Νέα αποζημίωση σε δανειολήπτη για εισπρακτική εταιρία

Νέα αποζημίωση σε δανειολήπτη για εισπρακτική εταιρία

Η Δικαιοσύνη του επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη αναφορικά με τη μεταφορά των προσωπικών του δεδομένων σε εισπρακτική εταιρία, χωρίς ο δανειολήπτης να δώσει τη συγκατάθεσή του. Ένα φαινόμενο που δεν λέει να εκλείψει

Αποζημίωση ύψους 5.870 ευρώ για ηθική βλάβη, επιδίκασε το Πρωτοδικείο Αθηνών σε κάτοχο πιστωτικής κάρτας, η οφειλή του οποίου “δόθηκε” για χειρισμό σε εισπρακτική εταιρία.

Το δικαστήριο μάλιστα, με την υπ’ αριθμ. 3428/2016 απόφασή του, αντιδρά στην πάγια τακτική των τραπεζών να παραδίδει προσωπικά δεδομένων των πελατών της σε εταιρίες, αναφέροντας ότι για να γίνει η μεταβίβασή τους, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι ενήμερος και μάλιστα να έχει δώσει ρητή συγκατάθεση για την κίνηση αυτή. Με τη σειρά της η εισπρακτική εταιρεία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως το δανειολήπτη, ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων του και για το σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο όρος που περιλαμβάνεται στην αίτηση έκδοσης δανείου ή πιστωτικής κάρτας ότι ο αιτών συναινεί στη διαβίβαση των δεδομένων του,  δεν σημαίνει τη «συγκατάθεση του  δανειολήπτη για τη διαβίβαση των προσωπικών του δεδομένων σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών». Αντίθετα, η τράπεζα υποχρεούται να τον ενημερώσει για την πρόθεσή της να κάνει χρήση των δεδομένων και ο δανειολήπτης να δώσει τη συγκατάθεσή του, δηλαδή την “ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βούλησης, που εκφράζεται με τρόπο σαφή και εν πλήρη επιγνώσει, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που τον αφορούν”.

Στην εποχή της κρίσης…

Τον περασμένο Οκτώβρη, το NEWS 247, σε έρευνα για το θέμα των εισπρακτικών, είχε παρατηρήσει πως παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων 900.000 ευρώ, εταιρίες και δικηγορικά γραφεία φέρονται να κινούνται εκτός θεσμικού πλαισίου με όρους προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές.

Εταιρίες και δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν την ενημέρωση των καταναλωτών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, επιδίδονται σε ένα ανελέητο και εκτός νόμου κυνηγητό χρεωμένων πολιτών, το οποίο περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- επανειλημμένη όχληση, εκβιασμούς, ψεύδη και προσβολές στη λογική «λαμβάνει περισσότερα αυτός που πιέζει περισσότερο».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Μέχρι τον Οκτώβρη, είχαν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα που προσεγγίζουν τις 900.000 ευρώ. Οι καταγγελίες όμως συνεχίζουν να συσσωρεύονται τόσο στις ενώσεις καταναλωτών όσο και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. «Δεν έχουμε εικόνα αν αυτοί στους οποίους έχει επιβληθεί πρόστιμο έχουν συμμορφωθεί. Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση γιατί καταγγελίες εξακολουθούν να γίνονται, συνέχεια δεχόμαστε τηλεφωνήματα για οχλήσεις  από “εισπρακτικές” εταιρίες. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουμε 290 καταγγελίες ειδικά για εταιρίες ενημέρωσης  οφειλετών. Δηλαδή μπορεί να φτάσουν τις 600-700 το χρόνο» σημειώνει στο NEWS247 πηγή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, επισημαίνοντας παράλληλα τον μεγάλο χρόνο  διερεύνησης που απαιτείται για αυτές τις καταγγελίες, καθώς πρέπει να ζητηθεί υπόμνημα από την θιγόμενη εταιρία, να σταλεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το CD και κατόπιν ένας ή δύο υπάλληλοι να ακούσουν τις ηχογραφημένες συνομιλίες και να διαπιστώσουν αν ευσταθεί η καταγγελία ή όχι.

Δεν έχουμε εικόνα αν αυτοί στους οποίους έχει επιβληθεί πρόστιμο έχουν συμμορφωθεί. Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση γιατί καταγγελίες εξακολουθούν να γίνονται

Ως εκ τούτου, για να διερευνηθεί μια καταγγελία θα περάσουν πολλοί μήνες από την υποβολή της. Αλλά ακόμα και αν επιβληθεί πρόστιμο, οι περισσότερες εταιρίες προσφεύγουν στο διοικητικό δικαστήριο, εξηγεί στο NEWS247 η ίδια πηγή. «Tα πρόστιμα προχωρούν, επιβάλλονται, θεωρούμε ότι 900.000 είναι ένα σημαντικό ποσό. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρίες προσφεύγουν στο διοικητικό δικαστήριο και με τους ρυθμούς που κινείται η ελληνική Δικαιοσύνη θα πάρει αρκετά χρόνια για να εκδικαστούν οι υποθέσεις. Τα πρώτα πρόστιμα επιβλήθησαν το 2012, είναι πολύ πρόσφατες οι υποθέσεις και δεν έχουν ακόμα τελεσιδικίσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα