Νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας

Νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας
H υπουργός Τουρισμού στο 11οΠεριφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη News 24/7

"Ανοίγουμε νέους δρόμους και δημιουργούμε νέες ευκαιρίες στην τουριστική ανάπτυξη για την Κεντρική Μακεδονία", ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο 11ο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη

Το 2017 καταγράφηκε αύξηση περίπου 10% στην τουριστική κίνηση στην Κεντρική Μακεδονία και εκτιμάται ότι οι τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια. Επίσης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν πάνω από 12%, με αντίστοιχη αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών, και οι οδικές είχαν αύξηση της τάξεως του 20%.

Μιλώντας η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε στοιχεία για την τουριστική κίνηση στην περιοχή, επισημαίνοντας τα παραπάνω. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τρέχουσα χρονιά, τονίζοντας ότι “το 2018 έχει ξεκινήσει δυναμικά για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η αύξηση του  προγραμματισμού των πτήσεων και των αεροπορικών θέσεων αγγίζει το 17% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα”.

Επίσης, έχουν ήδη εξασφαλιστεί περισσότερες από 15 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από ευρωπαϊκές πόλεις καθώς και με τη Ντόχα (Κατάρ) και το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αγορές που το Υπουργείο Τουρισμού υποστήριξε στο πλαίσιο του ανοίγματος νέων δυναμικών αγορών επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.

Η Έλενα Κουντουρά, από κοινού με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόη Λαμπριανίδη, συζήτησαν με τους εκπροσώπους των τουριστικών και παραγωγικών φορέων τις θετικές προοπτικές που έχει δημιουργήσει η αύξηση του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία για την προσέλκυση επενδύσεων και για την ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί η ενίσχυση της διαθεσιμότητας και της υψηλής ποιότητας προκειμένου, όπως τόνισε η υπουργός, να ανταποκριθεί η Περιφέρεια στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση και η υψηλή διεθνής ζήτηση. 

Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν για την Κεντρική Μακεδονία:

29 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού 111,5 εκατ. ευρώ.

57 αιτήματα για επενδύσεις για υφιστάμενα και νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών και αδειοδοτήσεις χιονοδρομικών κέντρων, ιαματικών εγκαταστάσεων, ορειβατικών καταφυγίων και κάμπινγκ, ενός  σύνθετου τουριστικού καταλύματος και ενός καταφυγίου τουριστικών σκαφών (στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού)

Περισσότερες από 200 προτάσεις από την Κεντρική Μακεδονία στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή προτάσεων στο δεύτερο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. 

Η υπουργός αναφέρθηκε σε άμεσες υλοποιούμενες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της τουριστικής εξωστρέφειας της Περιφέρειας. Μεταξύ αυτών είναι η «8η Διεθνής Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Τουρισμό στο Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού» τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, η αξιοποίηση των ευκαιριών του Έτους Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας για την αναδειξη νέων προορισμών της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η προώθηση και προβολή στην αγορά των ΗΠΑ, μέσω προγραμματιζόμενων επισκέψεων Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων στην Κεντρική Μακεδονία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα