Η ιδιοκτησία και ο πλούτος δεν αποτελούν τροχοπέδη για κάποιον να εισέλθει στην Βασιλεία του Θεού, ούτε αντίκεινται στην πορεία τους προς την σωτηρία. Η στάση της Εκκλησίας απέναντι στα υλικά αγαθά είναι θετική. Τα αγαθά αυτά δημιουργήθηκαν από τον Θεό και προσφέρονται στους ανθρώπους για χρήση και ευχαριστία. Αντιθέτως, η Εκκλησία αποδοκιμάζει οτιδήποτε εμποδίζει την πραγμάτωση της Βασιλείας του Θεού. Η προσκόλληση στα υλικά αγαθά αποτρέπει απ' αυτήν την πραγμάτωση, αφού οδηγεί σταδιακά στην πλεονεξία, καλλιεργεί τον εγωισμό και τη φιλαυτία, ενώ εκδιώκει την αγάπη, καθιστώντας τον πλησίον αλλότριο της Βασιλείας του Θεού» είπε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ηλιαχτίδα φωτός, στην δύσκολή οικονομική πραγματικότητα τη δυναμική που αποπνέεται μέσα από τη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα και τα ενδιαφέροντα επιχειρησιακά προγράμματα που σκοπό έχουν να αναδείξουν παραγωγικούς και συνάμα ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας μας και αφορούν τον τουρισμό, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την αγροδιατροφή, την υγεία, την φαρμακευτική βιομηχανία, το περιβάλλον, κ.α, ενώ υποστήριξε ότι πλέον καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία η επιστροφή και η επένδυση σε ασφαλείς και γνωστούς γι’ αυτήν χώρους, όπως είναι η ποιοτική γεωργία.

Ενώ μιλώντας με οικονομικούς όρους θεώρησε ως καθοριστικό τομέας τόσο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την ανάπτυξη του γενικότερου βιοτικού επιπέδου της χώρας μας, την άμεση επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, μέσω της εκπαίδευσης: «Η εκπαίδευση αποτελεί τον πιο σίγουρο και ασφαλή δρόμο για την ουσιαστική ανάπτυξη μίας κοινωνίας, αφού η ίδια αποτελεί τον στυλοβάτη που στηρίζει την κοινωνία και το καύσιμο εκείνο που κινεί την οικονομία και φυσικά λαμβάνει διαφορετικό νόημα και αξία όταν πραγματοποιείται σε δύσκολες και απαιτητικές στιγμές οικονομικής κρίσεως. Βεβαίως, απαιτείται κι εδώ σοβαρή μελέτη και ουσιώδης σχεδιασμός που να αποσκοπεί στην καταπολέμηση της ανισότητας και στην παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης και εκπαίδευσης για όλους, στην δημιουργία και ίδρυση των κατάλληλων μέσων και υποδομών, αλλά και σε μία υψηλού επιπέδου με σοβαρή κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έχοντας στόχο την βελτίωση ή ακόμα και την αλλαγή της εκπαιδευτικής πράξης.»

Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε το παράπονο του, ότι ενώ η Εκκλησία από το 2012 έχει δωρίσει στο ελληνικό κράτος αγροτικές εκτάσεις, προκειμένου να δοθούν σε νέους άνεργους γεωργούς, μετά από 4 χρόνια, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας:

«Η χώρα μας έχει ανάγκη και πρέπει να παραμείνει στην τροχιά της ευρωπαϊκής της πορείας. Όχι με τον τρόπο που την βιώνουμε σήμερα, η οποία θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, αλλά σε αυτή που οραματίστηκαν οι εμπνευστές της, μία Ευρώπη με κατεύθυνση και προσανατολισμό, μία Ευρώπη ίσων Κρατών-μελών και ίσων ευκαιριών. Μέσα από αυτή την πορεία να κατορθώσει να υπερβεί τις όποιες μικρότητες και διαφορές που την κρατούν όμηρο και με εθνική ομοψυχία να ενισχύσει το «επιχειρείν» στους νέους και στις νέες της πατρίδος μας. Η Ελλάδα μπορεί να το επιτύχει αυτό και σήμερα, τώρα, μέσα από την εθνική ενότητα, την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη».

ADVERTISING

SHARE: