Νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;

Πυρκαγιά στο Ραχώνι Θάσου την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. 
(EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στο Ραχώνι Θάσου την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Και νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην Ζάκυνθο, στην άλλη άκρη του νησιού, νοτιοδυτικά σε δασική έκταση στο Κοιλιώμενο και μάλιστα μόλις εμφάνισαν καλύτερη εικόνα τα προηγούμενα μέτωπα. Απανωτές οι πυρκαγιές στην Ζάκυνθο ενισχύοντας την πεποίθηση ότι φέτος έχει γίνει στόχος οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε στην Ζάκυνθο, αυτή την φορά στην άλλη άκρη του νησιού, στην νοτιοδυτική πλευρά και σε δασική έκταση στο Κοιλιώμενο, στο σημείο έχουν σπεύσει από τα βόρεια μέτωπα 10 οχήματα με 20 άντρες και ενδεχομένως να ενισχυθούν περαιτέρω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εικόνα στην Ζάκυνθο τείνει να γίνει καθημερινότητα τους τελευταίους δύο μήνες με συνεχείς φωτιές που ξεσπούν στην ευρύτερη περιοχή από τις Βολίμες και σε άλλα σημεία ή μόλις πάνε καλύτερα κάποια μέτωπα και τείνουν να σβήσουν, ξαφνικά ξεσπούν σε άλλα σημεία νέες φωτιές προκαλώντας διασπορά δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι ενδεχομένως ειδικά φέτος η Ζάκυνθος έχει μπει στο στόχαστρο οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.

Από τις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές της Ζακύνθου είχε μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διενεργώντας έρευνα, δίχως αποτελέσματα ενώ και το drone της Πυροσβεστικής είχε επιστρατευτεί για περιπολίες επίσης δίχως αποτελέσματα.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο όμως επιστρέφει τo μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου EOS mini UAV SYSTEM στη Ζάκυνθο και πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή ενώ θα παραμείνει και θα επιχειρεί σε 24ωρη βάση για τις επόμενες μέρες. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενταχθεί από φέτος, στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών. Οι περιοχές επιτήρησης και το πρόγραμμα των αποστολών, προσδιορίζονται με βάση το βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ συμπληρωματικά λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των περιοχών που στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί συχνές πυρκαγιές.

Στην Ζάκυνθο από χθες ξέσπασαν δύο νέα πύρινα μέτωπα και σε διαφορετικές περιοχές. Αρχικά, το μεσημέρι, ξέσπασε φωτιά σε δύσβατο σημείο, σε αγροτοδασική έκσταση στην περιοχή Καταστάρι Ζακύνθου η οποία μέχρι το πρωί είχε πάρει μεγάλη έκταση και έπεσε σε βαθιές χαράδρες που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση, ωστόσο πλέον εμφανίζει έχει μόνο μικροεστίες.

Αργότερα το απόγευμα χθες, ξέσπασε και νέο πύρινο μέτωπο σε χαμηλή βλάστηση στο Καπελέτι, κοντά στις Βολίμες, οπού συνεχώς κάποιοι φαίνεται πως φέτος βάζουν φωτιές. Αυτό το μέτωπο επίσης εμφανίζει από το πρωί καλύτερη εικόνα και πλέον έχει πάψει να έχει ακόμα και φλόγα. Έτσι, αυτή την ώρα, συνολικά στην Ζάκυνθο και μαζί με τις ενισχύσεις που δέχτηκαν επιχειρούν περίπου 120 άντρες με περίπου 40 οχήματα. Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος PZL.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Καμένα Βούρλα

Η νέα πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Καμένα Βούρλα σε πευκόφυτη δασική έκταση, αρκετά κοντά σε σπίτια και εξοχικά ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι. Στο σημείο επιχειρούν 26 άντρες της Πυροσβεστικής με 12 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο υδροφόρες και πλέον μόνο δυο PZL, αφού ευτυχώς αντιμετωπίστηκε σύντομα η πυρκαγιά και πλέον έχει μόνο μικροεστίες που δεν απειλούν τα σπίτια.

Δείτε εικόνες από το σημείο:

Νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;

Νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;
Νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;
Νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;
Νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;

Την ίδια ώρα, μικροεστίες υπάρχουν μόνο και στο Κορωπί στην περιοχή Βύλιζα. Οι δύο εστίες που προκλήθηκαν στα Φιλιατιά από τα πύρινα μέτωπα της Αλβανίας, η μία αντιμετωπίστηκε άμεσα και η δεύτερη εμφανίζει πλέον πολύ καλύτερη εικόνα. Τα δύο καναντέρ που επιχειρούσαν επί αλβανικού εδάφους αποχώρησαν και πλέον επιχειρούν δύο PZL από Κέρκυρα. Μία νέα φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Στόμιο Ιεράπετρας Κρήτης, αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,

Νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

(Φωτό: LamiaReport)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καλύτερη η εικόνα με διάσπαρτες εστίες σε Κορωπί και Ζάκυνθο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στο Καταστάρι Ζακύνθου

Δεν κάηκαν μειονοτικά σπίτια, λέει ο Έλληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο

ADVERTISING

SHARE: