Μουζάλας: Αποσυμφόρηση των camp, όχι των νησιών

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας παρέθεσε σήμερα, 1 Νοεμβρίου 2017, συνέντευξη Τύπου για θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27 και Δραγατσανίου 2) στις 12.00 το μεσημέρι. (EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος)
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας παρέθεσε σήμερα, 1 Νοεμβρίου 2017, συνέντευξη Τύπου για θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27 και Δραγατσανίου 2) στις 12.00 το μεσημέρι. (EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος) EUROKINISSI

Μέχρι και την ενοικίαση πλοίων εξετάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ έχει ζητήσει την ενοικίαση ξενοδοχείων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων στα νησιά - Τι απαντά ο υπουργός για τα περί παραίτησης αλλά και για τα κονδύλια απ' την ΕΕ

Στις λύσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενόψει χειμώνα, εκφράζοντας ανησυχία για την αυξητική τάση των ροών, ενώ χαρακτήρισε γενικά κακές τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε αρκετά camp, αναφέρθηκε σήμερα αναλυτικά ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Ουσιαστικά πρόκειται για το σχέδιο που είχε καταρτίσει πέρυσι η κυβέρνηση και βρίσκει αντίθετους τους δημάρχους κάποιων νησιών, αφού όπως επισήμανε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, δεν μιλά για αποσυμφόρηση των νησιών αλλά των camp.

Έτσι, εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή τη διεύρυνση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής με τη δημιουργία επιπρόσθετων χώρων μέσα ή δίπλα στα hot spots και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. «Το σχέδιο αυτό σήμερα αποκτά καινούρια επικαιρότητα με την αύξηση των ροών και η εξεύρεση νέων χώρων παραμένει επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος έκρινε τις συνθήκες φιλοξενίας στη Μυτιλήνη «πολύ κακές», στη Σάμο «κακές αλλά βελτιώνονται» και στη Χίο «όχι καλές, αλλά μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες».

Σε σχετική επιστολή του άλλωστε προς τους δημάρχους των νησιών, πριν από δέκα ημέρες, «για να δούμε πού βρισκόμαστε χωρίς να συνεχιστεί το blame game», ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στη Σάμο και τη Μυτιλήνη η εγκληματικότητα εξαιτίας μεταναστών και προσφύγων έχει αυξηθεί λιγότερο από 1% και στα υπόλοιπα νησιά λιγότερο από 0,5%.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να μισθώσουν ξενοδοχεία στα νησιά για τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες, διευκρινίζοντας πως «οι ξενοδόχοι της Λέσβου και της Χίου δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης». Ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. «Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως είναι θέμα εβδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα», εξήγησε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια ειδική φάση του μεταναστευτικού», η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση των ροών από τα μέσα Αυγούστου, όχι μόνο από το Αιγαίο, αλλά και από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ημερήσιες αφίξεις από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 56, τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν 214, ενώ στον Έβρο οι αφίξεις σημείωσαν τον ίδιο μήνα αύξηση κατά 282% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει, γιατί έχει πετύχει μειώσεις ροών κατά 97% από το 2015 και μετά» και συμπλήρωσε ότι «ως κυβέρνηση βρισκόμαστε σε μια ανησυχία, αλλά δεν θεωρούμε ότι έχει καταπέσει η Συμφωνία, απλά έχουμε αυξήσει τις διπλωματικές μας πιέσεις, ώστε και τα δύο μέρη της Συμφωνίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Στη φάση αυτή των αυξημένων ροών η κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, μιλάει «για αποσυμφόρηση των camp και όχι αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα νησιά μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο τρεις κατηγορίες: τους ευάλωτους, τα ασυνόδευτα και όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου». Αυτή η αποσυμφόρηση είναι σε εξέλιξη «όταν έχουμε θέσεις», ωστόσο «το να μεταφέρεις ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τον Οκτώβριο μεταφέρθηκαν 2.796 άτομα στην ενδοχώρα, αλλά ήρθαν 3.998 στα νησιά».

Επιπροσθέτως, το υπουργείο θέλει να αυξήσει τον αριθμό των επιστροφών στην Τουρκία, «ώστε να αποτελέσει ένα μήνυμα για να μην έρχονται». «Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην καταπάτηση οποιασδήποτε διεθνούς συνθήκης, αλλά επίσης αντίθετη στο να έρχονται πρόσφυγες και μετανάστες ανεξέλεγκτα. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να προστατεύσουμε τη χώρα από ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που δεν θα μπορεί να αντέξει η χώρα και στους οποίους δεν θα μπορούμε να αποδώσουμε τα δικαιώματά τους», είπε ο κ. Μουζάλας.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στην ενδοχώρα, όπου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «ήμασταν έτοιμοι να κλείσουμε κάποια κέντρα φιλοξενίας στην Ελευσίνα, τα Τρίκαλα, τα Οινόφυτα, το Δερβένι και τον Βόλο τα οποία θα κλείσουμε αλλά θα τα κρατήσουμε για να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο». Στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να παραδώσει 30.000 θέσεις σε διαμερίσματα, αλλά έχει παραδώσει ως τώρα 20.000. Για το λόγο αυτό το υπουργείο ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς να αλλάξει το οικονομικό πρόγραμμα να δημιουργήσει θέσεις και σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα μόνο για το χειμώνα».

Εξάλλου, σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά παρατήρησε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε δομές και να φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες τράνζιτ διαβίωσης ανηλίκων σε κάποια μέρη, όπου οδηγούνται σε κράτηση πριν μπουν σε δομή. Σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί».

Τι απαντά για τα κονδύλια και τη θέση του επιτρόπου της ΕΕ

Απαντώντας σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ότι δεν αξιοποιείται από την Ελλάδα η χρηματοδότηση που έχει διατεθεί από την ΕΕ για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια αυξητική τάση στην απορρόφηση των κονδυλίων». «Τα χρήματα αυτά δεν έχουν διατεθεί μόνο στο κράτος αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία και σε ΜΚΟ. Αυτά τα χρήματα εμείς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε», είπε.

Για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι «το άσυλο οφείλει να είναι μια πολύ αυστηρή και ανεπηρέαστη από κράτη νομική υπηρεσία και δεν μπορεί το κράτος να ζητήσει από την Υπηρεσία Ασύλου να ρίξει τα κριτήρια της δουλειάς του για να βγάζει πιο γρήγορα αποφάσεις». Την ίδια ώρα «σε επίπεδο κυβέρνησης είμαστε υπερήφανοι που δεν υποκύψαμε σε πιέσεις να ονομάσουμε οποιαδήποτε τρίτη χώρα ως ασφαλή, αλλά η εξέταση του αιτήματος να γίνεται προσωπικά για τον καθένα». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, φέτος υπήρξε κατά 27% αύξηση στις οικογενειακές επανενώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος σχετικά με τον οργανισμό του νέου υπουργείου ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, τόνισε ότι προβλέπονται 1.626 θέσεις συνολικά για όλες τις υπηρεσίες και λείπουν 800 υπάλληλοι.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στα περί παραίτησής του δήλωσε: «Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός». Πάντως, χαρακτήρισε την πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Μουζάλας μένει, μέχρι ενδεχομένως να φύγει

ΝΔ κατά Μουζάλα: Να απαντήσει γιατί δεν αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια

ADVERTISING

SHARE: