Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει άμεσα παραγωγικό μοντέλο

Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει άμεσα παραγωγικό μοντέλο
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΝΧΟ ΣΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ eurokinissi

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλάει στο News 24/7, με αφορμή τη Thessaloniki Summit, σχετικά με τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη της πόλης, τα σχέδια της παράταξής του αλλά και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Συνέντευξη στον Εύρη Τσουμή

Την ανάγκη να αλλάξει η Θεσσαλονίκη μοντέλο ανάπτυξης, επισημαίνει μιλώντας στο News 24/7 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Thessaloniki Summit. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, λιμάνι και αεροδρόμιο που να λειτουργούν με ανταγωνιστικούς όρους και διεύρυνση των διεθνών της σχέσεων. Ο χρονικός ορίζοντας του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου φτάνει το 2030 και απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της πόλης όχι μόνο ως τουριστικού αλλά και ως επενδυτικού προορισμού με έμφαση στην καινοτομία.

Στη συνέντευξή του ο κ. Μπουτάρης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, τονίζει ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να υιοθετήσει την κουλτούρα της συναινετικής πολιτικής και να είναι ανοιχτός σε προγραμματικές συμφωνίες με βάση τις ανάγκες της χώρας.

Ο κ. Μπουτάρης αφού δεν διαψεύδει πως θα είναι υποψήφιος και για τρίτη φορά φορά για το αξίωμα του δημάρχου δεν αποκλείει τη στήριξή του από το ΣΥΡΙΖΑ όπως και από κανένα κόμμα αρκεί «να μην προϋποθέτει κανενός είδος ανταλλάγματα», όπως χαρακτηριστικά λέει.

– Στην ατζέντα βάζετε συχνά το ζήτημα της ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη. Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης;

Η Θεσσαλονίκη πρέπει άμεσα να αλλάξει μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να ανακτήσει τον κομβικό οικονομικό, εμπορικό και πολιτισμικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Για να το επιτύχει αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν οι βασικές της υποδομές, να αποκτήσει λιμάνι και αεροδρόμιο που να λειτουργούν με ανταγωνιστικούς όρους και να διευρύνει τις διεθνείς της σχέσεις. Εμείς ως διοίκηση, εκμεταλλευόμενοι την ένταξη του δήμου στο δίκτυο των “100 Ανθεκτικών Πόλεων” χαράξαμε στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα το 2030, το οποίο περιλαμβάνει έργα και δράσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα που αρθρώνονται σε βασικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς άξονες.

Κεντρικός άξονας είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας, μέσα από την υποστήριξη των βασικών πυλώνων οικονομικής δραστηριότητας, με έμφαση στον τουρισμό και την παιδεία. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται επίσης η διαμόρφωση ενός αξιόπιστου συστήματος υποδομών και αστικής κινητικότητας, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο μετρό και παράλληλα με τα άλλα αναγκαία έργα, όπως η παράκτια συγκοινωνία και το τραμ, πάντα όμως με ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και με σεβασμό στο περιβάλλον και το δημόσιο χώρο.

Για να ενισχυθεί όμως η τοπική οικονομία είναι αναγκαίο ένα αποτελεσματικό, μητροπολιτικό σύστημα αστικής διακυβέρνησης, το οποίο θα βασίζεται σε πολυτομεακές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη διαφάνεια και στη χρηστή οικονομική διαχείριση.

-Το δάνειο που πήρε ο δήμος από την ΕΤΕΠ ποια προγράμματα στην κατεύθυνση αυτή θα στηρίξουν; Γιατί οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν κυρίως την ολοκλήρωση του τεχνικού σας προγράμματος;

Μέσω του δανείου θα χρηματοδοτήσουμε τη βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, έργο για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη και έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στα έργα που προγραμματίζουμε περιλαμβάνονται επίσης η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, η επέκταση της παλιάς παραλίας, η δεύτερη φάση της ανάπλασης του άξονα της Αγίας Σοφίας, η οποία αφορά στο τμήμα από την οδό Τσιμισκή έως και τη Λεωφόρο Νίκης, καθώς και αποκαταστάσεις ή ανεγέρσεις σχολικών συγκροτημάτων. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα χρήματα μπορεί να διατεθούν για άλλα έργα, εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες ή βρεθεί άλλη χρηματοδοτική πηγή για κάποια από τις επιλεγμένες δράσεις.

Επιλέξαμε τέτοιου είδους έργα αφενός διότι ο προϋπολογισμός του δήμου έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας προβλήματα στην υλοποίηση του τεχνικού μας προγράμματος, αφετέρου γιατί σε άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

-Έχετε ρίξει βάρος στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Τελικά τι τουρισμό θέλουμε και ποιες ενέργειες κάνει ο Δήμος στην κατεύθυνση αυτή;

Από την πρώτη στιγμή επιμένω ότι η Θεσσαλονίκη μπορούσε και έπρεπε να αξιοποιήσει τη μακραίωνη και πολυπολιτισμική ιστορία της για να γίνει γνωστή στον κόσμο και να προσελκύσει επισκέπτες. Και αυτό το επιτύχαμε, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι τριπλασιάσαμε τους επισκέπτες μέσα στην τελευταία επταετία.

Ασκήσαμε συστηματικά τη διπλωματία των πόλεων, αξιοποιώντας το δίκτυο των αδελφοποιημένων πόλεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και δημιουργώντας σχέσεις με πόλεις του κόσμου που έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη, όπως το Τελ Αβίβ, η Αγία Πετρούπολη και η Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε πόλεις όπως τα Σκόπια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Σόφια, η Φιλιππούπολη και η Σμύρνη καθώς και το Μιλάνο, τη Μπολόνια και το Παρίσι, ενώ σε βάθος χρόνου σχεδιάζουμε το άνοιγμα σε προορισμούς, όπως η Κίνα, η Βόρεια Αμερική και η Ινδία.

Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα με τη διπλωματία των πόλεων είναι ότι στις αποστολές που διοργανώνουμε συμμετέχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, ξενοδόχοι και πολλοί ακόμη φορείς του Τουρισμού. Είναι, δηλαδή, μια συνέργεια ανθρώπων και φορέων για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού, συνεδριακού, εκθεσιακού, γαστρονομικού, εκπαιδευτικού και ιατρικού προορισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η διπλωματία των πόλεων βραβεύτηκε ως πρωτοπόρα και πρότυπη πολιτική με τα «Greek Hospitality Awards 2016».

Πλέον, οι προσπάθειές μας στρέφονται στην ανάδειξη της πόλης όχι μόνο ως τουριστικού, αλλά και ως επενδυτικού προορισμού, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία.

– Η πρόσφατη ΔΕΘ από άλλους χαρακτηρίστηκε ως πετυχημένη κάποιοι άλλοι όμως είπαν πως δεν είχε οικονομική και εκθεσιακή λειτουργία υψηλού επιπέδου και πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να καλύπτει σύγχρονες εκθεσιακές ανάγκες.  Ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής;

Πράγματι, από πλευρά επισκεψιμότητας, η φετινή διοργάνωση ήταν από τις πιο πετυχημένες και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO. Από την άλλη πλευρά, σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνεται μία στροφή προς τις κλαδικές εκθέσεις. Άλλωστε, πιστεύω πως δεν ενδιαφέρουν κανέναν –και συνεπώς δεν έχουν νόημα- οι συμμετοχές φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Προσωπικά έχω εκφράσει την άποψη ότι η έκθεση πρέπει να ξαναγίνει μια μεγάλη, σύγχρονη εμποροπανήγυρις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για την ταυτότητα που θέλουμε να έχει η έκθεση και με βάση αυτήν να συνταχθεί το μάστερ πλαν, που θα καθορίσει το μέλλον του φορέα.

– Ανοίγει η συζήτηση για ανάπλαση της ΔΕΘ και δημιουργία παράλληλα Μητροπολιτικού Πάρκου. Η θέση σας.

Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην «καρδιά» του πυκνοδομημένου κέντρου με τους λιγοστούς «πνεύμονες» πρασίνου ήταν πάγιο αίτημα του δήμου και πολλών φορέων της πόλης. Όπως φαίνεται, όμως, εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας η δημιουργία του θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποιο συνεδριακό ή εκθεσιακό κέντρο.

-Το λιμάνι είναι στη διαδικασία παραχώρησης. Τι προσμένει η δημοτική αρχή απ΄ αυτή την εξέλιξη. Τι περιμένετε να αλλάξει στην πόλη και στην περιοχή;  Ποιες ιεραρχήσεις πρέπει να γίνουν μέσα στο λιμάνι;

Το πρώτο και κυριότερο είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, έτσι ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο οι επενδύσεις στο λιμάνι που είναι αναγκαίες, έτσι ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του και να γίνει ανταγωνιστικό. Επιπλέον, ως πόλη μας ενδιαφέρει να δοθεί έμφαση στην ακτοπλοΐα, αλλά και στον τομέα της κρουαζιέρας, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει home port, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Και βέβαια, εμμένουμε στη θέση μας ότι δήμος πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο για τη διαχείριση του Α’ Προβλήτα.

– Τοποθετείστε φιλικά απέναντι στην κεντροαριστερά. Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο οι συμμαχίες μπαίνουν στο επίκεντρο. Νέος φορέας με το βλέμμα στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ή με προοδευτικό πρόσημο και εν δυνάμει συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ;

Καταρχάς ο νέος φορέας θα πρέπει να καταλήξει σε μία κοινή ιδεολογική πλατφόρμα, σε βασικές πολιτικές προγραμματικές θέσεις, που κατά την προσωπική μου εκτίμηση οφείλει να είναι κοντά στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, που προτάσσει το κράτος πρόνοιας ως βασική πολιτική προτεραιότητα. Επίσης, πρέπει να υιοθετήσει την κουλτούρα της συναινετικής πολιτικής, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Χωρίς να αποκλίνει από τον ιδεολογικό του προσανατολισμό, αλλά και χωρίς ιδεοληψίες, ο υπό εκκόλαψη φορέας θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε συμφωνίες, προγραμματικές και όχι καιροσκοπικές, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της χώρας. Γιατί μόνο η συγκρότηση σταθερής και ικανής κυβέρνησης και εντέλει η πολιτική και κοινωνική ομαλότητα θα προσελκύσει υγιείς επενδύσεις και θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

– Σ΄ αυτές τις διεργασίες θα στηρίξετε κάποιον;

Δεν είναι θεσμικά ο ρόλος μου να στηρίζω πρόσωπα. Μπορώ όμως ανοιχτά να εκφράσω την προτίμησή μου σε πολιτικές και αρχές. Έχει πει επανειλημμένα ότι βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ανάγκη απογαλακτιστεί από το σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής εξουσίας. Οπότε, για μένα προσωπικά το καλύτερο θα ήταν να εκλεγεί ένας άνθρωπος που θα δώσει έμφαση στο κομβικό αυτό ζήτημα και θα υποστηρίξει τη δικτύωση των πόλεων και ιδιαίτερα των μητροπολιτικών περιοχών.

-Έχετε πει πως θα είστε υποψήφιος για το δήμο και για τρίτη φορά. Επειδή κάποιοι λένε ότι φλερτάρετε και με την κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεργασίας;

Ως παράταξη, η «Πρωτοβουλία» θα κρατήσει την ίδια στάση που είχε και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή να μη ζητά κομματική στήριξη. Βεβαίως, κάθε στήριξη είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην προϋποθέτει κανενός είδους ανταλλάγματα.

– Μετά και τις τελευταίες διαφοροποιήσεις συμβούλων της πλειοψηφίας σε κρίσιμα ζητήματα, ποιο είναι το μέλλον της Πρωτοβουλίας;

Η «Πρωτοβουλία» δεν είναι στατική. Είναι δυναμική και διαρκώς ανοιχτή στις διαφορετικές απόψεις. Αυτό το στοιχείο, εξάλλου, μαζί με την αντίληψη της συναινετικής διοίκησης και τη λογική της απαγκίστρωσης από τις κομματικές εξαρτήσεις, ήταν και είναι τα δομικά χαρακτηριστικά της που την κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους συνδυασμούς. Παράλληλα, διευρύνεται εντάσσοντας στο δυναμικό της νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες και διάθεση να προσφέρουν στα κοινά και στην πόλη. Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι έχει και παρόν και μέλλον.

– Εκδηλώσεις σαν αυτήν του Thessaloniki Summit 2017 που συγκεντρώνουν πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες του τόπου αλλά και το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι μπορούν να προσφέρουν στη Θεσσαλονίκη;

“Είναι θετικό όταν τέτοιας εμβέλειας εκδηλώσεις γίνονται στη Θεσσαλονίκη, καθώς τη φέρνουν στο επίκεντρο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Ωστόσο, οι όποιες συζητήσεις και τοποθετήσεις δεν πρέπει να είναι γενικού περιεχομένου, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για παρεμβάσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα, ώστε να υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα και όφελος για την ανάπτυξη της πόλης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα